Ανακοίνωση του ΚΚΕ Κοζάνης για την κατάσταση στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης



Οι τεράστιες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης για το χώρο της υγείας έχουν φτάσει και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης σε οριακή κατάσταση. Η υποστελέχωσή του σε ιατρικό,νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του και σοβαρές δυσκολίες να αντεπεξέλθει καθημερινά στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Τα προβλήματα βέβαια και οι ελλείψεις στο νοσοκομείο δεν είναι καινούρια . Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν με υπεράριθμες εφημερίες των γιατρών του μόνιμου προσωπικού , ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά που προκύπτουν καλύπτονται περιστασιακά είτε με επικουρικούς γιατρούς (συμβάσεις έτους) είτε από γιατρούς που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών «μπλοκάκι»(όπως στην παθολογική, καρδιολογική, στην ορθοπεδική, στην γυναικολογική-μαιευτική και μέχρι πρότινος και στην παιδιατρική).

Παρά την τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων να επιτελέσουν το έργο τους, η λειτουργία του νοσοκομείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επικίνδυνη για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το Μικροβιολογικό του νοσοκομείου λειτουργεί με 2 μόνο βιοπαθολόγους, η Χειρουργική με 3 ειδικούς γιατρούς και 4 ειδικευόμενους οι οποίοι καλύπτουν εφημεριακά και το «Μποδοσάκειο», η Καρδιολογική με 3 ειδικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από το «Μποδοσάκειο» και ο τρίτος επικουρικός που θα λήξει σύντομα η θητεία του. Η Παθολογική στελεχώνεται με 4 ειδικούς παθολόγους, εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός, η ΩΡΛ κλινική με 2 μόνο ειδικευμένους γιατρούς, η Γυναικολογική με 2 γιατρούς του ΕΣΥ και 2 ιδιώτες που προσλήφθηκαν με «μπλοκάκι», ενώ η Ορθοπαιδική κλινική θα παραμείνει κλειστή για κάποιες μέρες λόγω ανάλογων προβλημάτων. Να σημειωθεί πως οι γιατροί της ορθοπαιδικής κλινικής με δελτίο παροχής υπηρεσιών παραμένουν για 6 μήνες απλήρωτοι.

Με αφορμή το πρόσφατο κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν.Κοζάνης,  που πλέον δεν εφημερεύει τις πρώτες 5-6 εφημερίες το μήνα, η διοίκηση επικαλείται το γνωστό επιχείρημα ότι «λεφτά δεν υπάρχουν»και προκύρηξη θέσης δεν πρόκειται να γίνει .
 
Η διοίκηση φροντίζει να βρίσκει δήθεν « λύσεις»  μετακινώντας γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κ.Υ. και από το Π.Ε.Δ.Υ. (πχ στο μικροβιολογικό) και να αξιοποιεί τους αγροτικούς γιατρούς, που σημειωτέον είναι εκπαιδευόμενοι, για να μπαλώνουν κάθε είδους κενό. Ισχυρίζεται ότι δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για προσλήψεις επικουρικών γιατρών, ενώ παραμένει σε ασάφεια πότε και αν θα πληρωθούν οι επιπρόσθετες εφημερίες του προσωπικού.

Παράλληλα το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό στενάζει από τις απανωτές βάρδιες, ενώ τα ρεπό και οι άδειες δεν μπορούν να χωρέσουν στο πρόγραμμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα οφειλόμενα ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν τα 3.800!

Μάλιστα, οι τομείς της καθαριότητας και σίτισης, με αφορμή την έλλειψη προσωπικού, έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους. Οι σοβαρές ελλείψεις φυσικά και δεν μπορούν να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο, παρά μόνο δημιουργούν εργαζόμενους εξαθλιωμένους, που εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις στο χώρο της Υγείας. Πολιτικής που περικόπτει διαρκώς κρατικά κονδύλια, προκειμένου να στηριχθεί και να ενισχυθεί η κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο. Και πως να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όταν την τελευταία 10ετία το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 17.000 άτομα ενώ καταγράφονται τρομακτικά κενά. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι στην πενταετία 2009-2015 οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων μειώθηκαν από 2,81 δις σε 1,39 δις.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις τους, καλούν το λαό να δείξει ανοχή και υπομονή. Ανοχή και υπομονή σε μια κυβέρνηση που παρέλαβε κατά τα γνωστά “καμένη γη” και θα λύσει τα προβλήματα σε ένα απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα και ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ. Κι όλα αυτά, αφού έχει αποδεχτεί ότι θα τηρηθούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα εφαρμοστούν όλοι οι αντιλαϊκοί προϋπολογισμοί που μείωσαν κατά 50% τις δαπάνες λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων την τελευταία πενταετία, ενώ θα γίνονται (στην καλύτερη περίπτωση αφού ούτε κι αυτή τηρήθηκε) μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο λαός της Κοζάνης δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή στη νέα συγκυβέρνηση και στο ζήτημα της δημόσιας υγείας. Δεν έχουν κανένα συμφέρον να στοιχίσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους για δημόσια δωρεάν υγεία, πίσω από τη διαπραγματευτική τακτική της συγκυβέρνησης υπέρ του ενός ή του άλλου τμήματος του κεφαλαίου.  

Οι τοπικές αρχές, ιδιαίτερα η περιφερειακή, έχουν αντιδραστικές θέσεις για την δημόσια υγεία, για τα νοσοκομεία. Δεν αμφισβητούν το ιδιωτικοοικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των νοσοκομείων. Η τυχόν υλοποίηση της πρότασής τους για πέρασμα των αρμοδιοτήτων υγείας στην Περιφέρεια θα σημάνει νέα υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παροχής υγείας. Η πρόταση για  πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας και  προσέλκυση ιδιωτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι επίσης αντιδραστική.

Χρειάζεται:

Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και νοσηλευτές.  Καμία σκέψη για κλείσιμο κλινικών.

Πλήρης  και επαρκής  χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτεί τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους. Οχι στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της Υγείας. Κατάργηση των χαρατσιών, πληρωμών και κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο, προσερχόμενοι στο νοσοκομείο να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες και επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

Η συγκρότηση ενός τέτοιου ριζοσπαστικού πλαισίου πάλης, που αναδεικνύει την αιτία του προβλήματος και στοχεύει στη ριζική επίλυσή του, είναι η μόνη ικανή να συσπειρώσει την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής και να εξασφαλίσει συνέχεια και συνέπεια στον αγώνα για Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Υγεία  στο ύψος των σύγχρονων αναγκών  με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Με αυτήν την προοπτική πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη της πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας για να εμποδιστούν και να ανατραπούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια στην Υγεία. Για βαθύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, χωρίς μονοπώλια και ΕΕ, για να μπορεί ο λαός να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.