Με μια επιτυχημένη Ημερίδα γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στην Πτολεμαΐδα



Διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ατόμων Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Εορδαίας με κεντρικό θέμα  «Εξελίξεις στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Γυναίκα – Μητέρα»

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποίησε την Τετάρτη 27 Μαΐου, στην Πτολεμαΐδα, ο Σύλλογος Ατόμων Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Εορδαίας. Με κεντρικό θέμα «Εξελίξεις στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Γυναίκα – Μητέρα», ο Δρ. Θεόδωρος Καραπαναγιωτίδης και ο Δρ. Παναγιώτης Εσκιτζής αναφέρθηκαν στα  νεότερα θεραπευτικά δεδομένα, εστιάζοντας στο σημαντικό θέμα της ασφάλειας κατά την κύηση που απασχολεί ιδιαίτερα τις γυναίκες – ασθενείς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και της GENESIS Pharma.

Ο Δρ. Καραπαναγιωτίδης, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα και την ασφάλεια των φαρμάκων όσον αφορά στην  πολλαπλή σκλήρυνση και την κύηση. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) εμφανίζει μεγαλύτερη επίπτωση στις γυναίκες των αναπαραγωγικών ηλικιών και ως εκ τούτου εγείρεται πληθώρα ζητημάτων που αφορούν στη δυνατότητα τεκνοποίησης, την αλληλεπίδραση μεταξύ της νόσου, της μητέρας και του παιδιού τόσο κατά την κύηση όσο και κατά τη λοχεία, καθώς και την ασφάλεια των χορηγουμένων θεραπευτικών ουσιών. Σε γενικές γραμμές η επίδραση της κύησης στην ΠΣ χαρακτηρίζεται ευνοϊκή κατά τη διάρκεια αυτής,  με πιθανότερη όμως την έξαρση κατά τη λοχεία. Συνεπώς, ανεξάρτητα από τη λήψη ή όχι θεραπείας, η απόφαση για τεκνοποίηση θα πρέπει να λαμβάνεται από το ζευγάρι κατόπιν αντικειμενικής έκθεσης από τον θεράποντα νευρολόγο των σχετικών δεδομένων, και εφόσον είναι θετική,  θα πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα. Το τελευταίο ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση λήψης ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων, καθώς κανένα δεν είναι απολύτως ασφαλές κατά την κύηση και η ορθή πρακτική επιβάλλει τη χρήση αντισύλληψης κατά τη διάρκεια χορήγησής τους. Φυσικά, υφίστανται επιμέρους διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων σκευασμάτων. Συμπερασματικά, η τεκνοποίηση σε περιβάλλον ΠΣ επιτρέπεται αλλά εμφανίζει ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να γίνουν σεβαστές τόσο από το ζευγάρι όσο κι από το νευρολόγο, ώστε η τελική έκβαση να είναι η επιθυμητή για όλους.»

