Το 2ο Καφέ Πολυγλωσσίας στην Κοζάνη, την πρώτη επαρχιακή πόλη που θα φιλοξενηθεί ο θεσμός



Tην Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 θα πραγματοποιηθεί το 2ο Καφέ Πολυγλωσσίας της  Κοζάνης από τον Οργανισμό Αθλητισμού- Πολιτισμού  και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης. Το Καφέ θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 μ. μ. στον ημιώροφο του Ξενοδοχείου ΕΡΜΙΟΝΙΟΝ, στα πλαίσια του διαπολιτισμικού  προγράμματος του ΟΑΠΝ «Αφύπνιση στις Γλώσσες & τους Πολιτισμούς του Καλλικρατικού  Δήμου Κοζάνης», που συντονίζει  η Αργυρώ Μουμτζίδου, ειδική σε θέματα πολυγλωσσίας και διδακτολογίας Γλωσσών-Πολιτισμών.

Τα καφέ της Πολυγλωσσίας, εκφράζοντας  έναν καινούριο θεσμό, https://www.facebook.com/events/372490319586626/?fref=ts, ξεκίνησαν με επιτυχία το 2013 από τη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των γιορτών πολυγλωσσίας της πόλης. Σ’ αυτά οι θαμώνες γνωρίζουν  τις διαφορετικές φωνές και τις γλωσσικές διαδρομές της πόλης, έρχονται σε επαφή με συμπολίτες τους με διαφορετικές ρίζες, καταβολές και πολιτιστικές αφετηρίες, παίζουν  με τους ήχους και τις λέξεις, ζουν τη μουσική των λαών και των διαφορετικών πολιτισμών, συζητούν  και μοιράζονται τους προβληματισμούς τους γύρω από την εκπαίδευση όλων σε έναν κόσμο αλλαγών, συμμετέχοντας σε βιωματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, η  Κοζάνη είναι η πρώτη επαρχιακή πόλη που φιλοξενεί τα ΚΑΦΕ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ στα πλαίσια των Γιορτών Πολυγλωσσίας  της πόλης που θα οργανωθούν στις 12, 13 και 14 Ιούνη 2015. Ο λόγος απλός:  Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Καλλικρατικού Δήμου Κοζάνης είναι η πολυπολιτισμικότητα καθώς στα πλαίσιά του κυριαρχεί ένας μεγάλος πλουραλισμός και μία μεγάλη ποικιλία γλωσσικής και πολιτιστικής έκφρασης.  Στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται ομάδες με διαφορετική  εθνική  προέλευση και διαφορετικές καταβολές. Συνευρίσκονται ντόπιοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Καππαδόκες κι όχι μόνον. Σας υπενθυμίζουμε, ότι στο Δήμο μας ζουν άνθρωποι με μνήμες και ιστορίες από τα παράλια μέχρι τα βάθη της Μ. Ασίας, παλλινοστούντες, αλλά και πρόσφυγες με ποικίλες γλωσσικές διαδρομές  και πολιτιστικές αναφορές. Συνυπάρχουν γηγενείς με ξεριζωμένους από τη Νότια Ρωσία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη μέχρι την Ανατολία και την Αρμενία μαζί με Γρεβενιώτες, Ηπειρώτες, Κρήτες κ.α.

Συναντάμε ακούσματα γλωσσών σαν τα ελληνικά, τα βλάχικα, τα ρώσικα, τα αρμένικα, τα τούρκικα. Διακρίνουμε διαλέκτους σαν τα ποντιακά, τα καππαδόκικα, τα κουβουκλιώτικα  αλλά ακούμε και τα ιδιαίτερα τοπικά ιδιώματα της Κοζάνης,  του Βελβεντού, της Σιάτιστας. Ιδιώματα που παραπέμπουν στη συνύπαρξη και στην  επαφή των γλωσσών όπως θα λέγαμε για το σλαβομακεδονικό ιδίωμα της περιοχής μας.

Υπενθυμίζουμε ότι το 1ο Καφέ πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη στις  21 Νοεμβρίου 2014 στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης με μεγάλη επιτυχία, φιλοξενώντας πέντε τραπέζια γλωσσών και διαλέκτων, το αλβανόφωνο, το αραβόφωνο, το κρητικό, το ποντιακό και το κοζανίτικο. Παράλληλα οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να  έρθουν σε επαφή με ακούσματα  γλωσσών  της Ινδίας και  του Ιράκ χάρη στην παρουσία στο καφέ δυο φοιτητριών  του ΤΕΙ Κοζάνης με καταγωγή από τις ανωτέρω χώρες. Τέλος  δεν έλειψαν και  ακουστικά ερεθίσματα από τη Ρώσικη και την ιαπωνική γλώσσα όσο και από το Σιατιστινό γλωσσικό ιδίωμα.

Έχοντας ως στόχο τη διαπολιτισμικότητα, δηλαδή  την επαφή των πολιτισμών και τη διάδρασή τους, ο Οργανισμός Αθλητισμού- Πολιτισμού  και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης  από το 1ο ήδη Καφέ είχε στόχο να επεκτείνει το θεσμό και στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες του Δήμου.

Έτσι, στο 2ο Καφέ Πολυγλωσσίας της  Κοζάνης θα συμμετέχουν οι παρακάτω σύλλογοι:

1. Σύλλογος Σαμαριναίων Κοζάνης
2. Πολιτιστικός Σύλλογος  Ν.Καρδιάς
3. Σύλλογος Κρητών ν. Κοζάνης
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Νικόπολης
5. Πολιτιστικός Σύλλογος Αλωνακίων «Ο Πόντος»
6. Πολιτιστικός Σύλλογος Βατερού
7. Χορευτικός Όμιλος Αντάμωμαν
8. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Καρδιάς
9. Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης
10. Εύξεινος Λέσχη Νέας Χαραυγής
11. Κύπριοι φοιτητές Πανεπιστημίου Δ.Μακεδονίας
12. ΤΕΙ φοιτητές ξένων χωρών
13. Ρώσοι – Μολδαβοί  και Αλβανοί μετανάστες
14. Κοζανίτες της πόλης

 

Για τον ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΦΑΝΗ ΦΤΑΚΑ – ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.