Μήνυμα της Ε. Ουζουνίδου για την Επαίτιο της 25ης Μαρτίου



Η έκρηξη της ελληνικής επανάστασης  στις 25 Μαρτίου 1821 συνέπεσε με τις προσπάθειες της Ιερής Συμμαχίας  να καταστείλει τα απελευθερωτικά κινήματα που απειλούσαν τα μοναρχικά καθεστώτα της Ευρώπης .

 Η Ελλάδα αποτελούσε ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσα στα επαναστατικά κινήματα της εποχής , καθώς η ανατροπή του status quo με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημιουργούσε νέες και απρόβλεπτες δυναμικές στην περιοχή. Γι’ αυτό και οι μεγάλες Δυνάμεις της εποχής τάχθηκαν αυτομάτως κατά της ελληνικής επανάστασης.

Χρειάστηκε πολύς χρόνος,  έντονος διπλωματικός αγώνας, ελληνικές νίκες σε στρατιωτικό επίπεδο και θυσίες, που συγκίνησαν τους ευρωπαϊκούς λαούς και δημιούργησαν το φιλελληνισμό στην Ευρώπη, για την ανατροπή του εχθρικού κλίματος .

 Σ΄ένα τέτοιο εχθρικό  περιβάλλον οι Έλληνες,   με βαθιά πίστη στις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας ,που αναβίωσε το κίνημα του Διαφωτισμού, με τόλμη , γενναιότητα, αποφασιστικότητα και  ομοψυχία, που γέννησε η ανάγκη και το δικαίωμα στη ζωή, κατάφεραν  να κάνουν τον πόθο πράξη και τη σπίθα  φλόγα, που μέχρι σήμερα  φωτίζει, εμπνέει και καθοδηγεί τους λαούς στο δρόμο της ευθύνης.

Σήμερα, 194 χρόνια μετά, μέσα στις άγριες συνθήκες που δημιούργησαν τα μνημόνια, το μήνυμα του’21 παραμένει  ζωντανό και επίκαιρο και καλεί τον ελληνικό λαό να κρατηθεί ανυποχώρητος, άγρυπνος και ενωμένος στις επάλξεις των νέων αγώνων για την απελευθέρωσή του από κάθε λογής εξάρτηση και εκμετάλλευση.

 Η νέα κυβέρνηση έλαβε την ιστορική εντολή να τιμήσει όπως  πρέπει το παρελθόν της Ελλάδας και να δώσει ελπίδα στις γενιές του μέλλοντος. Τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα  αντιστέκονται και σήμερα, παρ’ όλο που ένα μεγάλο μέρος των λαών της Ευρώπης βρίσκεται, όπως τότε, στο πλευρό των Ελλήνων.

 Αποτελεί, λοιπόν, ιστορικό καθήκον να σταθούμε απέναντι σε όσους προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην αυτοδιάθεσή μας, να διασύρουν τη χώρα μας και να εμποδίσουν την έξοδο απ’ την κρίση.

Συνεχίζουμε ανυποχώρητοι τον αγώνα μας κάνοντας πράξη τα αιτήματα και τα οράματα του ’21. O απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων εμπνέει και καθοδηγεί τον δικό μας αγώνα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.