Ο οικογενειακός φίλος της βουλευτού Ραχήλ Μακρή καταγγέλλει το vetofm στο ΕΣΡ γιατί έχει ενημερωτικές εκπομπές!



Η βουλευτής δηλώνει οτι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση…

Το διαβάσαμε στο vetonews.gr:

Ο «δημοσιογράφος» κ. Μιχάλης Αγραφιώτης, προσωπικός και οικογενειακός φίλος, κατά δήλωση της ίδιας, (μήπως και συνεργάτης 😉 της βουλευτίνας κ. Ραχήλ Μακρή, έκανε επώνυμη καταγγελία στο ΕΣΡ, γιατί στο ραδιόφωνο Veto91fm υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές. Η καταγγελία έγινε στις 12 Ιουλίου του 2013 όταν ακόμη η κ. Μακρή ήταν στους ΑΝΕΛ. Το ΕΣΡ -κατά ένα περίεργο τρόπο – αποφασίζει να στείλει την υπόθεση προς εξέταση στην ολομέλεια, μετά από 19 μήνες!!!

Ο «δημοσιογράφος» εκτός από το vetofm κατήγγειλε ταυτόχρονα και το ΤΟP CHANNEL του οποίου όμως η υπόθεση συζητήθηκε ήδη στο ΕΣΡ σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει συνήθως.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως ο «δημοσιογράφος» ενώ εργάζεται στο west channel, ως εκφωνητής ειδήσεων και σχολιαστής της επικαιρότητας στην τηλεόραση και έχει εκπομπή στο ραδιόφωνο του συγκροτήματος, δείχνει να ενοχλείται από τα παραπάνω μ.μ.ε. και καταγγέλλει το vetofm στο ΕΣΡ γιατί όπως αναφέρει στο e-mail του «έχει δημιουργήσει σοβαρό θέμα στην τοπική κοινωνία …που συνεχίζεται η ενημέρωση»!!! Zητά δε από το ΕΣΡ «να εφαρμόσει με τη μορφή του κατεπείγοντος το Νόμο…. γιατί η υπόθεση έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις»!!!

Ποιος ενοχλείται τελικά; Ο «κ.δημοσιογράφος», η Ρ. Μακρή ή οι ”γνωστοί” κύκλοι;

Η ηλεκτρονική εφημερίδα vetonews έχει ασκήσει κριτική για τα έργα και τις ημέρες της κ. Ραχήλ Μακρή, και ως απάντηση λάβαμε προσβλητικά υπονοούμενα μέσω της σελίδας της στο facebook, στα οποία και απαντήσαμε αμέσως. Όσες φορές μιλήσαμε για τα έργα και τις ημέρες της, το κάναμε με επιχειρήματα και χωρίς προσωπικά αμφιλεγόμενα υπονοούμενα. Ακόμη και πριν από λίγο καιρό όταν αποφασίστηκε να είναι υποψήφια με το Σύριζα.

Βέβαια, η κ. Ραχήλ Μακρή ενοχλημένη κάποια στιγμή από την κριτική συγκεκριμένων δημοσιογράφων άνοιξε τον δρόμο και μίλησε για μ.μ.ε. που δεν έχουν άδεια ενημέρωσης και για δημοσιογράφους που δεν έχουν αναγνωρισμένη ταυτότητα. Την ίδια στιγμή όμως, συμμετείχε ως βουλευτής αρκετά συχνά σε εκπομπές τοπικών καναλιών της Αθήνας που τυπικά είχαν το ίδιο πρόβλημα με τα μέσα ενημέρωσης της Κοζάνης.

Δεν έχουμε αποδείξεις για να πούμε με βεβαιότητα ότι η βουλευτίνα κ. Ραχήλ Μακρή -σήμερα εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ-, είναι αυτή που παρότρυνε τον «δημοσιογράφο», προσωπικό της φίλο, για καταγγελία στο ΕΣΡ.

