Ερώτηση Χ. Κάτανα για κίνητρα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, εμποροβιοτεχνικών και παροχής υπηρεσιών



Κύριε Υπουργέ,

Με δεδομένες τις μνημονιακές πολιτικές των προηγουμένων κυβερνήσεων, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε (5) χρόνια, διαφαίνεται όλο και μεγαλύτερη κάμψη στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων στην Ελληνική επικράτεια.

Όλες οι νέες επιχειρήσεις (εμπορικές, βιοτεχνικές και παροχής υπηρεσιών) καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών έχει συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και βαρύνονται και με προκαταβολή φόρου 55% για την επόμενη χρονιά, δεδομένα που αποτελούν αντικίνητρα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας – εμποροβιοτέχνης (φυσικό πρόσωπο) εισπράττει 10.000€ για ένα έτος, τότε οι φόροι και εισφορές με τους οποίους βαρύνεται υπολογίζονται ως εξής: α) Φόρος εισοδήματος 26%, δηλαδή 2.600€, β) Προκαταβολή φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος 55%, δηλαδή 1.430€, γ) ασφάλιση ΟΑΕΕ 1ης κλάσης 2.863,32€ για το 1ο έτος. Οι χρεώσεις αυτές ανέρχονται στο σύνολό τους σε 6.893,32€, δηλαδή ο νέος επιχειρηματίας θα κληθεί να καλύψει τα πάγια έξοδά του, όπως ενοίκιο, λογαριασμό ύδρευσης, ηλεκτρισμού για το κατάστημά του και τα αντίστοιχα για την οικία του από το υπόλοιπο των 3.106,68€. Σε περίπτωση που ο νέος επιχειρηματίας συστήσει εταιρεία, τότε επιβαρύνεται και με τέλος επιτηδεύματος, πλέον των ανωτέρω.

Ενώ αρχικά το εισόδημα του παραδείγματος φαίνεται επαρκές (10.000/12 μήνες= 833,33€/ μήνα), τελικά μετά από τον υπολογισμό των εισφορών που είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει προς το δημόσιο και μόνο, τα καθαρά εισοδήματά του ανέρχονται στα 258,89€ ανά μήνα. Στις παραπάνω φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του νέου επιχειρηματία δεν έχουν υπολογιστεί άλλα κόστη, όπως εγγραφές σε επιμελητήρια κ.ά., καθώς οι εισφορές αυτές είναι σχετικά μικρές και ανεκτές. Αντίθετα, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος για την ίδρυση νέας επιχείρησης ήταν στο παρελθόν ασφαλισμένος, τότε τα κόστη ασφάλισής του αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

 
Ερωτάσθε:

i. Προτίθεστε να προβείτε σε μείωση της φορολογίας ή την απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών σε νέους επιχειρηματίες, τουλάχιστον για τα πρώτα τρία (3) έτη λειτουργίας της επιχείρησης;
ii. Προτίθεστε να μην επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος στις εταιρείες με μικρό κύκλο εργασιών; Εάν ναι, μέχρι ποιου ύψους θα απαλλάσσονται;
iii. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την στήριξη των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα και να ιδρύσουν κάποιας μορφής νέα επιχείρηση, ώστε να μην αποτελεί αρνητικό παράγοντα η υψηλή φορολόγηση;

 

Ο   ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.