Η παράσταση «O άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» από την ομάδα «Εν Δυνάμει» στην Κοζάνη



ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

23 ΜΑΪΟΥ
O άνθρωπος ανεμιστήρας
ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα

Η παράσταση O άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα, από την ομάδα «Εν Δυνάμει» παρουσιάζεται το Σάββατο 23 Μαΐου στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Μέρες Θεάτρου”.

Μπορεί το διαφορετικό να κραυγάσει την αποδοχή του;  Οι Εν δυνάμει δηλώνουν δημιουργικά την παρουσία τους προτείνοντας, σε μια συντηρητική κοινωνία, μια σύγχρονη αντιμετώπιση της αναπηρίας μέσα από την τέχνη. Απόδειξη των παραπάνω η σημαντική παράσταση Ο Άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα.  

Με την παράσταση Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα, που κινείται στο σύνορο του θεάτρου – ντοκουμέντο και του θεάτρου της επινόησης, κοινοποιούνται ιστορίες γύρω από την αναπηρία. Μέσω αυτών των ιστοριών δεν επιδιώκεται παρά αυτό το άνοιγµα στο ανοίκειο, έτσι ώστε να γίνει γνωστό και οικείο.

Στη σκηνή οι ιστορίες αυτές µπαίνουν στο στόµα παιδιών και παίρνουν τη µορφή ενός παιδικού παιχνιδιού. Η επιλογή αυτή μπορεί αρχικά να προκύπτει από µια επιµονή να αναφέρεται κανείς στους ανθρώπους µε αναπηρία ως «παιδιά», στην πορεία όµως αποκαλύπτει τη δύναµη του παιδικού αυθορµητισµού και της παιδικής σκληρότητας να µιλήσει χωρίς αναστολές για τα πιο κρυµµένα µυστικά, να πει την αλήθεια ολόκληρη, όπως πραγµατικά είναι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνικά-κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση

Φωτισμοί: Ρίτσαρντ Άντονι

Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος

Οργάνωση παραγωγής-Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Δημοπούλου

Παίζουν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Βάσω Ασίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης,
Άννα Καλιντσέβα, Αναστασία Καρυοφύλλη, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Μαρία Κολτσίδα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Παρμενίων Κυριακούλης, Ευτέρπη Κώστα,Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Μέξης, Αγγελική Μούσιου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Βασίλης Πέτρου
Η ΟΜΑΔΑ «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ»

Η ομάδα «Εν δυνάμει» είναι μια ομάδα νέων με ξεχωριστές δυνατότητες, νέων συνομήλικων εθελοντών, γονιών και φίλων. Ιδρύθηκε από τη Μαρία Ιωαννίδου και την Ελένη Δημοπούλου και ξεκίνησε τη δράση της το 2008 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Επιθυμία του θεατρικού συνόλου είναι η συμβολή του σε μία Τέχνη (εν  προκειμένω τη θεατρική) που επιδιώκει τη ρήξη με την παραδοσιακή αντίληψη του κοινώς αποδεκτού, μία Τέχνη που συνειδητά απομακρύνεται από τις συμβατικές φόρμες κατανόησης του κοινωνικού συμπλέγματος. Στόχος των καλλιτεχνικών δράσεων είναι η ενσωμάτωση του «διαφορετικού» και του «ανοίκειου» μέσα στο χώρο των τεχνών και η γνωριμία του μεικτού καλλιτεχνικού σχήματος «Εν δυνάμει» με το ευρύτερο θεατρικό κοινό ως μία ενεργή, ερευνητική, καλλιτεχνική οντότητα μέσα στην κοινωνία. Η παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» προέκυψε από την ασφυκτιούσα ανάγκη των μελών της ομάδας Εν δυνάμει να μοιραστούν ανοιχτά τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από το πρίσμα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Η επιτυχία της Ελένης Ευθυμίου είναι ότι από το “πρόβλημα” έφτιαξε θέατρο απροσδόκητο, θέατρο σύγχρονο και ζωντανό, διόλου διδακτικό και άκρως απολαυστικό. Με μουσική, χορό, τραγούδι, προβολές και συχνά ειρωνικό λόγο. Όσο η ομάδα μπορεί, πρέπει να το δείξει και να το ξαναδείξει.»
Βίκτωρ Αρδίττης, Σκηνοθέτης – πανεπιστημιακός

«Ήταν μια σκηνική εργασία που δεν εξαντλήθηκε  στα όρια του ειδικού προβλήματος, αλλά βυθίστηκε σ’ ένα καθολικευμένο ανθρώπινο κοίτασμα, οδηγώντας και εμάς τους θεατές σε μια θέαση ανάμικτη με βαθιά συγκίνηση, απόλαυση και έντονο  προβληματισμό. Συμπέρασμα: είμαι ακόμη γοητευμένος.»
Σάββας Πατσαλίδης, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