Αλλά δεν μπορούμε να μην εικάσουμε, ότι γνώριζε την ενέργεια του « προσωπικού και οικογενειακού» φίλου, το οποίο στην ουσία σημαίνει πως την αποδέχτηκε. Πάντως σίγουρα δεν την απέτρεψε, παρότι γνωρίζει άριστα πως ίσως σημάνει και την οικονομική μας εξόντωση.

Βέβαια είναι γνωστό στην κοινωνία μας πως ο κ.«δημοσιογράφος» συνόδευε και συνοδεύει, πάρα πολύ συχνά, την κ. βουλευτίνα των ΑΝΕΛ, τότε και του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, σε κάθε της εξόρμηση στην Κοζάνη. Στα πανηγύρια, τα καρναβάλια, τις επισκέψεις της σε φορείς ενώ δεν απουσίαζε ποτέ από το πλευρό της και σε δημόσιες εμφανίσεις σε μπαρ, καφέ και νυκτερινά κέντρα διασκέδασης. Της κρατούσε την τσάντα, ή της χτυπούσε παλαμάκια όταν χόρευε, δείγμα προφανώς οικειότητας. Φυσικά κάτι ανάλογο συνέβαινε και καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας της.

Τώρα, αν ο ρόλος του ήταν απλώς αυτός του προσωπικού και οικογενειακού φίλου, όπως υποστηρίζει η κ. Μακρή, ή του συνεργάτη όπως έχει ακουστεί πολλές φορές χωρίς να διαψευστεί, μικρή σημασία έχει. Το σημαντικό είναι πως για έναν πολιτικό μετράνε ακόμα και οι πράξεις φίλων, πόσο μάλλον των συνεργατών τους! Ή μήπως κάνουμε λάθος;

Πάντως δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε το πρωτοφανές και παράδοξο του πράγματος. Είναι η πρώτη φορά στα δημοσιογραφικά χρονικά που «δημοσιογράφος» καταγγέλλει μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζονται συνάδελφοι του, όχι γιατί δεν τους πληρώνουν ή γιατί δεν απασχολούν δημοσιογράφους, όπως οφείλουν, αλλά γιατί κάνουν ενημέρωση.

Στο κοντινό παρελθόν ενώ οι συνάδελφοι του στο μέσο που υποτίθεται ότι εργάζεται απεργούσαν με την κάλυψη της ΕΣΗΕΜΘ και της Ένωσης των τεχνικών Τηλεόρασης για την καταβολή δεδουλευμένων πολλών μηνών, ο ίδιος, σε ρόλο απεργοσπάστη, προετοίμαζε και εκφωνούσε τα δελτία ειδήσεων.  Είναι λογικό ο κ. «δημοσιογράφος», να εμποδίζει  τον αγώνα των συναδέλφων του να διεκδικήσουν τους μισθούς τους; Τα χρήματα για τα οποία δούλεψαν σκληρά! Επειδή μάλιστα είναι μέλος της Ένωσης των Ευρωπαίων δημοσιογράφων, όπως αναφέρει ο ίδιος, η Ένωση τα γνωρίζει όλα αυτά; Και τι έχει άραγε να πει;

Για την ιστορία

Ας περάσουμε, όμως και στην ουσία του προβλήματος και πού πάτησε ο κ. «δημοσιογράφος» για να ζητήσει την εξόντωση μέσων ενημέρωσης.

