Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για τις σημερινές εκλογές



Πώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία

Οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Την ίδια στιγμή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των exit polls.

Σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων έως τις 31/10/2014, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα. 

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι

Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες. Οσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία. 

Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο. 

Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.

Μάθετε πού ψηφίζετε με ένα κλικ

Οσοι εκλογείς δεν γνωρίζουν ακόμη σε πιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν μπορούν να το πληροφορηθούν με ένα κλικ από υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, στην εφαρμογή διατίθεται και χάρτης με την ακριβή τοποθεσία του κέντρου.

Ολοι οι εκλογείς, πληκτρολογώντας απλά το επώνυμό τους και τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματός τους, του ονόματος του πατέρα τους και της μητέρας τους, καθώς και το έτος γέννησής τους, μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν στις αυριανές εκλογές, με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Δείτε την εφαρμογή ΕΔΩ

Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε

Ολοι οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν σταυρό προτίμησης στις περιφέρειες με 1 έως 3 έδρες, δύο στις περιφέρειες που εκλέγουν 4 έως 7 βουλευτές, τρεις σταυρούς για περιφέρειες με 8 έως 12 βουλευτές και τέσσερις στις περιφέρειες που εκλέγουν από 13 και άνω βουλευτές.

Αναλυτικά οι έδρες ανά περιφέρεια

Εκλογείς που χρήζουν βοηθείας

Εκλογείς οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων του ΟΤΕ), πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

Για τον σκοπό αυτό απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.

Τι ισχύει για όσους είναι εφορευτική επιτροπή και δεν παρουσιαστούν

Κάποιοι ψηφοφόροι, πάντως, δεν θα χρειαστεί να πάνε στα εκλογικά κέντρα απλώς για να ασκήσουν τα εκλογικά τους καθήκοντα, αλλά και για να συμμετάσχουν και στην ομαλή διεξαγωγή τους, καθώς έχουν κληθεί να είναι στην εφορευτική επιτροπή.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που για λόγους υγείας ή επαγγελματικούς αδυνατούν να παραστούν. Αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλιώς κινδυνεύουν με ποινές.

Συγκεκριμένα, η άσκηση των καθηκόντων του μέλους εφορευτικής επιτροπής είναι υποχρεωτική. Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλ­θουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απου­σιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Ο καιρός την Κυριακή

Με βροχερό καιρό θα πάνε στις κάλπες οι ψηφοφόροι, καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα σημειωθούν βροχές και κατά τόπους καταιγίδες.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
 
Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και μεγάλα διαστήματα βελτίωσης κυρίως μετά το μεσημέρι. Χιονιά στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 700μ).
Ανεμοι: στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση .
Θερμοκρασια: από 5 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονιά στα ορεινά και πιθανόν στην αρχή της ημέρας και στα ημιορεινά της Ηπείρου (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 700μ).
Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 7 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες. Λίγα χιονιά στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση
Από το μεσημέρι.
Θερμοκρασια: από 4 έως 15 βαθμούς κελσίου.
 
Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση
Από το απόγευμα.
Θερμοκρασια: από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου.
 
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασια: από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου.
 
Αττική

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με πρόσκαιρες βροχές και πιθανώς καταιγίδες μικρής διάρκειας.
Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πιθανώς πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 7 έως 14 βαθμούς κελσίου.
 
Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά του νομού και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 7 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.