Ερώτηση Χάρη Κάτανα στη Βουλή για την παναλειτουργία του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Πτολεμαΐδα



Κύριε Υπουργέ,

Οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία λόγω της κατάργησης του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας που λειτουργούσε στην πόλη μέχρι πρόσφατα. Ο δήμος Εορδαίας με πληθυσμό 45592 κατοίκους -σύμφωνα με την απογραφή του 2011- βρέθηκε χωρίς γραφείο της εν λόγω Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να χρειάζεται να μετακινηθούν 35 χιλιόμετρα στην πόλη της Κοζάνης για την εξυπηρέτησή τους.

Στην περιοχή του Δήμου Εορδαίας, όπως γνωρίζετε, χωροθετείται η μεγαλύτερη δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Με βάση τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, το γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας, που λειτουργούσε στην περιοχή, εξυπηρετούσε δύο χιλιάδες (2.000) επιχειρήσεις αλλά και την ίδια τη ΔΕΗ. Συνδεδεμένες με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ βρίσκονται περίπου 550 εταιρείες, ενώ για την κατασκευή της 5ης Μονάδας του Ατμο-Ηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας θα απασχοληθούν κατ’ εκτίμηση τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι.

Είναι σαφές ότι σε μια περιοχή κατά κόρον βιομηχανική, όπως η Εορδαία, η απρόσκοπτη λειτουργία τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί αναγκαιότητα. Ειδικά στη σημερινή εποχή, τα κρούσματα ανασφάλιστης εργασίας είναι καθημερινότητα, λόγω κρίσης αλλά και λόγω απουσίας του ελεγκτικού μηχανισμού.

Το συγκεκριμένο τμήμα φιλοξενούνταν στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας με κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων από το Εργατικό Κέντρο, χωρίς καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του κράτους.

Καθώς αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης η προστασία του εργαζομένου από εργοδοτικές αυθαιρεσίες που εμφανίστηκαν κατά το παρελθόν και κυρίως τα τελευταία 5 χρόνια,

 

Ερωτάσθε:

i. Σκοπεύετε να επαναλειτουργήσετε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στην πόλη της Πτολεμαΐδας και ν’ αυξήσετε το απασχολούμενο προσωπικό;
ii. Προτίθεστε να ενισχύσετε τη λειτουργία της εν λόγω Υπηρεσίας στο Νομό Κοζάνης για την προστασία των εργαζομένων από τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών;

                
 Ο   ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
 ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.