Προτάσεις για την ορθολογική αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δυτικής Μακεδονίας



Από το greeklignite.blogspot.gr:

Από τον πρώην Δ/ντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ κ.Χ.Παπαγεωργίου πήραμε ένα άρθρο με τίτλο ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, τα οποία τα βλέπουμε στο διπλανό χάρτη της ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα μακροσκελές κείμενο, γι’ αυτό και το παραθέτουμε χωρίς σχολιασμό. Τις επόμενες μέρες θα δούμε και ένα πρόσφατο άρθρο του Προέδρου του ΕΣΑΗ, οπότε θα μπορεί να γίνει πιο συνολικός σχολιασμός. Τα έντονα γράμματα, όπου υπάρχουν, είναι του αρχικού κειμένου, που έχει ως εξής:

Μετά από τρεις δεκαετίας αποβιομηχάνισης, δραστικής συρρίκνωσης της συμμετοχής του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), που συνοδεύτηκαν με υπέρογκο δανεισμό, διόγκωση του τριτογενούς τομέα και έξαρση του καταναλωτισμού, η χώρα μας οδηγήθηκε σε ουσιαστική χρεοκοπία στο α’ 6μηνο του 2010. Στην τιτάνια προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ευνόητο ότι το χαμηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση. Στην κατεύθυνση αυτή οι λιγνίτες της Δ. Μακεδονίας είναι σε θέση και πρέπει να συνεισφέρουν τα μέγιστα.

Με αφορμή την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θεωρώ επιβεβλημένο να καταθέσω μερικές επικαιροποιημένες σκέψεις και προτάσεις για την ορθολογική εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δ. Μακεδονίας, τα οποία έχουν τεράστια σημασία για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, της αυτονομίας καθώς και για τη θετική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Επειδή το θέμα είναι πολύπλοκο και πολυπαραμετρικό, ενώ συγχρόνως διαπλέκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, ξένα και εγχώρια, κατ’ ανάγκην το παρόν κείμενο είναι εκτενές για την ουσιαστική και σε βάθος κατανόησή του από τον αναγνώστη.

1.Γενικά
Η βιομηχανική αξιοποίηση των λιγνιτών της Δ. Μακεδονίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε ουσιαστικά στα τέλη της 10ετίας του 1950, δηλ. πριν 55 χρόνια περίπου. Η σταδιακή, χρονικά σε μια 40ετία, ανέγερση και ένταξη σε λειτουργία δέκα οκτώ (18) κατά σειρά λιγνιτικών μονάδων στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) ΛΙΠΤΟΛ, Πτολ/δας, Καρδιάς, Αγ. Δημητρίου, Αμυνταίου – Φιλώτα και Μελίτης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ~4433 MW, με τη συνεπικουρία και του λιγνιτικού ΑΗΣ Μεγαλόπολης, εξασφάλισαν πρακτικά την ηλεκτρενεργειακή επάρκεια της χώρας. Συγκεκριμένα με βάση τους εγχώριους λιγνίτες παράγονταν για περισσότερο από 25 χρόνια το 60 έως 75% της ηλεκτρικής ενέργειας, που τροφοδοτεί το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, εκτός δηλ. των μη διασυνδεδεμένων νησιών, όπου χρησιμοποιείται εισαγόμενο πετρέλαιο στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΘΗΣ). Αν συνυπολογίσουμε και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς (ΥΗΣ), προκύπτει ότι χάρις στους εγχώριους ενεργειακούς πόρους (λιγνίτες – νερά) η χώρα εξασφάλισε τον εξηλεκτρισμό μέχρι και του τελευταίου ορεινού οικισμού και παράλληλα επί πολλά χρόνια τη χαμηλότερη τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των 15 χωρών της Ε.Ε. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή κατά τα τελευταία χρόνια χειροτερεύει για λόγους που επεξηγούνται στη συνέχεια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.