Ο Δήμος Εορδαίας και η Τοπική Κοινότητα Φούφα τίμησαν τους πεσόντες Μακεδονομάχους



Σε κλίμα συγκίνησης 108 χρόνια μετά ,ο Δήμος  Εορδαίας και η Τοπική Κοινότητα Φούφα ,τίμησαν τους πεσόντες Μακεδονομάχους , που πολέμησαν υπερ πίστεως και πατρίδος κατά τον Μακεδονικό Αγώνα με μπροστάρη τον Ζαχαρία Ανδρούτσο ή Καπετάν Φούφα , του οποίου το όνομα φέρει το χωριό.
    
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου, παρουσία των τοπικών , πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
    
Ακολούθησε πομπή προς την Πλατεία του χωριού , όπου στο Μνημείο Πεσόντων και στην προτομή του Μακεδονομάχου «ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΟΥΦΑ» τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Επιμνημόσυνη Δέηση ,με προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.
    
Στο χρονικό της θυσίας των Μακεδονομάχων , στον ηρωισμό του Καπετάν Φούφα και στο διαχρονικό μήνυμα του Μακεδονικού Αγώνα  αναφέρθηκε με στόμφο και παραστατικότητα ο Δημοσιολόγος Αναστάσιος Μπέλλος , κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας.
    
Στην θυσία των Μακεδονομάχων και στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας επικεντρώθηκαν στα μηνύματά τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεόκλητος , ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης , ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς , ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Φούφα   Νικόλαος Βόρσιας ,οι Βουλευτές Χάρης Κάτανας και Γιώργος Κασαπίδης , ο π. Υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Απογόνων Μακεδονομάχων.
    
Ιδιαίτερη ήταν  η στιγμή της απόδοσης ύμνων ,ποιημάτων και αφιερωμάτων στον Καπετάν Φούφα και στους συμπολεμιστές του από το Σύλλογο Γυναικών Φούφα και από εκπροσώπους άλλων φορέων.
    
Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση μαθητών Σχολείων, Μακεδονομάχων και Προσκόπων , προ των επισήμων.     

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.