Επιστολή Παμμακεδονικών Ενώσεων για την τεράστια πρόκληση των Σκοπίων στην Βουλή των Ελλήνων



Μετά από ένα ατυχέστατο γεγονός, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά τον Κόσμο και το «Κοινό των Μακεδόνων» απέστειλαν επιστολή στις 21 Δεκεμβρίου 2014 προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, μέσω της οποία ασκούν δρυμία κριτική και αποδοκιμάζουν έντονα την απαράδεκτη στάση των Ελλήνων ιθυνόντων της έκθεσης «Imagining the Balkans» που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έκθεσης «Imagining the Balkans», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ιστορίας και προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκτέθηκαν φωτογραφίες του αρχαιολογηκού μουσείου των Σκοπίων το οποίο αναγράφεται ως «Αρχαιολογικό Μουσείο Μακεδονίας, Σκόπια» με αποτέλεσμα τα Σκόπια, με μια ακόμη προκλητική κίνηση και ταυτόχρονα την ολιγορία των Ελλήνων υπευθύνων, να κατορθώσουν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων για την επίτευξη της παραχάραξης της ιστορίας μας και καθιέρωση της χρήσης του ονόματος που μας υπέκλεψαν!

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονικών Οργανώσεων είναι η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος της οποίας αποτελεί ο Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Νικόλαος».

Κάποιοι από τους σκοπούς του Συλλόγου μας είναι η συλλογή ιστορικών στοιχείων της περιοχής της Κοζάνης, η διατήρηση της τοπικής ιδιατερότητας, η επιστημονική μελέτη και ανάδειξη του τοπικού ιδιώματος της Κοζάνης καθώς και η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η προάσπιση των κεκτημένων στην ευαίσθητη περιοχή της Μακεδονίας μας μέσω της ενεργούς συμμετοχής στις Μακεδονικές Οργανώσεις της Ελλάδα και του εξωτερικού.

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή.

WORLD PAN-MACEDONIAN ASSOCIATIONS

21 Δεκεμβρίου 2014

Προς Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την απίστευτα προκλητική απόφαση των αρμόδιων στην Παλαιά Βουλή να εκθέτουν φωτογραφίες από το Μουσείο των Σκοπίων, το οποίο αναγράφεται ως «Αρχαιολογικό μουσείο Μακεδονίας, Σκόπια». Η έκθεση με τίτλο «Imagining the Balkans» η οποία συντονίστηκε υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ιστορίας, επικεντρώνεται στο 19ο αιώνα και αναμφίβολα θα την επισκεφτούν πολλοί Έλληνες και ξένοι.

Οι δε ιθύνοντες, έδωσαν μια εξίσου προκλητική απάντηση όταν ορισμένα άτομα διαμαρτυρήθηκαν για τις επιγραφές: «Η έκθεση είναι διεθνής και θα πάει και στις άλλες βαλκανικές χώρες και η Παλαιά Βουλή είναι υποχρεωμένη από την συμφωνία που έχει να αναφέρει τα Σκόπια ως Μακεδονία και τους Σκοπιανούς ως Μακεδόνες». Δηλαδή τα Σκόπια κατόρθωσαν να χρησιμοποιούν το κτίριο της Βουλής μας για την επίτευξη των στόχων τους την παραχάραξη της ιστορίας μας και καθιέρωση της χρήσης του ονόματος που μας υπέκλεψαν; Το Υπουργείο μας των Εξωτερικών…;

Είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι κάνει αγώνα για το εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, διαμαρτυρώμενη προς τρίτες χώρες, όταν η ίδια ανέχεται μέσα στο κτίριο της Βουλής μας την προβολή του «Αρχαιολογικού Μουσείου Μακεδονίας, Σκόπια»;

Σας παρακαλούμε να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση του απεχθέστατου αυτού λάθους.

Με λύπη,

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης και Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής

Πηγή: syllogosagiosnikolaos.blogspot.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.