Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» του Δημητρίου Βλαχοπάνου



Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης και σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης παρουσιάστηκε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου2015 και ώρα 6.30 το απόγευμα το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» μετά από πρωτοβουλία που έλαβαν ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης και ο τοπικός  Σύνδεσμος Φιλολόγων.

 Η ιστορία που περιγράφεται στο μυθιστόρημα στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα και διαδραματίζεται στις 16 Αυγούστου 1943 στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του συγγραφέα ότι σαν κοινωνία δυστυχώς πριν λίγα χρόνια ότι προέρχονταν από τον πολιτισμό, τις παραδόσεις μας ως λαού και την έννοια της πατρίδας ήταν για πολλούς από εμάς κατακριτέο και προσπαθούσαμε να το ξεχάσουμε και να το αποσιωπήσουμε.

Για την ιστορία, σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της Κοζάνης δέχτηκε πρώτος την καταιγιστική βία της 1ης μεραρχίας Eντελβάις, του τακτικού γερμανικού στρατού, τον Ιούνιο και Ιούλιο του 1943. Δεκάδες χωριά του νομού Κοζάνης παραδόθηκαν στις φλόγες και εκατοντάδες ανυπεράσπιστοι κάτοικοί τους εκτελέστηκαν. Το γερμανικό ναζιστικό δόγμα «βία χωρίς όρια» έσπειρε τον τρόμο και το θάνατο σ’ ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία και, στη συνέχεια, σ’ ολόκληρη την Ήπειρο.

Η τραγικότερη σελίδα της γερμανικής θηριωδίας γράφτηκε στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας, όταν τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, 120 στρατιώτες της Βέρμαχτ μετέτρεψαν το χωριό σε ολοκαύτωμα και έπνιξαν στο αίμα και στις φλόγες 317 αθώους, ανυποψίαστους και ανυπεράσπιστους κατοίκους του, μεταξύ των οποίων 36 νήπια και βρέφη ηλικίας 4 μηνών έως 5 χρονών.

Μία μέρα πριν, το δεκαπενταύγουστο, έγινε και ο γάμος της Αλεξάνδρας Μάλλιου και του Θεοχάρη Καρίνου. Το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν αναχωρήσουν οι νεόνυμφοι με τους συγγενείς τους από το σπίτι της νύφης όπου τελέστηκε το μυστήριο, κατέφτασαν πάνοπλοι οι Γερμανοί στρατιώτες και τους εκτέλεσαν όλους. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στα σπίτια καίγοντας και ρημάζοντας το υπόλοιπο χωριό.

Την ιστορία του γάμου της Αλεξάνδρας αφηγείται ο συγγραφέας στο βιβλίο του «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…».

Για το βιβλίο μίλησαν οι φιλόλογοι Σταυρούλα Σαββίδου και Γιάννης Δημαρχόπουλος ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν  ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης Κωνσταντίνος Τσιάντας και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών Ηλίας Λάμπρης.  

Ο Συντονισμός της εκδήλωσης ανήκε στην Γενική Γραμματέα του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης Διαμαντούλα Νάκα.

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το ολοκαύτωμα του Κομμένου μπορούν διαδικτυακά να ενημερωθούν από την γνωστή εκπομπή «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»:

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.