Κοζάνη: η γη της αδικημένης αφθονίας – Άρθρο του Χάρη Κάτανα



Η κατάρρευση του δικομματικού καθεστώτος Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ συνιστά την καλύτερη ευκαιρία για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πλούτου πλήθους περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας.

Κάθε περιοχή διαθέτει τις ομορφιές της και τα ιδιαίτερά της χαρακτηριστικά που την καθιστούν ξεχωριστή και, συνολικά, την πατρίδα μας πανέμορφη. Δύσκολα συναντά κανείς τόσο μαγευτικές περιοχές και είναι σχεδόν αδύνατο να τις βρει συγκεντρωμένες σε μια χώρα, όπως στην Ελλάδα. Τα λεκανοπέδια της Κοζάνης και της Εορδαίας φιλοξενούν μερικούς από τους πιο πολύτιμους πόρους της χώρας: το λιγνίτη που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης και της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας και τα επιφανειακά ύδατα. Η Δυτική Μακεδονία φιλοξενεί το 75% των επιφανειακών, αυτοχθόνων υδάτων της Ελλάδας, δηλαδή αυτά που και πηγάζουν στο εσωτερικό αλλά κι εκβάλλουν εντός των συνόρων.

Εντελώς αδικημένη, όμως, σαν περιοχή καθώς αφέθηκε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που αρμόζει σε περασμένο αιώνα. Η Δ.Ε.Η. εκμεταλλεύτηκε αυτόν τον εθνικό πλούτο σαν περαστικός σε ξένο τόπο, παραγκωνίζοντας την αρχή της συνέχειας προς τις επόμενες γενιές. Βολεύτηκε με τον λανθασμένο προσανατολισμό της εξόρυξης δίχως όραμα. Το πλέον λυπηρό είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Πατρίδας έσπρωξαν την επιχείρηση να μην εξασφαλίσει τη συνέχεια του στελεχιακού δυναμικού και της τεχνογνωσίας της, να μην εξελίξει το αγαθό της Τηλεθέρμανσης και της Τηλεψύξης σε εξαγώγιμο μέγεθος, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες-παραγωγοί να απομυζούν τα πιο έμπειρα στελέχη της και να αποδυναμώνουν τις προοπτικές της.

Παράλληλα το γεωγραφικό ανάγλυφο του λεκανοπεδίου μεταλλάχθηκε ανεπανόρθωτα. Η ροή των υδάτων αποκόπηκε, ενώ τα φράγματα που κατασκευάστηκαν μένουν εν πολλοίς αναξιοποίητα. Αντιπαραγωγικό να υφίστανται τα φράγματα Πολυφύτου και Ιλαρίωνα, δίχως στάλα νερό στις παραλίμνιες εκτάσεις. Η περιοχής της Ελίμειας – μια ανάσα από την τεχνητή λίμνη- εξακολουθεί να μην εξυπηρετείται από αρδευτικό δίκτυο παρά τις φρούδες υποσχέσεις και τις δήθεν δεσμεύσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς για ένταξη του αρδευτικού Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου στο  Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου.

Η σημερινή κυβέρνηση θα ανατρέψει τη σωρεία των παραγκωνισμένων ευκαιριών και θα συνδιαμορφώσει με τους πολίτες μια νέα συμφωνία αειφόρου χρήσης του εθνικού μας πλούτου, ώστε η αφθονία του να προσδώσει ποιότητα ζωής και ευκαιρίες ανάπτυξης κι απασχόλησης. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.