Πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας της Φιλαρμονικής του Δήμου Κοζάνης



Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή πίτας της Φιλαρμονικής του Δήμου Κοζάνης, της γνωστής “Πανδώρας”. Παρέστη η πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού-Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, η οποία συνεχάρη τους 50 μαθητές της Πανδώρας και το μαέστρο τους κ. Πάρι  Καραχάλιο μαζί με το βοηθό του κ. Φασνάκη   για το έργο τους και την καλή συνεργασία μέχρι τώρα με τον ΟΑΠΝ.  

Η πρόεδρος υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή της “Πανδώρας”  στη δημιουργία μιας  νέας σχολής μουσικών, εκτός αυτών του Δημοτικού Ωδείου, οι οποίοι στελέχωσαν πολλές τοπικές μπάντες μουσικής. Αυτές μαζί με την “Πανδώρα” στηρίζουν μέχρι σήμερα  ποικιλοτρόπως το θεσμό της Κοζανίτικης Αποκριάς και συμβάλλουν στην επιτυχή διοργάνωση της κάθε χρόνο.

Επισήμανε επίσης ότι η ίδρυση της “Πανδώρας”,  το 1902, συνδέεται  άμεσα με την αναβίωση του Κοζανίτικου Καρναβαλιού και τη μετάθεση του εορτασμού του μέσα στο δωδεκαήμερο του Τριωδίου από το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, όπου  και εορτάζονταν μέχρι  το 1860. Αποκριές και “Πανδώρα” μεγαλώνουν μαζί σε πορείες παράλληλες για πολλά χρόνια μέχρι το 1984, που  η “Πανδώρα” ως Δημοτική Μουσική εμπλέκεται, εκτός των άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, και στο Καρναβάλι της Κοζάνης και συνεργάζεται με τους Φανούς της πόλης πιο στενά συνοδεύοντας τους κάθε βράδυ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης όπως και στις δυο παρελάσεις της Μικρής και της Μεγάλης Αποκριάς.  

Στη συλλογική μνήμη των Κοζανιτών, “Πανδώρα” και Αποκριά πάνε πλέον μαζί, σαν κομμάτια του ίδιου πακέτου  και δεν νοείται  Αποκριά χωρίς την “Πανδώρα”. Τελειώνοντας η πρόεδρος ευχήθηκε η ίδια διάθεση  συνεργασίας  να επιδειχθεί και φέτος από όλους τους μαθητές προκειμένου ο θεσμός της Αποκριάς να συνεχίσει την πετυχημένη του πορεία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.