Ολυμπιακός Κοζάνης – Τρίκαλα: 3-1 – Αναδρομή σε μια ιστορική πρώτη ποδοσφαιρική συνάντηση



(Με αφορμή την από 18-01-2015  παρουσία του Αθλητικού Ομίλου «Τρίκαλα» στην Κοζάνη)  
    
Το 1967 μια ζοφερή χρονιά για την ανθρωπότητα προχωρά με την εντατικοποίηση του Ψυχρού Πολέμου σε όλα τα επίπεδα, η Μέση Ανατολή κατά παράδοση χιλιάδων χρόνων φλέγεται,  με τον χαρισματικό Μωϋσή  Νταγιάν να «διδάσκει» Διοίκηση,  η Ελληνική νήσος Κύπρος – στόχος ευκταίος –  βαδίζει εκ του  ασφαλούς προς την  τραγωδία (βλ. Απομνημονεύματα Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄) και στην Αθήνα αριθμός φιλόδοξων Αξιωματικών σε συνάρτηση με τη χρεωκοπία της Δημοκρατίας καταλύουν με άνεση την στρατιωτική, πολιτική και πολιτειακή ιεραρχία (βλ. συνέντευξη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εφημερίδα “Le Monde” της 29-11-1967).
    
Στα ποδοσφαιρικά δρώμενα έχουμε  την  FIFA να επιτρέπει από τον Ιούνιο 1967 τις δύο αλλαγές κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, το τέλος της πρόσκλησης ξένων διαιτητών για Ελληνικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες και την συμμετοχή της πρωταθλήτριας Κύπρου στο Ελληνικό πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας (το Κυπριακό πρωτάθλημα λογίζεται πλέον ως όμιλος Β΄ Εθνικής Κατηγορίας Ελλάδας ως το 1974).
    
Την 19η Νοεμβρίου 1967 στα πλαίσια του πρωταθλήματος Β΄ Εθνικής κατηγορίας 1967 – 1968 (βόρειος όμιλος) η ομάδα  Αθλητικός ΄Ομιλος «Τρίκαλα», προϊόν συνένωσης των ομάδων Αχιλλέα και Αθλητικής ΄Ενωσης Τρικάλων  από το 1963, μόλις υποβιβασθείς από την Α΄ Εθνική Κατηγορία , επισκέπτεται για πρώτη φορά το Εθνικό Στάδιο Κοζάνης ως η ισχυρότερη ομάδα του πρωταθλήματος (είχαν αγωνισθεί πολλές φορές στο παρελθόν οι γεννήτορες της), όπου της αναμένει μια δυσάρεστη πραγματικότητα καθώς η σκληροτράχηλη τοπική ομάδα του Ολυμπιακού Κοζάνης (από τον Ιανουάριο 1968  συνεχίζει ως «Κοζάνη»),  που διατήρησε  μέχρι το τρέχον πρωτάθλημα  το όνομα  μετά τη συνένωση του 1964 των ομάδων Μακεδονικού και Ολυμπιακού, την υποχρέωσε στη  ευρύτερη ήττα  της περιόδου με 3-1 (οι άλλες ήττες από Νίκη Βόλου 3-2, «Καβάλα» 1-0, «Αλεξανδρούπολη» 1-0 και «Ξάνθη» 3-2).
    
Ενώπιον του διαιτητή κ. Μαρμαροτύρη και χιλιάδων φιλάθλων οι δύο ομάδες αγωνίσθηκαν ως  εξής :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ : Δήμου, Τσιρέκας, Μιχαηλίδης, Ρατσίσκας, Χολόπουλος, Σπανίδης, Παπακρασάς, Αμανατίδης, Γκιάτας, Καλλιανιώτης, Παπαγρηγορίου (προπονητής ο Μπαλτατζής και πρόεδρος ο  Γκοβεδάρος).
ΤΡΙΚΑΛΑ : Μιχαηλίδης, Πανταζής, Κόκκαλης, Τόσκας, Μαυρίκος, Νίκας, Ζαφειρόπουλος, Ραχαβέλιας, Ζάχος, Συνάτκας, Μπεβενίου (προπονητής ο Μπαϊρακτάρης και πρόεδρος ο  Μπαταβάνης).

