ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Εκδήλωση με θέμα τη βιομηχανία ζάχαρης και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη Δυτική Μακεδονία



Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποίησε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης  σχετικά με το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη Δυτική Μακεδονία.

Η εκδήλωση δεν επικεντρώθηκε μόνο στον αγροτικό τομέα, καθώς το θέμα της τευτλοκαλλιέργειας έχει επεκτάσεις και το μέλλον της Βιομηχανίας ζάχαρης, όσο και στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ (και πρόεδρος της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής) κ. Λίτσα Αμανατίδου και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ε.Β.Ζ. κ. Γιαννακίδης  Δημήτριος.

Επίσης σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των: Μίμη Δημητριάδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Καρυπίδη Θεόδωρου, του αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Σημανδράκου Ευάγγελου, στελεχών της Ε.Β.Ζ. και στελεχών των γεωτεχνικών υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας.

Αρχικά έγινε μια ιστορική αναφορά σχετικά με την τευτλοκαλλιέργεια και τη βιομηχανία ζάχαρης.

Οι ομιλητές τόνισαν το πώς από  ακμάζουσα επιχείρηση η Ε.Β.Ζ. έφτασε στο σημείο να κλείσει τα 4 από τα 5 ζαχαρουργεία της χώρας και από κερδοφόρα να φτάσει στο σημείο της χρεωκοπίας, κι έτσι η χώρα μας από αυτάρκης και εξαγωγός ζάχαρης να φτάσει στο σημείο να εισάγει ζάχαρη από τις «βόρειες» χώρες, Πολωνία, Γερμανία , Γαλλία κλπ.

Επεσήμαναν ότι από τους 300-320 χιλιάδες τόνους ζάχαρης και τα 400 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων  η χώρα μας πλέον έφτασε στο σημείο να παράγει 55 χιλιάδες τόνους, ενώ τη φετινή χρονιά καλλιεργήθηκαν μόνο  60 χιλιάδες στρέμματα,  και αυτό μετά από το ενδιαφέρον που έδειξε η σημερινή κυβέρνηση.

Αναφέρθηκαν,επίσης, στις  πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  σχετικά:
 
–         Με τον ορισμό νέας διοίκησης.
–         Την εξεύρεση πόρων για την πληρωμή των παραγωγών για την περσινή καλλιεργητική περίοδο.
–         Την απόφαση για επαναλειτουργία των ζαχαρουργείων στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα.
–         Τις εγγυήσεις που δόθηκαν για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής.

Με αυτόν τον  τρόπο  και με ανάλογες πρωτοβουλίες η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί  να ανασυγκροτήσει τη χώρα, στοχεύοντας στη διατροφική αυτάρκεια την αναδιάρθρωση της παραγωγής , την περιφερειακή ανάπτυξη και τη διατήρηση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού.
Με αιχμή το νέο παραγωγικό μοντέλο , στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών, η  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης προσπαθεί να ανοίξει ένα διάλογο με την κοινωνία και να την καταστήσει συμμέτοχο.   

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ  Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.