Πτολεμαΐδα: Με επιτυχία η έκθεση του καταξιωμένου Αλβανού ζωγράφου Gjergj Kola



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου Πτολεμαΐδας το Σάββατο 20 Ιουνίου  η έκθεση του καταξιωμένου  παγκόσμια ζωγράφου  Gjergj  Kola από τη γειτονική χώρα της Αλβανίας με θέμα: “ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ”. Το συγκεκριμένο έργο πριν από λίγο καιρό έχει φιλοξενηθεί στο Τορίνο  ενώ τώρα ετοιμάζεται να πάει και  στις Βρυξέλλες.
   
Το έργο του Gjergj  Kola προλόγισε  ο   ιστορικός Κύριος Φωτιάδης Κωνσταντίνος και η κα Όλγα Ντέλλα.   Με ποιητική ματιά  η κα Ντέλλα ξεδίπλωσε  τους μύθους που περιέχονται στο βιβλίο προσδίδοντας μυρωδιά και χρώματα. Περπατήσαμε μαζί της το κάστρο του Ροζαφά που βρίσκεται έως και σήμερα στην πόλη Σκόντρα στα βόρεια της Αλβανίας, ακούσαμε τη βοή των τριών ποταμών Buna, Drini και Kiri, που ανταμώνουν στα θεμέλιά του κάστρου και νιώσαμε τις στάλες του νερού να μουσκεύουν τα ρούχα μας!
   
Ο κύριος Φωτιάδης με βαθιά γνώση της ιστορία και των λαϊκών μύθων-παραδόσεων μας βοήθησε να κατανοήσουμε τους συσχετισμούς των μύθων των δύο λαών.  Ο πρώτος αλβανικός μύθος «Το κάστρο του Ροζαφά» είναι η ελληνική παραλλαγή για την παραλογή «Του γιοφυριού της Άρτας» ενώ στο δεύτερο θρύλο, «τον όρκο του Κωνσταντίνου», βρίσκεται η ελληνική παραλλαγή της παραλογής «Του νεκρού αδελφού», το χρώμα είναι μαύρο και μάλιστα το μαύρο του θανάτου που συνοδεύει τον Κωνσταντίνο όπου και όποτε εμφανίζεται.
   
Η σεμνότητα των δύο εισηγητών αλλά και του εξαίρετου ζωγράφου Gjergj  Kola ανέδειξαν την ολοκληρωμένη προσέγγιση των μύθων σε ένα σταυροδρόμι ειρήνης και της συμφιλίωσης των δύο λαών.
   
Ο Gjergj  Kola μυαλό κατευθύνει με ξεχωριστή υπομονή, σοβαρότητα, σκέψη, σύνεση, μαεστρία το πινέλο του στις μορφές, κατακόρυφες και στατικές, ήρεμες και ακίνητες μέσα στη δοσμένη τους κίνηση και τη τραγική τους μοίρα. Η τέχνη, υποστηρίζει ο Αντρέ Μαλρώ, δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τις αμφιβολίες, τους φόβους, τις αδυναμίες και τις ανάγκες του. Μέσα από τη ναΐφ ζωγραφική ο Kola επηρεάζει  τόσο τις σκέψεις όσο και τα συναισθήματα του για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής του. Διέμενε για 20 χρόνια στη περιοχή της  Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στη Κοζάνη, εικονογράφησε «Το παραμύθι της ιτιάς και του ποταμού»  της κας Ολγας Ντέλλα  και φιλοτέχνησε για τον ιστορικό κύριο Φωτιάδη Κωνσταντίνο πάνω από δέκα πίνακες που αναφέρονται στ Γενοκτονία των Ποντίων.  
   
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του εξαιρετικού ζωγράφου Gjergj  Kola στην ιστοσελίδα της κα  Ντέλλα:  http://alypiasxwra.blogspot.gr/  καθώς και στην ιστοσελίδα του 3ου ΓυμνασίουΠτολεμαΐδας:  http://3gym-ptolem.koz.sch.gr/gr/.

Την οργάνωση και επιμέλεια  της εξαιρετικής έκθεση είχε η κα Γκέκα Βαρβάρα, υπεύθυνη του Παλαιοντολογικού-Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας.

 

Μάγκου Νατάσα
www.natasaswolf.blogspot.gr
http://blogs.sch.gr/anasmag/

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.