Σκόρερ : 4΄ Ζάχος (πέν) 0-1, 6΄ Χολόπουλος 1-1, 16΄ Γκιάτας 2-1, 72΄ Νίκας (αυτ) 3-1.
Στα μέσα του Α΄ ημιχρόνου λόγω επεισοδίου αποβλήθηκαν οι Παπαγρηγορίου – Πανταζής.
Σημαντική απουσία  από τον τοπικό Ολυμπιακό Κοζάνης  ο Γιάννης Κωφίδης (εξόριστος στη Γυάρο) , ενώ η φιλοξενούμενη ομάδα «Τρίκαλα» δεν έχει στη σύνθεσή της του δεινούς επιθετικούς Μάκη Χαριτίδη και Σωτήρη Καλαντζή 1ο και 2ο σκόρερ της αντίστοιχα στην Α΄Εθνική Κατηγορία.
Στο τέλος της περιόδου τα «Τρίκαλα» με 75 β. (20 ν., 5 ισοπ., 5 ήτ.,  61-25 τέρμ.) κέρδισαν άνετα την άνοδο τους στην Α΄ Εθνική κατηγορία,  ενώ ο Ολυμπιακός Κοζάνης με 56 β. (9 ν., 8 ισοπ., 13 ήτ., 30-32 τέρμ.) κατετάγη στην 13η  θέση.
Η Δυτική Μακεδονία εκπροσωπήθηκε από τέσσερις  ομάδες στο πρωτάθλημα  :     α) «Καστοριά», β) ΄Αρη Πτολεμαίδας, γ) Ολυμπιακό Κοζάνης και δ) Νικηφόρο Φλώρινας ενδεικτικό της αξίας των ομάδων της,   ενώ η Θεσσαλία από τρείς ομάδες : α) «Τρίκαλα»,  β) Νίκη Βόλου και γ) «Λάρισα» (Ο Ολυμπιακός Βόλου αγωνίσθηκε στην Α΄ Εθνική Κατηγορία).
Η ισχυρότατη ομάδα Α.Ο. «Τρίκαλα» με μια σύνθεσή της το 1967 – 1968 :

ghkvkluygl

ΟΡΘΙΟΙ : Κόκκαλης, Γκανούρης, Τόσκας, Νίκας, Μαυρίκος, Πανταζής
ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Χαριτίδης, Συνάτκας, Ζαφειρόπουλος, Ζάχος, Μπεβενίου
(Φωτογραφία από τη σελίδα 398 του βιβλίου του Βασιλείου Δ. Πελίγκου με τίτλο :
«Αθλητική Ιστορία των Τρικάλων, Β΄ Ποδόσφαιρο)  (βλ. βιβλιογραφία).
    Φωτογραφία του Ολυμπιακού Κοζάνης της περιόδου 1967 – 1968 μπορεί να αναζητήσει ο αναγνώστης/χρήστης  στην ιστοσελίδα kozani fc / Παρουσία / 1960s / 1967 – 1968 Β΄ Εθνική (Σχεδιασμός και περιεχόμενο Κωνσταντίνος Τσιώρας).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
1. Εφημερίδα Κοζάνης «ΘΑΡΡΟΣ», 1967 Α΄ και 1967 Β΄, Διευθυντής Χρ. Παπαστεριάδης.
Αρχείο Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
2. Τρύφων Στέφανος : «Η 18χρονη ιστορία του Φ.Σ. Κοζάνης (1964 – 1982)» –
Κοζάνη 1982.
3. Πελίγκος Βασίλειος : «Αθλητική ιστορία των Τρικάλων, Β΄ Ποδόσφαιρο» –
Θεσσαλονίκη 1993, εκδότης Φιλολογικός Ιστορικός Σύνδεσμος Τρικάλων,
εκτύπωση Αφοι Κυριακίδη ΑΕ Θεσσαλονίκη.
4. Μέρκιορι Αλέξανδρος : «Ιστορία παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τόμος Β΄» –
Αθήνα 1996, εκδότης Τεγόπουλος – Μανιατέας.
5. Περιοδικό «Οι Παγκόσμιοι», Αθήνα Φεβρουάριος 2000, Δ. Βασιλόπουλος και Γρ. Δημακάκος «΄Ενας αιώνας ποδόσφαιρο».
6. «40 χρόνια Ελληνικό ποδόσφαιρο και ΠΡΟ – ΠΟ», Αθήνα 2000, εκδότης «ΠΡΙΜ
ΕΠΕ – Ι. Πριμηκύριος», υπεύθυνος έκδοσης Ι. Πριμηκύριος – Αθ. Κανταρτζής,
σύμβουλοι έκδοσης Ηρ. Κοτζιάς – Γ. Κουσουνέλος.
7. Νικολαίδης Νικόλαος : «Εκεί, εκεί, στη Β’  Εθνική!», Αθήνα 2011 –
έκδοση http://betaethnikihellas.blogspot.com.
    

Εμμανουήλ Θ. Τράγιας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.