Ερώτηση Ραχήλ Μακρή για πιθανή ρευματοκλοπή του MEGA



Στις 4/7/2014 κατατέθηκε η με αριθμ. πρωτ. 812/81 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στο κείμενο, της οποίας, αναφέρεται <<Την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014 έλαβα στο πολιτικό μου γραφείο φάκελο με στοιχεία που παρουσιάζουν πιθανή ρευματοκλοπή στον ΔΠ: 1252127 της εταιρίας Τηλέτυπος-MEGA. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με διοικητικό έγγραφο του τομέα τεχνικών εργασιών δικτύου, της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής του ΔΕΔΔΗΕ με ημερομηνία 17/12/2012 και θέμα “Έκτακτος έλεγχος στον ΔΠ: 1252127/ΤΥΕΤΥΠΟΣ/MEGA” αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι με κατανάλωση 58KW ο μετρητής κατέγραψε 12KW.

Το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το υπ. Αριθ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ6/81/12455/23-7-2014, μου διαβίβασε τα ΓρΔ/7151/11-7-2014 και Γρ.Δ/2166/17-7-2014 έγγραφα του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και της ΔΕΗ ΑΕ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα ανωτέρω απαντητικά έγγραφα από τους ελέγχους που διενήργησαν στις 12.12.2012 συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε μετρητικές διατάξεις παροχών που ηλεκτροδοτούν κεραίες στο  πάρκο Υμηττού διαπιστώθηκε ότι η σχετική παροχή είχε παραβιαστεί με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας αλλά ποσοστό αυτής.

Ωστόσο η ΔΕΗ ΑΕ αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα που ετέθη  αν πρόκειται για την εταιρεία τηλέτυπος ΑΕ MEGA επικαλούμενη λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων και τήρησης του φορολογικού απορρήτου σχετικά με τους συνεισπραττόμενους φόρους και τέλη.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία τηλέτυπος ΑΕ αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα <<τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν προσωπικά δεδομένα>>.

Επιπρόσθετα τα συγκεκριμένα στοιχεία οφείλουν να κοινοποιηθούν καθώς το άρθρο 133  του Κανονισμού της Βουλής εξαιρεί μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες πληροφοριών που δεν εμπίπτουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αναλυτικότερα στο ανωτέρω άρθρο προβλέπεται ότι: <<Ο Υπουργός υποχρεούται να μην καταθέσει έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό>>.

Τέλος η διαδικασία σε περίπτωση οριστικής καταδίκης για ρευματοκλοπή προβλέπεται ότι

Ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει το ρεύμα η ποσότητα του οποίου υπολογίζεται με αντικειμενικό τρόπο.

Επί της αξίας του ρεύματος επιβάλλονται προσαυξήσεις.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις υπάρχουν και ποινικές.

Μέχρι στιγμής, στα δικαστήρια για αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί ποινές που φτάνουν μέχρι και τα τρία χρόνια.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ο μετρητής της συγκεκριμένης παροχής ανήκει στην εταιρεία τηλέτυπος ΑΕ
2. Υφίσταται οριστική καταδίκη για την περίπτωση ρευματοκλοπής στον μετρητή αυτό;
3. Έχουν εισπραχθεί οι φόροι και τα τέλη που εξαρτώνται από την αξία του ρεύματος και αναλογούν στην συγκεκριμένη υπόθεση;
4. Εάν ναι, ο καταναλωτής κλήθηκε να πληρώσει την αξία του ρεύματος και τις προσαυξήσεις επί αυτού;
5. Εάν υπήρξε οριστική καταδίκη έχει προωθηθεί η υπόθεση για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών;
6. Εάν δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι ανωτέρω ενέργειες ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης διερεύνησης του θέματος και απόδοσης ευθυνών;
7. Στην ανωτέρω περίπτωση σκοπεύετε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία για την απόδοση της δικαιοσύνης και των όποιων άλλων ευθυνών προκύψουν εις βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Λαού;

Επίσης ζητείται και η κατάθεση στην εθνική αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που αποδεικνύουν τις απαντήσεις σας στα ανωτέρω ερωτήματα.

Αθήνα, 20/4/2015
Οι Βουλευτές,

Μακρή Ραχήλ

Ευστάθιος Παναγούλης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.