«Ένα συγνώμη για την ηλιθιότητα και την βλακεία του ανθρώπινου είδους»



Το παρακάτω κείμενο το εγραψε φίλη του σωματείου και αποτελεί πραγματικότητα. Συνέβη μέσα στο 2014. Πάρα πολύ συχνά δεχόμαστε κλήσεις να αναλάβουμε σκυλιά που οι κηδεμόνες τους πλέον δεν θέλουν λόγω επιθετικότητας.

Τα σκυλιά είναι κοινωνικότατα ζώα, λατρεύουν τους ανθρώπους και είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρουσιάσουν επιθετική συμπεριφορά χωρίς λόγο. Το ότι “η βία φέρνει βία” δεν λέγεται τυχαία. Η προβληματική συμπεριφορά με τον σωστό εκπαιδευτή μπορεί να διορθωθεί.

Για έναν περίεργο λόγο πάντως όλοι ενώ ορκίζονται ότι λατρεύουν τον σκύλο τους δεν είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν μαζί με το σκυλί τους για να διορθώσουν τη “ζημιά” που έχει υποστεί το σκυλί.

Γι’αυτούς το “ελάτε να τον πάρετε” είναι η μόνη λύση. Λυπόμαστε αλλά δεν γίνεται έτσι. Και αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ

Ενημερωθείτε, κάντε έρευνα, ρωτήστε. Υπάρχουν εξαιρετικοί επαγγελματίες που θα δουλέψουν μαζί με το ζώο και την οικογένειά σας χωρίς πνίχτες, ηλεκτρικά κολλάρα, χωρίς βία. Μην εμπιστεύεστε το ζώο σας όπου να ναι. Η εκπαίδευση του σκύλου θα πρέπει να γίνεται μαζί σας. Δεν εκπαιδεύεται μόνο το σκυλί. Εκπαιδεύεστε και εσείς μαζί του.

Από την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης

ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ

Πριν από κάποιους μήνες, ενημερώθηκα για ένα αρσενικό σκύλο ράτσας στο οποίο οι ιδιοκτήτες του ήθελαν να κάνουν ευθανασία γιατί επιτέθηκε σε μέλος της οικογένειας όταν το ζόρισε λίγο παραπάνω με τον πνίχτη. Επικοινώνησα με την οικογένεια και τους παρακάλεσα να μην θανατωθεί το σκυλί και να μου δώσουν λίγο χρόνο μέχρι να βρεθεί φιλοξενία για το ζώο. Τους χιλιοπαρακάλεσα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον πνίχτη και πρότεινα και φίλη εκπαιδεύτρια που έχει μεγάλη εμπειρία με την συγκεκριμένη φυλή και σε προβλήματα συμπεριφοράς. Όταν μετά από κάποιες μέρες επικοινώνησα ξανά μαζί τους με ενημέρωσαν ότι δεν θα το θανατώσουν γιατί το έχουν από μικρό και το αγαπάνε και θα προσπαθήσουν με την εκπαιδεύτρια που τους είχα προτείνει. Τους παρακάλεσα ότι ακόμη και αν δεν πάει καλά το όλο θέμα να μην θανατώσουν το σκυλί αλλά να με ενημερώσουν και να μου δώσουν ένα χρονικό περιθώριο για να βρεθεί φιλοξενία και σπίτι για το σκυλί. Αργότερα, έμαθα ότι η οικογένεια είχε πλήρη αδιαφορία στις υποδείξεις της εκπαιδεύτριας, ο γιος που είχε δεχτεί αρχικά την επίθεση δεν ήθελε να είναι καν στην συνάντηση με την νέα εκπαιδεύτρια γιατί ο προηγούμενος εκπαιδευτής που εκπαίδευε με ρεύμα ήταν φίλος του και τελικά η οικογένεια ενημέρωσε ότι θα το έδινε σε κάποιον γνωστό στην επαρχία που έχει κτήμα.

Πρόσφατα έμαθα από τρίτους ότι το σκυλί τελικά θανατώθηκε γιατί ήταν «επιθετικό». Η οικογένεια έδωσε ένα σκασμό λεφτά για να αγοράσει το σκυλί από εκτροφέα, πλήρωσε για να κόψει τα αυτιά και την ουρά του σκύλου. Πλήρωσε εκπαιδευτή που τους πρότεινε την χρήση πνίχτη και κολάρο με ρεύμα. Αρνήθηκε να ακούσει μια δεύτερη γνώμη, αρνήθηκε να του δώσει μια ευκαιρία για να βρεθεί ένα σπίτι με κάποιον έμπειρο ιδιοκτήτη που θα μπορούσε να το χειριστεί. Και κατά τα άλλα το σκυλί το αγαπούσαν!!!! Του έκοψαν τα αυτιά και την ουρά, του φορούσαν πνίχτη, κολάρο με ρεύμα αλλά κατά τα άλλα τον αγαπούσαν.

Τον αγαπούσαν τόσο πολύ που τελικά τον θανάτωσαν. Το περιστατικό αυτό δεν είναι μοναδικό….παρόμοια περιστατικά υπάρχουν χιλιάδες. Και στην καλύτερη τα ζώα θα καταλήξουν στον δρόμο.

Είναι δικαίωμά σας να θέλετε ένα ζώο για κατοικίδιο. Είναι υποχρέωσή σας όμως να φροντίσετε να ενημερωθείτε για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε φυλής και αν αποφασίσετε να αγοράσετε αντί να υιοθετήσετε από κάποιο καταφύγιο, να προσέχετε από πού το αγοράζετε. Και αυτός είναι ο και ο ρόλος του σωστού εκτροφέα. Ο σωστός εκτροφέας θα μιλήσει μαζί σας, θα σας ρωτήσει για τον τρόπο ζωή σας, θα σας ενημερώσει για τις ανάγκες του ζώου, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο κουτάβι και αν πιστεύει ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε ΔΕΝ θα σας πουλήσει. Ενημερωθείτε και μην επιλέγετε την φυλή με βάση την εξωτερική εμφάνιση. Επίσης, τα ζώα είναι πανέξυπνα και μπορούν να μάθουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πνίχτες, ξύλο και λιχουδιές. Υπάρχουν εξαιρετικοί εκπαιδευτές αρκεί να ψάξετε λίγο παραπάνω.

Κλείνοντας, να δώσω τα συγχαρητήρια μου στην οικογένεια για την απλόχερη θανατηφόρα αγάπη της και τους εύχομαι ολόψυχα να μην αποκτήσουν ποτέ ξανά ζώο γιατί είναι ανίκανοι να το φροντίσουν, τα συγχαρητήρια μου στον εκτροφέα για την καταπληκτική δουλειά, αλλά και στον καταπληκτικό, άσχετο εκπαιδευτή που προτείνει πνίχτες και κολάρα με ρεύμα σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα.

Και όσο για τον σκυλάκο που το πλήρωσε με την ζωή του … να ζητήσω συγνώμη για την ηλιθιότητα και την βλακεία του ανθρώπινου είδους…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.