Τοποθέτηση Σ. Αμαραντίδη και Δ. Καρανικόλα, για τις εκλογές στο Σύλλογο «Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Δυτικής Μακεδονίας»



Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

 

Στις 07/06/2015 έγιναν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αλλά και των εκπροσώπων μας στον Πανελλήνιο Σύλλογο (Π.Σ.Δ.Μ.Η.).

Ο Κλάδος μας αριθμεί 842 συναδέλφους. Από αυτούς μόνο οι 387 είναι εγγεγραμμένοι στο σύλλογο. Στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν μόνο 102 συνάδελφοι. Για την ανάδειξη του τοπικού Δ.Σ., από συστάσεως του Συλλόγου, ψήφιζαν όλοι οι προσερχόμενοι συνάδελφοι. Όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο, ήταν όμως εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΤΕΕ/ΤΔΜ, κάνανε εγγραφή την ίδια μέρα, τακτοποιούνταν ταμειακά και ψήφιζαν. Αυτό συνέβαινε, προφανώς, για να ενθαρρύνεται η συμμετοχή και η αντιπροσωπευτικότητα.

Στην τελευταία «εκλογοαπολογιστική συνέλευση», που έγινε στις 04/05/2015, χωρίς να υπάρχει μάλιστα απαρτία κατ’ αρχήν δεν ετέθη θέμα, σε σχέση με το  Μητρώο μελών του συλλόγου. Μόλις την ημέρα των εκλογών πληροφορηθήκαμε ότι είχε ήδη είχε κλείσει το Μητρώο μελών του τοπικού συλλόγου στις 07/04/2015, δηλαδή ένα μήνα πριν τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ).  Εν τω μεταξύ δεν υπήρξε καμιά σχετική ενημέρωση των συναδέλφων, ούτε πρόσκληση-ανακοίνωση εν όψει των εκλογών γι’ αυτή τη σημαντική αλλαγή σχετικά με το μητρώο μελών-εκλογική κατάσταση. Η ορισθείσα εφορευτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ,  δέχθηκε όλες τις υποψηφιότητες και συνέταξε το ψηφοδέλτιο. Την ημέρα των εκλογών, αιφνιδιαστικά και για πρώτη φορά η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε στους υποψηφίους και τα μέλη-ψηφοφόρους ότι εφόσον δεν είχε γίνει η εγγραφή τους πριν τις 07/04/2015 δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, από τη μια να έρχονται συνάδελφοι να ψηφίσουν και να φεύγουν απογοητευμένοι και από την άλλη συνέβη το παράδοξο δύο υποψήφιοι να μην μπορούν να ψηφίσουν ούτε καν τον εαυτό τους.

Και τίθενται τα εξής ερωτήματα, τα οποία καλείται ν’ απαντήσει το νέο Δ.Σ. και ειδικότερα ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας, οι οποίοι  συμμετείχαν με τα ίδια αξιώματα και στο προηγούμενο ΔΣ:

Γιατί δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό, για τη σύγκληση της ΓΣ και τις αρχαιρεσίες;

Γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση των συναδέλφων, με κάθε πρόσφορο μέσο, για την διασφάλιση άσκησης του εκλογικού τους  δικαιώματος.

Γιατί δέχθηκε τις αιτήσεις υποψηφιοτήτων συναδέλφων δυο μέρες πριν από τις εκλογές, αφού δεν ήταν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα μελών;

Γιατί τύπωσε τα ψηφοδέλτια και μέχρι και την ημέρα των εκλογών  (έναρξη της ψηφοφορίας) αποσιώπησε το γεγονός.

Γιατί επετράπη σε συνταξιούχους συναδέλφους (ομότιμα μέλη) να ψηφίσουν και αποκλείσθηκαν οι νέοι και άνεργοι μηχανικοί;

Γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εφορευτική Επιτροπή, ενήργησαν στα «μουλωχτά» που λέει και ο σοφός λαός μας;

Καταγγείλαμε το γεγονός, υποβάλλοντας  ένσταση με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαίωμά μας, για τη μεθοδευμένη προσπάθεια  να ελεγχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Η εφορευτική επιτροπή δεν αποφάνθηκε ακόμα επί της ενστάσεώς μας. Το επιχείρημα για δήθεν πιστή τήρηση του καταστατικού είναι λίαν επιεικώς, υποκριτικό, όταν εφαρμόζεται επιλεκτικά και κατά το δοκούν.

Και η τελευταία πράξη, παίχτηκε στη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα, η οποία ήταν προδιαγεγραμμένη. Που σημαίνει: Πρόεδρος, Γραμματέας και Ταμίας τα ίδια πρόσωπα και Αντιπρόεδρος υποψήφιος που δεν ήρθε καν να ψηφίσει.. Η όλη μεθόδευση βγάζει μάτι!

Τα παραπάνω εκτιθέμενα δεν τιμούν τον κλάδο, ο οποίος ως επιστημονικός φορέας έπρεπε να διδάσκει και να εμπνέει ήθος και αρχές. Ο σύλλογος δεν είναι «μαγαζί» κανενός. Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Όποιος διαθέτει  αξιοπρέπεια και στοιχειώδη ευαισθησία  καταδικάζει τέτοιες λογικές και λειτουργίες. Αυτή η  αντίληψη οδήγησε το σύλλογο σε απραξία και απαξίωση.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Η Δημοκρατία απεχθάνεται το παρασκήνιο και δεν συμβιβάζεται με τις μεθοδεύσεις που έχουν σκοπό να αλλοιώσουν τη δύναμη της κάλπης και να μεταβάλουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε παρωδία.

Ο καιρός των πειραματισμών τελείωσε. Οφείλουμε να  ζωντανέψουμε το σύλλογό μας, για να δώσουμε λύση στα πραγματικά προβλήματά μας με αρχές, υπευθυνότητα και αγωνιστι­κότητα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να εγγραφούν και να πλαισιώσουν το σύλλογο.  Για να μην απαριθμούμε  παρατυπίες στις επόμενες εκλογές, η διαφάνεια, η δημοκρατική λειτουργία, και η λογοδοσία είναι απαίτηση. Ο ορισμός δικαστικού αντιπροσώπου στις εκλογές είναι βέβαιον ότι θα διασφαλίσει την τήρηση του νόμου και την αποφυγή αυθαιρεσιών και παραλήψεων.

Εμείς ευχαριστώντας αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους και εκτιμώντας το σύνολο των συναδέλφων μας, δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλλίτερο εαυτό μας, για να προασπίσουμε τις αξίες και τα ιδανικά μας. Γιατί οι καιροί είναι πολύ κρίσιμοι και υπερβαίνουν τη μικροψυχία, τη μικροπρέπεια και τη μικροπολιτική.                                           

                                              Κοζάνη,18 Ιουνίου 2015

                                        Με εκτίμηση

1.      Αμαραντίδης Στυλιανός (μέλος ΔΣ)

2.      Καρανικόλας Δημήτριος (2ος επιλαχών)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.