Ταξίδι αρωμάτων στους περίφημους δρόμους του κρασιού



Η Ελλάδα των αρωμάτων και των κρασιών μας καλεί με την ανοιξιάτικη αναγέννηση να γνωρίσουμε τις μοναδικές της οινικές παραδόσεις, στους δρόμους του οίνου, του Διονύσου και των εκρηκτικών χρωμάτων της φύσης.

Αν η Τοσκάνη έχει το προνόμιο θεωρητικά του τουρισμού γεύσεων και αρωμάτων, η πανάρχαια οινική παράδοση της Ελλάδας ανατέλλει και φέρνει την χώρα μας στη πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών του κόσμου, όσων ξέρουν να εκτιμήσουν τις μοναδικές γεύσεις και τα σπάνια αρώματα που με τόση φροντίδα εμφιαλώνουν οι τοπικοί παραγωγοί. Ας δούμε κάποιους από τους σπουδαιότερους οινικούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Οι περίφημοι Δρόμοι του Κρασιού

Αν και η παράδοση των Δρόμων του Κρασιού ξεκίνησε την δεκαετία του 1970 στην πραγματικότητα μιλάμε για μια πανάρχαια αλυσίδα της Μεσογείου. Οι Δρόμοι του Κρασιού ουσιαστικά ενώνουν τις παραδοσιακές αμπελοοινικές τοποθεσίες της Ευρώπης, και η Ελλάδα αυτούς τους δρόμους τους αρωματίζει με τον εκλεκτό χυμό του αμπελιού εδώ και πολλές χιλιετίες. Όλη η διαδικασία της οινικής παράδοσης, από την φύτευση της αμπέλου ως την τελική εμφιάλωση, συνδέεται με αρχαία έθιμα και θρησκευτικά τυπικά, που δημιουργούν ένα απίστευτα πλούσιο λαογραφικό υλικό. Οι διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού ουσιαστικά ενώνουν τις αρχαιότερες ελληνικές επικράτειες του Διονύσου.

Επιτόπου απολαύσεις

Οι επίσημοι Δρόμοι του Κρασιού στην Ελλάδα διέρχονται από την Θράκη, δηλαδή τον Έβρο, τη Σαμοθράκη, τη Ροδόπη και την Ξάνθη. Στη Μακεδονία οι δρόμοι του κρασιού ενώνουν την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Ημαθία και την Πιερία. Στη Θεσσαλία πρωταγωνιστούν η Λάρισα, η Μαγνησία, οι Βόρειες Σποράδες, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Από την Ήπειρο συμμετέχουν τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία. Στα Ιόνια νησιά με την σημαντική παράδοση, οι Δρόμοι του Κρασιού περιλαμβάνουν την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο. Στη Στερεά Ελλάδα πρωταγωνιστούν η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Σκύρος και η Αττική. Στην Πελοπόννησο οι περιοχές που συμμετέχουν είναι η Κορινθία, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αρκαδία, η Αργολίδα και τα Κύθηρα. Από τα νησιά του Αιγαίου τέλος συμμετέχουν η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, όλα τα Δωδεκάνησα, όλες οι Κυκλάδες και, βέβαια, η Κρήτη. Σε όλες αυτές τις περιοχές μπορεί κάποιος να γνωρίσει την διαδικασία της παραγωγής του κρασιού μέσα σε αμπελώνες και παραδοσιακές οινοπαραγωγικές μονάδες, ενώ διοργανώνονται και εκπληκτικά events γευσιγνωσίας, όπου με συνοδεία εκλεκτών εδεσμάτων της απέραντης ελληνικής αστρονομίας, μπορεί κάποιος να γνωρίσει διαφορετικά κρασιά, τα περισσότερα βραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Συνδυάζοντας ένα ταξίδι με την απέραντη απόλαυση μιας περιήγησης στα αρώματα των πορφυρών και των λευκών ελληνικών κρασιών, θα νιώσει κάποιος όλη την σπιρτάδα του ελληνικού πολιτισμού με τον πιο αυθεντικό τρόπο.

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΕΟΤ Τηλ : 210 8707088. Τηλ : 210 8707205

Από το newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.