Πολλά τα προβλήματα που καταγράφηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση στο Τριγωνικό



Η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, ο περιορισμός της ρύπανσης και η καταγραφή των δεικτών ρύπανσης από τις δραστηριότητες της εταιρείας ΜΕΤΕ που εξορύσσει λιγνίτη στην περιοχή και τα προβλήματα των γεωργοκτηνοτρόφων, κυριάρχησαν στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα του Πολιτισμικού και Πνευματικού Συλλόγου στο Τριγωνικό, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Σερβίων-Βελβεντού, στο πλαίσιο της καταγραφής προβλημάτων και προτάσεων που θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του δήμου.

Πρώτα ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Παπαθανασίου και στη συνέχεια φορείς (Πολιτισμικός και Πνευματικός σύλλογος «Το Δέλινο») και κάτοικοι του χωριού εξέθεσαν τα προβλήματα που τους απασχολούν, εκφράζοντας και τα ανάλογα αιτήματα, που συνοπτικά έχουν ως παρακάτω:

– Θέματα γεωργίας (συντήρηση αγροτικής οδοποιίας, επαναφορά στο πρόγραμμα κατασκευής δυο ταμιευτήρων νερού για άρδευση).
– Θέματα κτηνοτροφίας (δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και νερού σε ποιμνιοστάσια, συντήρηση δρόμων προσπέλασης, ειδικότερο αίτημα για δημιουργία υποδομής-γέφυρας προσπέλασης των ζώων από τον παρακείμενο στο χωριό λάκκο όπου δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα όταν «κατεβάζει», συντήρηση ποτίστρων, σήμανση περί διέλευσης ζώων από τον κεντρικό δρόμο προς Ρύμνιο-Κοζάνη, δημιουργία κτηνοτροφικής ζώνης ευρύτερης περιοχής).
– Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (αναφέρθηκαν πολλά προβλήματα από θραύσεις σωλήνων, ειπώθηκε ότι είναι δίκτυο της δεκαετίας του ’50, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων), αντικατάσταση υδρομετρητών.
– Αντικατάσταση εξοπλισμού παιδικής χαράς.
– Δημιουργία χώρων αθλοπαιδιών στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου (κατασκευή γηπέδου 5Χ5, κ.α.).
– Περιορισμός ρύπανσης από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΜΕΤΕ, συστηματική καταγραφή μετρήσεων ρύπανσης.
– Αίτημα για διεκδίκηση ανταποδοτικών τελών από τη ΜΕΤΕ.
– Διαμόρφωση αίθουσας εκδηλώσεων στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου.
– Ανάπλαση πλατείας. Ένταξη της μελέτης σε πρόγραμμα για υλοποίηση.
– Συντήρηση εσωτερικής οδοποιίας, ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωση τμημάτων.
– Τακτοποίηση θεμάτων διοικητικής φύσης, όπως τέθηκαν από τον πρόεδρο της Κοινότητας (το 90% της έκτασης του Τριγωνικού ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία (!) και όχι στην Κοινότητα ή στο Δημόσιο, διευθέτηση ορίων με την Κοινότητα Μικροβάλτου όπου προέκυψε πρόσθετη καταβολή χρημάτων με τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, περιορισμός οικιστικής ζώνης του Τριγωνικού που επεκτείνεται κατά πολύ από τα πραγματικά όρια του οικισμού για τον κίνδυνο φορολόγησης σαν οικοπέδων).
– Νέα γεώτρηση σε τοποθεσία του Μεταξά (θέση Καψάλα) για εξασφάλιση επαρκούς υδροδότησης σε Τριγωνικό, Πολύρραχο και Μεταξά.
– Αίτημα του συλλόγου για εξωραϊσμό χώρου πλησίον του χωριού, όπου υπάρχει βρύση (βρίσκεται πλησίον του κτιρίου όπου γίνεται η απόσταξη του τσίπουρου. Το μεγαλύτερο κόστος της απαιτούμενης δαπάνης θα το αναλάβει ο σύλλογος).
– Εξωραϊσμός χώρου Αγίου Αθανασίου, για διοργάνωση εκδηλώσεων.
– Βελτίωση θεμάτων καθημερινότητας (καθαριότητα, κοπή χόρτων, κ.α.).
 – Αίτημα βελτιωτικής τροποποίησης κριτηρίων μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας για προσλήψεις στη ΔΕΗ. Σοβαρό πρόβλημα με την ανεργία στην περιοχή.
– Συντήρηση-βελτιώσεις στο δρόμο διασταύρωσης Τριγωικού-Ρυμνίου
– Τσιμεντόστρωση διαδρόμων Κοιμητηρίων.
– Συντήρηση παλιού τυροκομείου.
– Περίφραξη γηπέδου.
– Ερώτημα για το έργο της χάραξης περιπατητικών μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο όπως έγινε γνωστό έχει απενταχτεί.
– Κατοχύρωση περιουσιακών στοιχείων του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού, που δεν δραστηριοποιείται πλέον.

Τη διαδικασία της συνέλευσης συντόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου. Ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Θανάσης Κοσματόπουλος  που έλαβε πρώτος το λόγο, έκανε μια γενική τοποθέτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, καταλήγοντας στο γνωστό πλέον ότι «το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι το χώμα και το ζωντανό», αναφερόμενος βέβαια στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πήραν ακόμη το λόγο οι αντιδήμαρχοι Θύμιος Δισερής και Νίκος Τέτος που απάντησαν σε θέματα της αρμοδιότητάς τους καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος, π. δήμαρχος και δημότης Τριγωνικού Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

Παρόντες, συμμετέχοντας στη συζήτηση, ήταν ακόμη οι δημοτικοί σύμβουλου Μίλτος Ζορμπάς και Παύλος Γεμενετζίδης.

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.