Ένας νέος θεσμός γεννήθηκε στην Κοζάνη: Η Γιορτή Πολυγλωσσίας



Την Κυριακή 14 Ιουνίου έπεσε η αυλαία της 1ης Γιορτής Πολυγλωσσίας του Δήμου Κοζάνης. Το τριήμερο εκδηλώσεων της  Γιορτής ολοκληρώθηκε  με τεράστια επιτυχία μέσα σε μία αφθονία θετικότητας, φιλίας και πολιτισμού.

Μία Γιορτή βαθιάς ευγένειας, η οποία εμψύχωσε το μοίρασμα, τη συνάντηση, την επικοινωνία μέσα και πέρα από τις γλώσσες. Τις γλώσσες των λαών και των φυλών τις οποίες προβάλλει και σέβεται.

Μια γιορτή που αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας διαδρομής που ξεκίνησε  το Νοέμβριο  του 2014 με το σεμινάριο 80 ωρών «Αφύπνιση στις Γλώσσες και στους Πολιτισμούς του Δήμου Κοζάνης» που διοργάνωσε ο ΟΑΠΝ του Δήμου Κοζάνης για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Αξιόλογα ορόσημα στο σεμινάριο αποτέλεσαν τα τρία Καφέ Πολυγλωσσίας, όπου εκτός  από προσωπικά βιώματα, μουσική, έθιμα,  ακούστηκαν  γύρω στις 20 γλώσσες,  διάλεκτοι ή ιδιώματα από κατοίκους του Δήμου Κοζάνης.  Στην επιτυχία των καφέ, εκτός των άλλων, συνέβαλλαν σημαντικά και οι μετανάστες διαφόρων εθνοτήτων, οι οποίοι ζουν στην Κοζάνη και μιλούν ποικίλες γλώσσες, οι ξένοι φοιτητές του ΤΕΙ και του Παν/μιου Δυτικής Μακεδονίας, παιδιά μεταναστών ή προσφύγων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και οι φοιτητές του προγράμματος Erasmus.

Όλη αυτή η ετήσια δημιουργική προσπάθεια ολοκληρώθηκε το τριήμερο 12, 13 και 14 Ιουνίου στο κέντρο της Κοζάνης με την 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Κοζάνης. Μια Γιορτή συνανθρωπίας, χαράς και επικοινωνίας που περιλάμβανε εξήντα πέντε περίπου δράσεις με βιωματικά πολυγλωσσικά εργαστήρια και δρώμενα, διαλέξεις και διαπολιτισμικά σεμινάρια, φωτογραφικά οδοιπορικά, παραδοσιακά παιχνίδια και παραμύθια, παρουσιάσεις από διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές και τραγούδια από τις γειτονιές των Βαλκανίων, γεύσεις τοπικές και γλωσσικά ακούσματα απ’ όλο σχεδόν τον κόσμο.

Η ομάδα των φοιτητών που προέρχονται από μακρινές χώρες και που σπουδάζουν στο ΤΕΙ Μακεδονίας οργάνωσαν τα δικά τους πολυγλωσσικά εργαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος των εκπαιδευτικών δράσεων έκλεισε με την στρογγυλή τράπεζα η οποία  πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 14/6 στο Κοβεντάρειο. Η στρογγυλή τράπεζα, αφιερωμένη στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και στην αποτελεσματικότητά της μέσα στην κοινωνία, φιλοξένησε εκπαιδευτικούς και ανθρώπους των διαφορετικών κοινοτήτων, πλαισιωμένη από τους σχολικούς συμβούλους  Δημοτικής εκπαίδευσης της Περιφέρειας (κ.κ. Ε. Νιάκα, Ζ. Μήλιου, Ι. Παπαδέλη, κ. Χ. Κεβρεκίδη) και συνοδευόμενη από την Ομάδα Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας ΔιΕπαφή και Γλωσσική Πανδαισία.

Μία συνέχεια των Γιορτών Πολυγλωσσίας της Θεσσαλονίκης, η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας της Κοζάνης διατηρεί ανοιχτές τις πύλες της επικοινωνίας στα Βαλκάνια  φιλοξενώντας δράσεις από γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων και από την μακρινή μας Ουκρανία, την Αρμενία και την Τουρκία.