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2007 όταν μπήκες ο διαχωρισμός ενημερωτικός και μη ενημερωτικός σταθμός, με βάση το Νόμο Ρουσόπουλου. Έναν Νόμο που έβαζε ως προϋπόθεση ότι θα δίνονταν άμεσα οι άδειες στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Οι άδειες δεν δόθηκαν ποτέ, παρά μόνο προσωρινά στην Αθήνα, αλλά έκτοτε υπάρχει μια σφοδρή διαμάχη των φορέων που εκπροσωπούν τα ραδιόφωνα και του ΕΣΡ για το εάν πρέπει να εφαρμόζεται αυτή η διάταξη που αφορά την φυσιογνωμία του μέσου. Όσοι μπορούν προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας και ακυρώνουν τα πρόστιμα που μπαίνουν για αυτό το λόγο. Η παραπάνω νομική εκκρεμότητα έγινε αντιληπτή σε διάφορους καλοθελητές με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πογκρόμ καταγγελιών με τη μορφή ξεκαθαρίσματος λογαριασμών σε όσους υπέπιπταν στο ”αδίκημα” της ενημέρωσης και όχι όμως σε όσους δεν έκαναν ενημέρωση ενώ έπρεπε. Με τους δεύτερους δεν ασχολείτο κανείς. Η διαφορά στη μεταχείριση είναι ξεκάθαρη και μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας γιατί.

Μόνο το Veto και το TOP Channel;

Όχι, στην Π.Ε Κοζάνης αρκετά ραδιόφωνα «υποπίπτουν στο αδίκημα» της ενημέρωσης, Κάποια μάλιστα παράγουν καλό ενημερωτικό έργο ενώ άλλα δεν παράγουν ενημέρωση. Κανένα πρόβλημα. Με τους περισσότερους μοιραζόμαστε αγωνίες και ανησυχίες αλλά για λόγους πιθανής στοχοποίησης δεν θα γίνει καμία αναφορά στην ταυτότητά τους.

Επιχείρηση φίμωσης με πολιτικά χαρακτηριστικά;

Είναι γνωστό πως αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Vetonews οδήγησαν υποθέσεις κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στον Eισαγγελέα Κοζάνης και αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο γραφείο του ανακριτή. Πολιτικοί, υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες, στελέχη κομμάτων, επιχειρηματίες που εμπλέκονται στα παραπάνω είναι γνωστό ότι δεν μας συμπαθούν και σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να μας ”ματώσουν”. Άλλοι ανοικτά με αγωγές και μηνύσεις και άλλοι στο σκοτάδι.. Έχει γίνει μέχρι και απόπειρα ληστείας και δολιοφθοράς των εγκαταστάσεων εκπομπής κεραίας στο Μεταξά Κοζάνης. Μετά το ρεπορτάζ του vetonewsγια τα έργα δημοσιότητας του πρώην Περιφερειάρχη και την αποναρκοθέτηση του Γράμμου έγινε η ανώνυμη καταγγελία στο ΕΣΡ για την οποία έχει καταλογισθεί πρόστιμο 5000 € ενώ η υπόθεση αναμένεται να εξετασθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Είναι όμως ποτέ δυνατόν σε τέτοιες προσπάθειες που ως στόχο έχουν την οικονομική εξόντωση μέσου ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, να συμμετάσχει έστω και με την ανοχή της βουλευτίνα του ελληνικού κοινοβουλίου, που έχει εκλεγεί μάλιστα με τα ψηφοδέλτια της Ριζοσπαστικής αριστεράς; Λέμε ανοχή γιατί πραγματικά μας είναι αδύνατον να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο για τα νεώτερα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Φυσικά, επικοινωνήσαμε μαζί της τηλεφωνικά και η κ. Μακρή δήλωσε ότι κάτι είχε ακούσει στο παρελθόν για το θέμα της ενημέρωσης στο Vetofm από τον «οικογενειακό φίλο» όπως χαρακτήρισε τον κ. «δημοσιογράφο», αλλά αρνήθηκε ότι έχει σχέση με το θέμα της καταγγελίας στο ΕΣΡ.

Το δεχόμαστε, αλλά η ουσία παραμένει και οδηγεί σ΄ ένα ερώτημα: Ποιος θα μας προστατέψει από ανθρώπους σαν τον κ. «δημοσιογράφο» που υποτίθεται πως υπηρετεί την ενημέρωση και τη διακίνηση ιδεών καταγγέλλοντας και επιδιώκοντας την εξόντωση μέσων ενημέρωσης που την πράττουν εδώ και χρόνια;

veto91fm + VETONEWS.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.