Ερώτηση του Χάρη Κάτανα στη Βουλή για τη ρύθμιση των δανείων σε Ελβετικό Φράγκο



Κύριε Υπουργέ,

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας έχει επιφέρει τεράστιο πρόβλημα ιδιαίτερα στους πολίτες με στεγαστικά δάνεια. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν 70.000 δανειολήπτες με ρήτρα Ελβετικού φράγκου. Το 2007 η ισοτιμία Ελβετικού φράγκου και Ευρώ ήταν στο 1,61. Το 2010, η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στο ισορροπεί γύρω από τα επίπεδα του 1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ την περίοδο 2007-2008 τα συγκεκριμένα στεγαστικά δάνεια ήταν περί τα 7 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2014 τα συνολικά υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο ήταν στα 8,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή παρά τις αποπληρωμές, το χρέος των δανειοληπτών συνεχίζει να ανεβαίνει. Η κατάσταση των δανειοληπτών μπορεί να χαρακτηρισθεί απελπιστική καθότι η αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων έχει καταστεί πλέον αδύνατη και λόγω της πτώσης της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Οι έχοντες δάνεια σε Ελβετικό φράγκο κινδυνεύουν με κατάσχεση όχι μόνο του υποθηκευμένου ακινήτου αλλά και της υπόλοιπης περιουσίας τους — στη περίπτωση που διαθέτουν.

Η απελευθέρωση της ισοτιμίας του Ελβετικού  φράγκου με το Ευρώ προκάλεσε μεγάλη υποτίμηση και σε νομίσματα άλλων χωρών της Ευρώπης. Ωστόσο γίνανε προσπάθειες  για μετατροπή των δανείων από το φράγκο στα τοπικά νομίσματα.  Η Ουγγαρία πέρυσι επέτυχε την μετατροπή σε φιορίνι δάνεια ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη ίδια λογική κινούνται και άλλες χώρες για κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζών που έχουν πληγεί και για τη ελάφρυνση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.  

Ερωτάστε:

Υπάρχει σχεδιασμός νομοθετικής παρέμβασης για την ανακούφιση των πληγέντων από την ανατίμηση του Ελβετικού φράγκου;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.