Ο Δρ. Παναγιώτης Εσκιτζής, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Α.Π.Θ. στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ότι η γυναικεία φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μητρότητα και συγκεκριμένα σημείωσε, «Από την αρχαιότητα η γυναίκα αποτελεί  το σύμβολο της γονιμότητας και της μητρότητας. Κάθε γυναίκα έχει την επιθυμία – ανάγκη να τεκνοποιήσει και να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Η δημιουργία οικογένειας και η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί την ολοκλήρωσή της. Στην περίπτωση αυτή, οι γυναίκες με ΣΚΠ θα πρέπει να κατανοήσουν πως η συγκεκριμένη νόσος δεν αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργία οικογένειας. Οι γυναίκες με ΣΚΠ προβληματίζονται  εάν θα πρέπει να προχωρήσουν απερίσπαστες με τον οικογενειακό προγραμματισμό τους, όμως δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται για τη δημιουργία οικογένειας εφόσον αυτή είναι η επιθυμία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αρμονική συνεργασία της ασθενούς, του γυναικολόγου και του νευρολόγου, με στόχο την καλύτερη δυνατή συμβουλευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό μελετών η ΣΚΠ δεν σχετίζεται με υπογονιμότητα, με αποβολές, με εξωμήτρια κύηση, με προωρότητα, συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο. Επίσης η ΣΚΠ, δεν είναι κληρονομούμενη νόσος (2%) και δεν υπάρχουν προγεννητικά test για τον εντοπισμό της. Οι περισσότερες εγκυμοσύνες συνηθίζεται να προγραμματίζονται σε σταθερές φάσεις της νόσου, σε φάσεις δηλαδή όπου η ΣΚΠ βρίσκεται σε κλινική ύφεση. Πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες για το πότε και γιατί αυξάνεται στη λοχεία η πιθανότητα υποτροπής είναι τόσο το αυξημένο ποσοστό υποτροπών κατά το έτος πριν την εγκυμοσύνη και το αυξημένο ποσοστό υποτροπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και το άγχος , η έντονη κόπωση, η απώλεια της σχετικής ανοσοκατοστολής που προκαλεί η εγκυμοσύνη.» Αναφορικά με το θηλασμό ο κ. Εσκιτζής σημείωσε ότι «τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ΣΚΠ περνούν στο μητρικό γάλα. Γι’ αυτό, υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το αν οι γυναίκες με ΣΚΠ θα πρέπει να θηλάσουν ή να ξεκινήσουν άμεσα θεραπευτική αγωγή. Κάθε τοποθέτηση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα: Η άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής εμποδίζει τις υποτροπές της νόσου (30% στην λοχεία). Από την άλλη ο θηλασμός δίνει στο παιδί τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξή του, όμως υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Όσες γυναίκες τον επιλέγουν, θηλάζουν για 4-6 μήνες και μετά ξεκινούν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Οι περισσότεροι γιατροί δίνουν το δικαίωμα στην γυναίκα να επιλέξει αν θα θηλάσει ή όχι.»

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού επιτίθεται στον εαυτό του. Συγκεκριμένα επιτίθεται σε μια πρωτεΐνη, τη μυελίνη η οποία περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ενήλικες  μεταξύ 20-40 ετών και προσβάλλει τις γυναίκες πιο συχνά από ότι τους άντρες, το ποσοστό εμφάνισης είναι 1/3 στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.  Η νόσος εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους όπως μουδιάσματα, αδυναμία στα άκρα, δυσκολία στη βάδιση και στην ισορροπία, θάμβος της όρασης, ίλιγγος, δυσκολία στην ομιλία κλπ. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως αιφνίδια διαρκούν μερικές ημέρες ή και εβδομάδες και μετά υποχωρούν πλήρως ή μερικώς.  
Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως  πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας περίπου 10.000 με 12.000 ασθενείς.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Ατόμων Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Εορδαίας
Ο Σύλλογος Ατόμων Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Εορδαίας ιδρύθηκε και ολοκλήρωσε τη νόμιμη σύστασή του την άνοιξη του 2012. Στόχος μας είναι η Σύμπτυξη των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας και η ενημέρωση τους για τις εξελίξεις της νόσου. Η προάσπιση με κάθε νόμιμο μέσο των ηθικών και υλικών συμφερόντων των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ο συντονισμός της δράσης όλων των μελών της και η προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η διάδοση του θεσμού του εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, η διεκδίκηση ενεργούς συμπαράστασης των αρμοδίων κρατικών αρχών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, η ενημέρωση και διαφώτιση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και η βελτίωση της υποδομής πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης των Ατόμων που επηρεάζονται από την Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Η διεκδίκηση και η παροχή συμπαράστασης, ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης και βοήθειας σε ανθρώπους πού πάσχουν από σκλήρυνση κατά Πλάκας. Οι εισηγήσεις, ενημέρωση και προβολή προβλημάτων και θεμάτων των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας (Α.μ.Σ.Κ.Π.), προς τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς, την Τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, τους Πολιτειακούς παράγοντες και Κοινωνικούς Φορείς με στόχο την ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική, παραγωγική, οικονομική, κοινωνική, αθλητική, και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την :

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ
«ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΒΑΛΙΤΣΑ…»
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ – Γήπεδο Εορδαίας
Πέμπτη 18 Ιουνίου, 21:30μ.μ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.