Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Καφέ Πολυγλωσσίας της Κοζάνης – Δείτε φωτογραφίες



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 στο κατάμεστο Δημοτικό Αναψυκτήριο,  στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, το 3ο Καφέ Πολυγλωσσίας της  Κοζάνης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Αθλητισμού- Πολιτισμού  και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης στα πλαίσια του διαπολιτισμικού  του προγράμματος «Αφύπνιση στις Γλώσσες & τους Πολιτισμούς του Καλλικρατικού  Δήμου Κοζάνης» με τον επιστημονικό συντονισμό της  Αργυρώς Μουμτζίδου, ειδικής σε θέματα πολυγλωσσίας και διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών.

22dfghjydgyjhgt

Στο 3ο Καφέ που είχε ως συνισταμένη τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις του Μάη συμμετείχαν πολλοί Σύλλογοι και φορείς αλλά και μικρές ομάδες πολιτών με όχημα έκφρασης το ιδιαίτερο γλωσσικό  ιδίωμα του καθενός.

Η αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αιανής, που παρουσίασαν το πανάρχαιο έθιμο της Πιρπιρούνας (τραγούδι σε καιρό αναβροχιάς) στο γλωσσικό ιδίωμα του Τσιαρτσιαμπά.

33kujhgiukholp

Τη σκυτάλη πήραν οι Γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων Λευκοπηγής, Κρόκου και Ροδιανής που παρουσίασαν πρωτομαγιάτικα δρώμενα, χορούς και τραγούδια στο ίδιο γλωσσικό ιδίωμα. Εντύπωση προκάλεσαν τόσο οι γλωσσικές διαφοροποιήσεις όσο και ο τρόπος έκφρασης σε αρκετά κοινά  μαγιάτικα τραγούδια των τριών προηγούμενων χωριών, παρόλο που γεωγραφικά ανήκουν στον ίδιο χώρο και έχουν κοινές ρίζες και καταβολές.

Ακολούθησαν τα μέλη των Σαμαριναίων Κοζάνης που μίλησαν στη βλάχικη γλώσσα για τις εργασίες του Μάη στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη  Σαμαρίνα.

44kgyfjufvj

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.