Ερωτήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τον Δήμαρχο Εορδαίας



Προς τον κ. Δήμαρχο Εορδαίας
Για: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Το σύνολο των σχολείων του Δήμου Εορδαίας έχει περιέλθει σε άσχημη κατάσταση σε ότι αφορά την οικονομική κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών.

Η συνεχής για πολλά χρόνια μείωση της οικονομικής επιχορήγησης μέσω των ΚΑΠ έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικά απελπιστικό περιβάλλον το οποίο επιδρά αρνητικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και ορθώνει ένα τεράστιο τείχος στη λειτουργία των σχολείων.

Με δεδομένο το γεγονός της μείωσης των πιστώσεων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Εορδαίας κατά 50% και πλέον την τελευταία τετραετία, λόγω μνημονιακών  δεσμεύσεων (περίπου 135.000 στην Εορδαία ανά τρίμηνο, από 257.000 το 2010).

Με δεδομένη την άντληση, χρημάτων, από την επιχορήγηση κάλυψης λειτουργικών εξόδων  των σχολικών μας μονάδων, για την πληρωμή των μισθών των σχολικών καθαριστριών, που δεν προβλέπεται να γίνεται από τα έσοδα αυτά, αλλά η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να καλύψει τις εργαζόμενες, με αποζημιώσεις  «έναντι»  υποκαθιστώντας αρμοδιότητες του κράτους, αφαιρώντας δε χρήματα από τη θέρμανση των σχολείων μας.
Τα προηγούμενα χρόνια, έπειτα από δυναμικές κινητοποιήσεις επιχορηγήθηκαν τα σχολεία με επιπλέον ποσά τα έτη 2012-2013, ύψους 154700 ευρώ και 175000ευρώ αντίστοιχα.

Με δεδομένο το γεγονός ότι μετά από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας  για αποδοχή των κρατικών επιχορηγήσεων κάλυψης λειτουργικών εξόδων σχολικών μονάδων, τις οποίες είναι υποχρεωμένη η δημοτική αρχή εξ ολοκλήρου να διαθέτει στις σχολικές μονάδες και μόνο, διανεμήθηκαν σημαντικά μικρότερα ποσά όπως:  (Αρ. Απ. 5/2015, 16-1-2015) αποδοχή ποσού ύψους 157.764,84 ευρώ, ενώ διανεμήθηκαν στις σχολικές μας μονάδες μόνο τα 94.000 ευρώ. (Αρ. ΑΠ. 12/2014, 24-11-2014) αποδοχή ποσού ύψους 135.466,34 ευρώ, ενώ διανεμήθηκαν στις 74 συνολικά σχολικές μας μονάδες, μόνο τα 85.000 ευρώ ήτοι περίπου 1.100 ευρώ μέσο όρο για κάθε σχολική μονάδα ανά τρίμηνο.

Με δεδομένο το γεγονός: α) πως οι προϋπολογισμοί των σχολικών μας μονάδων, αναλώνονται κατά 50% τουλάχιστον για την κάλυψη των δαπανών θέρμανσης και β) σχεδόν όλες οι σχολικές μονάδες της πόλης μας, με εξαίρεση των Οικισμό Καρδιάς και όλων των χωριών , θερμαίνονται με Τηλεθέρμανση από την ΔΕΤΗΠ (Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας) , στην οποία βεβαίως χρωστούν μεγάλα ποσά, λόγω αδυναμίας οικονομικής καταβολής των τελών.

Με δεδομένο τα αίτημά μας
για επαρκή χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών σύμφωνα με τις υπάρχουσες αυξημένες ανάγκες
Απαλλαγή των Σχολείων από τα έξοδα ύδρευσης, ηλεκτρισμού, τηλεφώνου, πετρελαίου και τηλεθέρμανσης και το σχετικό κόστος να μεταφερθεί εξ’ ολοκλήρου  στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας
Καλείται η Δημοτική Αρχή να απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα:

Ποιες ενέργειες έκανε ή προτίθεται να κάνει για τη διεκδίκηση της καθιερωμένης  Έκτακτης Οικονομικής Επιχορήγησης για δαπάνες θέρμανσης ύψους τουλάχιστον 175.000 ευρώ, η οποία μέχρι στιγμής δε δόθηκε και αν δε δοθεί άμεσα, δε θα μπορέσει να καλυφθεί η δαπάνη θέρμανσης των σχολικών μας μονάδων, με ότι αυτό συνεπάγεται παίρνοντας υπόψη ότι ο χειμώνας συνεχίζεται.  

Ποιες ενέργειες έκανε ή προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή προς τα αρμόδια Υπουργεία,  ώστε να καταβληθούν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές των καθαριστριών των σχολικών μας μονάδων που είναι απλήρωτες από τον Ιούνιο του 2014 έως και σήμερα και αναγκάζονται να αμείβονται, από τα έσοδα των Σχολικών Επιτροπών.

Η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης
Χόλμπα Αντωνία

 

Για: ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τα “τιτιβίσματα” (άλλη μόδα άσκησης πολιτικής) του υπουργού Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για κατάργηση ακόμη και αυτής της ισχνής κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και την προτροπή να στραφούν με επιπλέον χαράτσια στους δημότες, δηλαδή πρωτίστως στα λαϊκά στρώματα.

Η πρόθεση αυτή του κ. Βαρουφάκη δεν είναι καινούργια, κρύβεται πίσω από την περιβόητη “οικονομική αυτοτέλεια των δήμων” που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες. Πατάει πάνω στη μείωση κατά 65% της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ – ΣΑΤΑ μηδενικό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που δέχτηκαν πάλι από κοινού την τελευταία πενταετία.

Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, αποδεχόμενη και δημόσια πλέον ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, δεσμεύεται ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης αυτή η προσαρμογή. Στους δήμους αυτό σημαίνει ότι από τα 2,239 δισ. που ήταν τα ίδια έσοδα να πάνε στα 2,717 δισ. το 2018. Η άγρια πρόσθετη βαριά φορολόγηση των δημοτών θα ενταθεί.

Μία επιπλέον απόδειξη ότι η φορομπηχτική πολιτική θα ενταθεί είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Δηλαδή όχι μόνο συνέχιση της πληρωμής από τους εργαζόμενους για υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν (παιδικοί σταθμοί – Πολιτισμός – Αθλητισμός), αλλά κάλυψη των προσλήψεων στους δήμους με μισθούς που θα βγαίνουν από το λεηλατημένο εισόδημα των δημοτών. Τέτοια φαινόμενα ήδη υπάρχουν στο Δήμο μας.

Η καταδίκη αυτών των μεθοδεύσεων πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού εργατικού κινήματος, της λαϊκής πλειοψηφίας, όλων των δημοτών -ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές-που καλούνται να πληρώσουν ξανά το λογαριασμό.

Καλείται η Δημοτική Αρχή να απαντήσει στο κάτωθι ερώτημα:

Προτίθεται  να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση ψηφίσματος που όχι μόνο θα απορρίπτει την οριστική κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά θα απαιτεί να επιστραφούν άμεσα όλοι οι παράνομα παρακρατηθέντες πόροι των δήμων και να επανέλθει το ύψος της χρηματοδότησης τουλάχιστον στα προ κρίσης επίπεδα.

Η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Χόλμπα Αντωνία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.