«Μια θεατρική παράσταση στη Θεσσαλονίκη, για ανθρώπους ανεμιστήρες που απωθούν με τον αισθητικό και ηχητικό τους θόρυβο και έλκουν μόνο κάποιους καιροσκόπους θερμόπληκτους που αποζητούν τη δροσιά τους και για ελέφαντες που κάποιοι επιμένουν να ντύνουν με αλλότρια κουστούμια, ακονίζει τις στομωμένες λέξεις του καθωσπρεπισμού και θέτει υπό το φως του προβολέα όλες εκείνες τις ιστορίες του αόρατου άλλου, του διαφορετικού.…»
Μαρίνα Κοντού, elculture.gr
«Με υπέροχη σκηνοθεσία, εξαιρετικό λόγο δραματουργικό και ανθρώπινο (συντεθειμένο με βάση τις εμπειρίες των ίδιων των μελών της ομάδας), καταπληκτικούς νέους και ασκούμενους ηθοποιούς: μαζί τους ταλαντώνεσαι διαρκώς ανάμεσα σε όλα τα αισθήματα μιας πραγματικότητας, όπου το πιο απλό πράγμα γίνεται σύνθετο, επαναλαμβανόμενο, αστείο, τραγικό ή συχνά ακατάληπτο ή από την άλλη το πιο σύνθετο, σοκαριστικό γεγονός μπορεί να γίνεται καθημερινό…»
Θούλη Μισιρόγλου, Exostis press

«Ένιωθα σαν να μου δείχνουν τη δική τους ζωή, να μου εμπιστεύονται αυτό που τους κάνει όχι διαφορετικούς αλλά ξεχωριστούς και να μου ζητούν να μοιραστώ μαζί τους την ειλικρίνεια των συναισθημάτων και τη γνησιότητα της φωνής και του λόγου τους. Tο θέαμα αυτό το έζησα. Δεν το είδα. Το βίωσα.»
Μιχάλης Μπακογιάννης, Λέκτορας Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ

«Θέλουμε πάνω από όλα να σταθούμε σε αυτό που πυροδοτήθηκε μέσα μας. Η παράσταση μας άφησε συγκινημένους με τη δύναμη που πλανήθηκε στα μάτια, τα αυτιά και την καρδιά μας…»
Κατερίνα Τζιωρίδου, kulturosupa.gr

 «Σαν να συνοψίστηκε μια διαχρονική καθημερινότητα σε 1 ώρα και 30 λεπτά. Με αγωνίες, όνειρα, τρυφερότητα, σκληρότητα, φόβο, ελπίδα, απελπισία. Αλλά στο τέλος τραγούδι και αγάπη. Ευλογημένη επιμονή. […] Ήταν σαν να άκουγα ένα παιδί να μου διαβάζει την έκθεση που έγραψε. Όλη η παράσταση μια παιδική έκθεση που σε απογυμνώνει και το μόνο που έχεις να καταθέσεις στο τέλος μαζί τους είναι ένα ζεστό κομμάτι από την καρδιά σου.»
Χρύσα Φωτοπούλου, onlytheater.gr

«Στο παράλληλο σύμπαν του πολιτισμού, οι «Εν Δυνάμει», μια θεατρική ομάδα ατόμων με και χωρίς αναπηρία, μας έδειξε το δρόμο προς την κατάρριψη των στερεοτύπων και τη συνύπαρξη με το διαφορετικό. […] Ίσως μια παράσταση που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία του χεριού.»
Βαρβάρα Σαββίδη, elculture.gr

«Η σχέση τους με το ρυθμό, η εκφορά του λόγου, η πίστη στη φράση που ξεστόμιζαν, στην κίνηση που έκαναν, ήταν αξιοζήλευτα σωστή. Και γι’ αυτό χτυπούσαν βαθιά στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Η πρόθεση και η πράξη έσφυζαν από ειλικρίνεια. […] Ευθείς και καθαροί. Υποδειγματικοί εργάτες του θεάτρου. Δεν είμαι υπερβολική, τους ζήλεψαν πολλοί.»
Κίρκη Καραλή, brainco.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τοποθεσία: «Αίθουσα Τέχνης», Πάρκο Αγίου Δημητρίου, Κοζάνη

Ημερομηνία: Σάββατο 23 Μαΐου 2015
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 7€, ομαδικό εισιτήριο 5€ (ισχύει για ομάδες άνω των 10 ατόμων)

Ελεύθερη είσοδος:
Α. μέλη συλλόγων Ατόμων με αναπηρία
Β. ειδικά σχολεία, εργαστήρια και κέντρα αποκατάστασης
Γ. μέλη των Κ.Α.Π.Η.
Δ. άνεργοι

Προπώληση: «Αίθουσα Τέχνης» και στα γραφεία του
φεστιβάλ στο κέντρο της πόλης (πεζόδομος Ειρήνης και Μουράτη).

Τα γραφεία του φεστιβάλ είναι ανοιχτά  τις εξής ώρες: 10:30 -14:30 και 18:00-22:00.

Πληροφορίες: Τηλ.: 24610 24062
http://dipethekozanis.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.