Το αποκορύφωμα της Γιορτής έγινε παρουσία των προξενικών αρχών της Σερβίας, της Fyrom και της Αυστρίας, οι οποίες συνόδευσαν τα μουσικά σύνολα των χωρών τους. Την Γιορτή της 3ης ημέρας άνοιξε καλωσορίζοντας τις προξενικές αρχές καθώς και τα μουσικά σχήματα η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ κ. Φανή Φτάκα.  Όλες οι γλωσσικές κοινότητες της Περιφέρειάς μας ήταν εκεί, κερνώντας, τραγουδώντας και χορεύοντας, ανταλλάσσοντας τις γλώσσες τους και μιλώντας τη γλώσσα της μίας καρδιάς.

Η επιστημονική υπεύθυνη της Γιορτής, κ. Αργυρώ Μουμτζίδου ευχαρίστησε από την πλευρά της όλους τους καλεσμένους και συμμετέχοντες της Γιορτής για την αγάπη και την ευγένεια με την οποία αγκάλιασαν το όλο εγχείρημα.

Όταν η βροχή μετατρέπεται σε ευφορία χορού και το νερό σε κρασί αγάπης οι Γιορτές Πολυγλωσσία ολοκληρώνουν τον στόχο τους που είναι η ενότητα και η εκεχειρία των λαών από τις εθνικές πληγές καθώς και η ανάδειξη της Πολυγλωσσίας σε εγχείρημα επικοινωνίας και διεπαφής.

Συμμετέχοντες και κοινό ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Γιορτή Πολυγλωσσίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους φορείς και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν:

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και τον Πρόεδρό του  κ. Νικόλαο Ασημόπουλο για την οικονομική στήριξη της γιορτής.
Το Γραφείο ERASMUS του ΤΕΙ και τις καθηγήτριες Αγάπη Αλτίνη και Σταυρούλα Ταβουλτζίδου που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επικοινωνία των διεθνών φοιτητών Erasmus και των αλλόγλωσσων φοιτητών του ΤΕΙ με την τοπική κοινωνία.
Τους φοιτητές του ραδιοφώνου Just Radio του ΤΕΙ Κοζάνης

Την ΑΝ.ΚΟ και ιδιαίτερα την κ. Ζωή Γκερεχτέ για την συμμετοχή τους στη Γιορτή μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εκλεκτές των Ελλήνων Γεύσεις» καθώς και τις γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων  Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας», Άνω Κώμης και Κάτω Κώμης για τη  συμβολή τους με καταπληκτικά εδέσματα στην προβολή των προϊόντων του τόπου τους.

Τα Δημοτικά Σχολεία
Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης «Χ.Μούκα» (3ο – 4ο ) και τον Διευθυντή του κ.Ντώκο
1ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης «Γ. Κονταρής» και τον Διευθυντή του κ. Μπλάντζα
5ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης
8ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης
10ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης
 13ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης,
2ο Δημοτικό Σχολείο Κρόκου,
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
 Δημοτικό Σχολείο Αιανής καθώς και τον Δ/ντη του Βασίλη Τρίκο
16ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης
20 Νηπιαγωγείο Κοζάνης
Νηπιαγωγείο Αλωνακίων
Δημοτικό Σχολείο Ποντοκώμης
1ο Δημοτικό Σχολείο Σερβίων
Θεατρική Ομάδα 4ο Γυμνασίου Κοζάνης και τις εκπαιδευτικούς Άννα Παπαστεργίου και Κωνσταντινιά Καρπουζά.

Τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν το σεμινάριο και παρουσίασαν δράσεις:
Κατερίνα Παρλάντζα, Μαριάνθη Χρηστίδου, Παναγιώτα Καρπόζηλου, Ελένη Φασούλα, Χριστίνα Καναβούρα, Βαλεντίνα Καναβούρα, Μαρία Δάλα, Κατερίνα Παπαστεργίου, Βασίλη Τζήκα, Ευριδίκη Μαγουλοπούλου, Ελένη Παναγιώτου, Δήμητρα Φίλιου, Βάσω Κουστούδη, Ράνια Γυφτάκη,  Σοφία Παπαγόρα, Δήμητρα Θωμαϊδου , Νατάσα Καρυπίδου, Αικατερίνη Βόντσα,  Ν. Κωλέση, Ελένη Γκαντρή, Βάσω Μούρτζιου, Κώστα Χρυσάκη, Ελπίδα Κάμπερ, Σοφία Μπινέλα, Μαρίνα Γκουτζιουρέλα και τις κυρίες Ρόζα Μαρία Γκάλο και Ιρίνα Μπούρμπουλα.
 
Ευχαριστούμε ακόμη τους:
ΑΡΣΙΣ
Κέντρο Ξένων Γλωσσών «Σάσα Μπαμπαλή»
ACTION ART
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ (ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ και  ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ / ΣΧΕΔΙΟΥ και GRAFFITI) και τους εκπαιδευτικούς του Χρήστο Βογιατζή, Έλενα Ζέρβα, Αντωνία Μωϋσιάδου και Αλεξία Τσιμήκα)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ και τον υπεύθυνό του κ. Αλέξανδρο Βρεττάκο όπως και τον φωτογράφο κ. Σάκη Δαζάνη
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ: ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ (Τάσα Τοπάλη) και ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΟΥΣΤΩΝ(Σάκη Κουκουμπέση), τους καθηγητές του ΔΩΚ κ. Λουντμίλα Αχιμπάλοβα, Αντιγόνη Ντουσιοπούλου και Βασιλική Τσιβίκη όπως και την κ. Ιωάννα Τσιλιγκαρίδου.
Το ραδιόφωνο StarWalkers Classic Fm, την «Αδελφοποίηση – Διεθνή Διάδραση ΑΔΕΛΦΟΙ», το ραδιόφωνο Veto fm, την εφημερίδα Πρωϊνό Λόγο και τους υπαλλήλους πληροφορικής κ. Δημήτρη Καρατζόπουλο και Τόλη Τσιρούδη για την τεχνική υποστήριξή τους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την εικαστικό κα Τέτη Σώλου και τον κ. Ηλία Ταμπακέα , για την αφιλοκερδή φιλοτέχνηση της αφίσας και την κ. Φωτεινή Μυσιρλή για την επιμέλεια του προγράμματος.

Τη Φιλαρμονική ΠΑΝΔΩΡΑ του Δήμου Κοζάνης και τον βοηθό -μαέστρο κ. Κώστα Φασνάκη, το Σύνολο Ποντιακής Λύρας του κ. Νίκου Κοτταρίδη και την κ. Εφη Κωνσταντινίδου.

 Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους:
Φίλοι της Παράδοσης, Νέας Νικόπολης «Αη Γιάννης», Άνω Κώμης, Κάτω Κώμης, Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας», Πρότυπος Πολιτιστικός ΖΕΠ, Ιστορικός – Λαογραφικός Σύλλογος Λευκόβρυσης «Διγενής Ακρίτας», Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρανών, Σύλλογος Σαμαριναίων Κοζάνης “Η Αγία Παρασκευή”.»
Την κ. Ελένη Σιούστη για τη θερμή φιλοξενία της σκιτσογράφου Τέτης Σώλου και των δημοσιογράφων του Star-classic Radio από Θεσσαλονίκη.
Τους Εθελοντές Κατερίνα Βαχτσεβάνου, Ευριδίκη Μαγουλοπούλου, Ελένη Φασούλα και την Οργανωτική Επιτροπή της Γιορτής(Αγάπη Αλτίνη, Σταυρούλα Ταβουλτζίδου, Βασίλη Τρίκο, Ελένη Σιούστη και Ελένη Τζημοπούλου)

Τους  χορηγούς:
Μύλοι Παρασκευά Ο.Ε
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων Κοζάνης
Σούπερ Μάρκετ Γρηγοριάδη
 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΙΟΝ

VIDEO, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και όλες τις δράσεις αναλυτικά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.oapnkozanis.gr

Στη διεύθυνση oapnkozanis@gmail.com μπορείτε να μας στείλετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.