Πρόβλημα και με το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα στα Καμβούνια – Τι απαντά η Digea



Από το κακό στο …χειρότερο, σχετικά με την λήψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος Digea στο Μικρόβαλτο, και γενικότερα στην περιοχή των Καμβουνίων, αφού από το πρωί της Τετάρτης 7/5 είναι εκτός λειτουργίας και το αναλογικό σήμα για σχεδόν το σύνολο των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας  -πλην της ΝΕΡΙΤ-. Οι απόψεις διίστανται, αφού κάποιοι μιλούν για διακοπή του αναλογικού σήματος από τη Digea ή τη NOVA, κάποιοι για τοπική βλάβη στην κεραία του Αηλιά. Όπως και να έχει το πράγμα, το πρόβλημα είναι …πρόβλημα! Στο οποίο πρέπει να δοθεί άμεσα λύση.

Το …κακό ξεκίνησε κατά την αρχική τοποθέτηση των αναμεταδοτών της Digea, αφού η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αναμεταδότη-πομπού στη Βουνάσσα έγινε σε άλλη θέση, λόγω παρεμβολών στις εκεί κεραίες του ΟΤΕ.

Και ενώ διαφαινόταν επίλυση του προβλήματος από τον προηγούμενο μήνα, το αποτέλεσμα ήταν …μηδαμινό, αφού, όπως διαπιστώθηκε, η ισχύς του πομπού που τοποθετήθηκε πλέον στη σωστή θέση, ήταν υποπολλαπλάσια από την αρχικά υπολογιζόμενη. Η περιοχή δεν βρίσκεται ούτε στον σχεδιασμό της  Digea για εγκατάσταση των πρώτων 40 (από τους συνολικά 80) νέων πομπών ψηφιακού σήματος του τοποθετούνται αυτή την περίοδο (στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού έχει προβλεφτεί μόνο για τη Νεράιδα). Και το πρόβλημα συνεχώς μεγεθύνεται…

Πολίτες Β΄ κατηγορίες στα Καμβούνια -για μια ακόμη φορά-…

ΥΓ Πληροφορίες φέρουν και την πρόθεση της Περιφέρειας να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Ίδωμεν…

 

Η απάντηση της Digea*

Γιατί Διακόπηκε ξαφνικά το Σήμα σε πολλούς Αναλογικούς Αναμεταδότες;

Ο λόγος της διακοπής των αναλογικών μεταδόσεων είναι το γεγονός ότι διακόπηκε η τροφοδοσία των αναλογικών πομπών από τον δορυφόρο Ηot-Bird 13 East. Για πολλά χρόνια τα ιδιωτικά κανάλια χορηγούσαν στους Δήμους και Κοινότητες της Ελλάδας ειδικές δορυφορικές κάρτες της NOVA, οι οποίες ξεκλείδωναν και έπαιζαν μόνο τα Ελληνικά Ιδιωτικά και Κρατικά Κανάλια, απο τη συχνότητα 11,823 MHZ, Ηot-Bird 13 East,  με τους κωδικούς=ονόματα των καναλιών να είναι R1,R2…R13.

Τα ιδιωτικά κανάλια πλήρωναν την NOVA, για την εξυπηρέτηση που παρείχε σε αυτά για την αναλογική τροφοδοσία. Πλέον με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλαδικής Επικράτειας, η DIGEA (μέτοχος των ιδιωτικών καναλιών) αποφάσισε για λόγους εξοικονόμησης δαπανών να σταματήσει η τροφοδοσία των αναλογικών πομπών μέσω της NOVA.

Πλέον η δορυφορική τροφοδοσία καναλιών της DIGEA και της ΕΡΤ, γίνεται αποκλειστικά απο άλλο δορυφόρο τον Eutelsat 3,1 East.

Εδώ και δύο μήνες η DIGEA ξεκίνησε να ειδοποιεί τους Δήμους ότι θα πρέπει να αναλάβουν την αλλαγή τροφοδοσίας. Δηλαδή να ανέβουν στα κέντρα εκπομπής και να γυρίσουν το κάτοπτρο από τις 13 μοίρες ανατολικά στις 3 μοίρες ανατολικά και ταυτόχρονα να αντικαταστήσουν τον παλιό δέκτη (συνήθως Humax με ενσωματωμένο Irdeto) με άλλο δέκτη σεταρισμένο με το απαραίτητο κλειδί BISS, τον οποίο διαθέτει δωρεάν η Digea προς τους τεχνικούς για τον σκοπό αυτό.

Η επιχείρηση αυτή γίνεται τόσο για τις περιοχές που δεν υπάρχει το ψηφιακό σήμα της Digea, όσο και για τις περιοχές που οι δήμοι ανέλαβαν μόνοι τους και αντικατέστησαν το αναλογικό σήμα με ψηφιακό.

Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στο ενδεχόμενο διακοπής των αναλογικών μεταδόσεων, αλλά και τη δυνατότητα δορυφορικής λήψης των καναλιών της DIGEA και ΕΡΤ.

*Παραπομπή της  Digea στο link(# http://digitaltvwestmacedonia.blogs) με σημερινή ημερομηνία (8/5), που απαντά στο λόγο διακοπής του αναλογικού σήματος (και) στα Καμβούνια (Σχετ.: http://www.mikrovalto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5075:2015-05-07-22-21-39&catid=81:2012-03-11-23-53-01&Itemid=516).

mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.