Το ψηφιακό σήμα Digea στα χωριά των Καμβουνίων – Πρόβλημα σε Τρανόβαλτο, Φρούριο, Μεταξά, Τριγωνικό, Πολύραχο, Προσήλιο και Ρύμνιο



Μέτρια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η λήψη ψηφιακού σήματος  στο Μικρόβαλτο, σύμφωνα με τα δεδομένα λειτουργίας των κέντρων εκπομπής  στις 19 Δεκεμβρίου 2014. Με βάση τους χάρτες συχνοτήτων της Digea το Μικρόβαλτο δέχεται ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής του Μεταξά, της Βουνάσας και της Κέλλης Φλώρινας. Σήμερα 19/12 έχουν ενεργοποιηθεί τα κέντρα Μεταξά και Κέλλης, ενώ το κέντρο Βουνάσας αναμένεται να εκπέμψει “σε λίγες μέρες”.

Το σήμα από Μεταξά είναι πολύ αδύναμο και σήμερα το Μικρόβαλτο καλύπτεται περισσότερο από το σταθμό της Κέλλης. Εξυπακούεται βέβαια ότι με τη λειτουργία του σταθμού της Βουνάσας το σήμα θα ενισχυθεί τα μέγιστα.

Έτσι με τα παραπάνω οι κάτοχοι δεκτών τηλεόρασης με ενσωματωμένο κωδικοποιητή μπορούν από σήμερα να συντονίσουν στο ψηφιακό σήμα (ΜΕΝΟΥ-ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ) και να γυρίσουν τις κεραίες προς την Κέλλη. Για τις λοιπές τηλεοράσεις θα πρέπει βέβαια να γίνει προμήθεια και σύνδεση εξωτερικού αποκωδικοποιητή.

Για τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής των Καμβουνίων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία κάλυψης των χαρτών της Digea, έχουμε:

– Πρόβλημα σοβαρό στο Τρανόβαλτο, μέχρι να λειτουργήσει το κέντρο της Βουνάσας, που θα γίνει σε λίγες μέρες σύμφωνα με την Digea. Από το κέντρο του Μεταξά το Τρανόβαλτο φαίνεται ότι δεν έχει σήμα.
– Καλό σήμα στην Ελάτη, από τον σταθμό εκπομπής στο Μεταξά.
– Καλό σήμα στους Λαζαράδες, από τον σταθμό εκπομπής στο Μεταξά.
– Χειρότερα τα δεδομένα για το Φρούριο που φαίνεται να μην έχει σήμα από τους τρεις κοντινότερους σταθμούς εκπομπής (ούτε από τη Βουνάσα), που ασφαλώς είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.
– Πολύ καλό το σήμα στο Λιβαδερό από το κέντρο εκπομπής στο Μεταξά.
– Και το …παράδοξο της υπόθεσης. Ο Μεταξάς έχει σχεδόν μηδενικό σήμα από τον σταθμό στο …Μεταξά και θα περιμένει να λειτουργήσει ο σταθμός στη Βουνάσα για να πιάσει ψηφιακό σήμα! (έχει λογική βέβαια).
– Τέλος χωρίς ψηφιακό σήμα, με σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή εμφανίζονται το Τριγωνικό, το Πολύραχο, το Προσήλιο και το Ρύμνιο, αφού δεν καλύπτονται από τους υπάρχοντες σταθμούς εκπομπής (ούτε από τη Βουνάσα).

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχει ένα ενδεχόμενο -σύμφωνα με τεχνικούς- να υπάρχει σήμα που να προέρχεται από αντανακλάσεις, και να βελτιώνεται κάπως η κατάσταση, σε σχέση με αυτή που παρουσιάζεται σήμερα.

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.