Ο ΣΥΡΙΖΑ Εορδαίας για την επαναλειτουργία της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 3



Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ, όλο αυτό το 6μηνο μετά το ατύχημα της μονάδας του ΑΗΣ ΙΙΙ, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τον δημόσιο διάλογο, σχετικά με το θέμα. Επειδή όμως ο χρόνος που έχει περάσει από το ατύχημα έως σήμερα είναι πολύς και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλα, πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει ο σταθμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ Εορδαίας έρχεται να ενώσει την φωνή και τις δυνάμεις του, με τους φορείς, την κοινωνία, τους βουλευτές του Νομού και κυρίως τους βουλευτές του κόμματος μας, οι οποίοι ήδη έχουν ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της εν λόγω μονάδας.

Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη:

Αυτή σχετίζεται με την θέση μας για την ενέργεια και την Δημόσια ΔΕΗ ΑΕ, όπως ήδη έχει πολλές φορές εκτεθεί. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε υπέρ της Μονάδας 5, αλλά μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του έργου, σαφώς είμαστε υπέρ της επαναλειτουργίας της «ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΗΣ ΙΙΙ».

Το δίκαιο των πολιτών της περιοχής μας είναι η επαναλειτουργία της μονάδας ΙΙΙ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση:

-Διακυβεύονται θέσεις εργασίας των εργαζομένων, αφού θα μειωθούν γενικώς οι θέσεις των εργαζομένων στην ΔΕΗ με το κλείσιμο ενός σταθμού. Και περαιτέρω θα μειωθούν οι εργαζόμενοι και στους εργολάβους της περιοχής που απασχολούνται στην ΔΕΗ.

-Θα υποστεί η τοπική αγορά της περιοχής μας ζημίες ύψους τουλάχιστον 700.000 ευρώ ετησίως.

-Η Πτολεμαΐδα θα πάψει να είναι χαρακτηρισμένη ως «ενεργειακός Δήμος», με αποτέλεσμα να χάσει τα έσοδα από τον «τοπικό ΠΟΡΟ» με τεράστιες για τον Δήμο μας αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Ένας Δήμος, που ας σημειωθεί, υφίσταται όλες τις αρνητικές συνέπειες, από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς και τα Ορυχεία.

-Οικολογική επιβάρυνση. Η Μονάδα ΑΗΣ ΙΙΙ, όλοι γνωρίζουμε ότι συνέβαλλε στην ομαλή τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης  και στην ουσία  θα στερήσει την πόλη μας από μία οικολογική και οικονομική λύση θέρμανσης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απώλεια της περιοχής μας, αν λάβουμε υπόψη μας τους βαρύτατους χειμώνες που περνάει η περιοχή μας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση.

-Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Εορδαίας έχει επενδύσει τεράστια ποσά για την σύνδεση της Τηλεθέρμανσης με την «Μονάδα ΙΙΙ» , όπως και με την σύνδεση με τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ που έχει ήδη αποσυρθεί από το 2013.

Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην  διεκδίκηση της επαναλειτουργίας του σταθμού, ως  αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών αυτής της πόλης. Της πόλης και της περιοχής γενικότερα που έχουν να χάσουν πολλά από την απώλεια της μονάδας, η οποία συνδέεται άμεσα με την ιστορία αυτού του τόπου, με την  εξέλιξη και την ανάπτυξη του, αλλά και με τις μεγάλες θυσίες και απώλειες των πολιτών της περιοχής στην υγεία, στην αλλαγή του τοπίου, στην οικολογική υποβάθμιση και στην ίδια την ζωή πολλών   συμπολιτών μας.

Τέλος επισημαίνουμε,  την ΑΠΑΙΤΗΣΗ μας για  άμεση επαναλειτουργία της ΜΟΝΑΔΑΣ του ΑΗΣ ΙΙΙ, ώστε να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης -που είναι ένα πραγματικά σημαντικό οικολογικό έργο-, να συνεχίσει  και να βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη της αγοράς της περιοχής μας και σημειώνουμε την θέληση μας  να μην επιτρέψουμε να  μετατραπεί και να εξελιχθεί η Εορδαία σε μια τεράστια χωματερή, που όλοι θα φέρνουν σκουπίδια και ρυπογόνα προϊόντα  να θάψουν εδώ.

Από τη μεριά του το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει στη διατύπωση του αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξή της ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΗΣ ΙΙΙ, στο καθεστώς των Μονάδων του άρθρου 33 της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ, που σημαίνει παράταση λειτουργίας της μέχρι το 2023.

Καλούμε τους φορείς της πόλης, τους βουλευτές,  τον Δήμο και όλους τους πολίτες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υποστήριξη αυτών των αιτημάτων μας.

ΣΥΡΙΖΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.