Το ΚΚΕ Δυτ. Μακεδονίας για το ολοκαύτωμα των Πύργων Εορδαίας, 24 Απρίλη 1944



Συμπληρώνονται σήμερα 71 χρόνια από τη θηριωδία που διέπραξαν οι ναζί κατακτητές σε συνεργασία με ντόπιους συνεργάτες τους στους Πύργους Εορδαίας.  
 
Στις 24 Απριλίου 1944, άνδρες της Βέρμαχτ με τη συνοδεία ντόπιων συνεργατών της, μελών της ΠΑΟ, αφού κύκλωσαν το χωριό επιτέθηκαν και άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως τους κατοίκους. 359 θύματα άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν μαζικά ή πυρπολήθηκαν μέσα σε σπίτια ή αχυρώνες.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στη χώρα μετά από αυτή των Καλαβρύτων. Μεσόβουνο, Κλεισούρα, Ερμακιά είχαν ήδη γνωρίσει τη δολοφονική μανία των κατακτητών.

Οι Πύργοι όπως και τα γύρω χωριά είχαν από νωρίς ενταχθεί στην πάλη ενάντια στον κατακτητή. Ενίσχυαν με μαχητές τα τμήματα του ΕΛΑΣ, ενώ στο χωριό υπήρχε επιτροπή του ΕΑΜ που φρόντιζε την ενίσχυση των ανταρτών με τρόφιμα.

Είναι ακριβώς αυτή η δράση που έπρεπε να χτυπηθεί παραδειγματικά, να τσακιστεί κάθε εστία αντίστασης στο φασισμό. Να πληρώσουν με το αίμα των παιδιών τους όσοι αντιστέκονταν.

Κι όμως ο λαός μας άντεξε, εμπιστεύτηκε τη δύναμή του και με την πάλη του ελευθερώθηκε. Αυτός ο τιτάνιος αγώνας είχε μπροστάρη, οργανωτή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ, που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του σε αυτή τη μάχη.

Η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από ΕΕ, ΗΠΑ και κυβερνήσεις, για την παραχάραξη της ιστορίας, την ανιστόρητη και επικίνδυνη εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό, έχει ως στόχο να σβηστούν τα εγκλήματα των ναζί, να συγκαλυφτεί η αμέριστη βοήθεια που παρείχαν στη φασιστική Γερμανία οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλια τους, και φυσικά να εξαφανιστεί η μεγάλη προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης στην Αντιφασιστική Νίκη.

Η πάλη ενάντια στο φασισμό στις μέρες μας πρέπει να ενταθεί. Τα αποκρουστικά εγκλήματα των ναζί, τα ολοκαυτώματα, έγιναν εξαιτίας της φύσης αυτής της “ιδεολογίας”, που σήμερα ωθεί, καθοδηγεί του οπαδούς της, στο να εγκληματούν σε βάρος μεταναστών, εργατών, συνδικαλιστών, αντιφασιστών, κομμουνιστών. Ο φασισμός, ο ναζισμός πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο από τα δικαστήρια, αλλά από τον ίδιο τον ελληνικό λαό και σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει το ίδιο το εργατικό – λαϊκό κίνημα που θα απομονώνει την εγκληματική, ναζιστική Χρυσή Αυγή και θα δυναμώνει τη δράση του ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά και θρέφει το ναζισμό

Εγκλήματα όπως αυτό στους Πύργους και τα γειτονικά χωριά, φέρνουν για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που η διεκδίκησή τους προϋποθέτει ανάλογη πολιτική βούληση και όχι λεονταρισμούς που καταλήγουν σε επώδυνους συμβιβασμούς. Έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες αυτών που έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη και οι θυσίες των θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.