Η επόμενη ημέρα για τους αγρότες και οι αποκλίσεις τιμών – Άρθρο του Δημήτρη Κουκάλη



Μετά το κλείσιμο της φετινής χρονιάς για τους ροδακινοπαραγωγούς του Βελβεντού φάνηκε ότι ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές που έζησαν. Κοντά στα Χριστούγεννα έγιναν οι εκκαθαρίσεις των παραγωγών και εκεί φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής. Αποτέλεσμα των τιμών που πήραν οι παραγωγοί είναι να μην μπορούν να βγάλουν τα έξοδα της χρονιάς που πέρασε.
 
Οι τιμές ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε δεν μπορούν  να καλύψουν τα έξοδα που έχουν, αφού λιπάσματα, φάρμακα, νερά, καύσιμα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα συνέβαλε σημαντικά στην πτώση της τιμής του ροδάκινου, οπότε μετά τις τιμές που πήρανε είναι πλέον αδύνατο να αντέξουν οικονομικά. Δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για να ξεκινήσουν την καινούργια καλλιεργητική περίοδο, αλλά και για να συντηρήσουν την οικογένεια τους.
 
Ωστόσο, κάποιοι παραγωγοί ζημιώθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω των τεράστιων αποκλίσεων των τιμών, ανάμεσα στους δύο συνεταιρισμούς Βελβεντού. Συγκεκριμένα, τα πλακέ ροδάκινα, τα λεγόμενα ΄΄ούφο΄΄, στον Α.Σ ΑΣΕΠΟΠ, η τιμή τους ανά κιλό ήταν σχεδόν τριπλάσια από ότι ήταν στον Α.Σ. ΔΗΜΗΤΡΑ. Το συγκεκριμένο περιστατικό εγείρει ερωτηματικά στους παραγωγούς του Α.Σ. ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι αναμένουν εξηγήσεις.
 
Ελπίζουμε το κράτος να σκύψει πάνω από το πρόβλημα όλων των αγροτών και να τους βοηθήσει, ώστε να αποζημιωθούν για όλα αυτά που χάθηκαν εξαιτίας του εμπάργκο της Ρωσίας. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Για να υπάρξει μέλλον στον αγροτικό τομέα.
 
Εύχομαι το 2015, να είναι για όλους δημιουργικό, παραγωγικό με υγεία και ο πρωτογενής τομέας να έχει επιτέλους τη στήριξη, τη βοήθεια, τη δύναμη και τα αποτελέσματα που πρέπει.

Δημήτρης Κουκάλης
Εντεταλμένος Σύμβουλος
Αγροτικής Ανάπτυξης
Δήμου Σερβίων – Βελβεντού

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.