«Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι Ελληνικές φαντασιώσεις» – Παρουσίαση ενός τολμηρού βιβλίου του Σταύρου Τζίμα στην Κοζάνη



Το βιβλίο του Σταύρου Τζίμα έρχεται να ταράξει τις συνειδήσεις των Ελλήνων που πίστεψαν στην ελληνο-σερβική συμμαχία κατά των κροατο- μουσουλμάνων, υπό τις ευλογίες της εκκλησίας,

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Κοζάνη το Σάββατο 9 Μαϊου στις 12.15 μμ στο Κοβεντάρειο σε μιά εκδήλωση που διοργανώνει το vetofm, το vetonews.gr  και ο εκδοτικός οίκος Επίκεντρο.  Θα μιλήσουν για το βιβλίο ο Ραϋμόνδος Αλβανός, υπεύθυνος λειτουργίας του Πάρκου Εθνικής συμφιλίωσης, ο Νίκος Ραχωβίτης μέλος του Δικτύου Pro-tasis, ο συγγραφέας Σταύρος Τζίμας  και θα συντονίσει την συζήτηση ο ΔημοσιογράφοςΣπύρος Κουταβας

Ο συγγραφέας με ελκυστικό αφηγηματικό ύφος ξεκινάει το οδοιπορικό του με την «αρχή του τέλους». Το θάνατο του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, το 1980 στις 4 Μαΐου και ώρα 15:04, όταν ο «άτρωτος» στρατάρχης των παρτιζάνων εξέπνευσε στο νοσοκομείο της Λιουμπλιάνας. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η διάλυση της πολυεθνικής χώρας. Διάλυση που πυροδότησε ο διάδοχός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με την ανάκληση της αυτονομίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, αφήνοντας στην υπανάπτυξη τις νέες γενιές.

Με τη δύναμη της προσωπικής του μαρτυρίας ως απεσταλμένου στις εμπόλεμες περιοχές κατά τη δεκαετία του ’90 περιγράφει το ξέσπασμα των ενδοεθνοτικών πολέμων, την έκρηξη του «μακεδονικού», τους Σλοβένους και Κροάτες να ανοίγουν τον αιματηρό χορό, την πολιορκία του Σεράγεβο, τη βρώμικη πλευρά των θεωρούμενων στην Ελλάδα ηρώων που επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις με ναρκωτικά και μαύρη αγορά, το έγκλημα στην Σρεμπρένιτσα, την ελληνική εμπλοκή στη Βοσνία με Έλληνες άτακτους να υψώνουν ελληνική σημαία μετά τις σφαγές, τα ελληνικά καραβάνια βοήθειας προς τους αμυνόμενους- επιτιθέμενους Σέρβους, τη συσσώρευση μίσους στο Κόσσοβο, την εξαπόλυση των πυραύλων του ΝΑΤΟ, τη συνθηκολόγηση, τη μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε προτεκτοράτο της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη συμμετοχή της Ελληνικής Δύναμης Κοσσόβου, το άδοξο τέλος του Μιλόσεβιτς στα κρατητήρια του Δικαστηρίου της Χάγης…

Και έρχεται στο καυτό θέμα: Της άκριτης ελληνικής στήριξης (μίντια, κόμματα, δήμοι, σύλλογοι, επιχειρηματίες, εκκλησία ) προς τους Σέρβους, οι οποίοι στα μάτια των περισσότερων Ελλήνων αντιιμπεριαλιστών υπήρξαν το σύμβολο της αντίστασης ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων.

Από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η βαρβαρότητα, το έγκλημα, η κτηνωδία. Φωτίζονται οι μαύρες πλευρές των καπετάνιων του πλιάτσικου. Καταγράφονται τα πρόσωπα κλειδιά των εξελίξεων που εμπιστεύτηκαν διαφωτιστικές συνεντεύξεις στον έγκυρο απεσταλμένο, όπως οι Γκλιγκόροφ, Ρουγκόβα, Θάτσι, Μέσιτς, Κούτσαν, Αχμέτι, Σολάνα, Κοστούνιτσα, Τζίντζιτς. Αποκαλύπτονται με επιτόπιο ρεπορτάζ οι καταθέσεις ντόπιων για τη σφαγή στα δάση της Σρεμπρένιτσα στις αρχές Ιουλίου του 1995, όταν τα στρατεύματα του Σερβοβόσνιου στρατηγού Μλάντιτς κατέλαβαν την προστατευόμενη από δυνάμεις του ΟΗΕ πόλη, και εκτέλεσαν 8.000 άνδρες μουσουλμάνους ηλικίας 17 έως 65 χρόνων. Για τη σφαγή αυτή, η μετακομμουνιστική ηγεσία της χώρας, ζήτησε «γονατιστή συγγνώμη» από τους συγγενείς των σφαγιασθέντων.

Ένα διδακτικό βιβλίο τόλμης για το πως η πίστη των λαών, με την ευθύνη τυχοδιωκτικών ηγεσιών, μετατρέπεται σε υστερία, το δικαίωμα σε αυθάδεια και η ισχύς σε αυτοκαταστροφή. Και όλα αυτά… «εις το όνομα του Θεού».

Ο Σταύρος Τζίμας γεννήθηκε στο Σούλι Θεσπρωτίας, το 1954 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην «Καθημερινή» και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο παρελθόν δούλεψε στις εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Τα Νέα», «Το Ποντίκι» και στην Σουηδική Ραδιοφωνία. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του – το πρώτο έχει τίτλο «Στον Αστερισμό του Εθνικισμού» (εκδόσεις Επίκεντρο) και αναφέρεται στα παρασκήνια των ελλληνοαλβανικών σχέσεων στη μετα-Χότζα εποχή. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Προαγωγής της Δημοσιογραφίας» του Ιδρύματος Μπότση αλλά και από το Ίδρυμα Εθνικής Συμφιλίωσης της Αλβανίας για τα ρεπορτάζ που αφορούσαν στις αιματηρές βεντέτες στον αλβανικό βορρά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.