Η τοποθέτηση της Ευγενίας Ουζουνίδου για τον προϋπολογισμό του 2015



Κυρίες και Κύριοι,

Δεν είναι απλά ο τελευταίος απαράδεκτος προϋπολογισμός αυτός που συζητάμε. Είναι ο επιθανάτιος ρόγχος μιας πολιτικής που δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Είναι το τέλος της συγκυβέρνησής σας και όλων των μεθοδεύσεων σας να παραμείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία.

 

Είναι βέβαια και  η αφετηρία της επιστροφής των πολιτών στο προσκήνιο, των ανθρώπων που θέτουν επιτακτικά το αίτημα  της ανατροπής σας τώρα.

Για να επιστρέψουν οι αξίες της εργασίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας. Αξίες που διαλύσατε και απαξιώσατε.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το Μνημόνιο απέτυχε. Εγώ θα συμφωνήσω με τους κυβερνητικούς παράγοντες που λένε ότι «το Μνημόνιο πέτυχε». Πράγματι, το Μνημόνιο  πέτυχε τους στόχους του. Κατάφερε, με τους 450 νόμους του, να ισοπεδώσει μια ολόκληρη κοινωνία, να καταστρέψει ολόκληρες γενιές και να θυσιάσει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας στο βωμό της υποταγής στο αδίστακτο γηγενές ευρωπαϊκό και παγκόσμιο αεριτζήδικο κεφάλαιο, να δημιουργήσει στρατιές ανέργων, να διαλύσει την πραγματική οικονομία, να κάνει realestaτε τις υποδομές τις χώρας, να καταλύσει την δημοκρατία στην χώρα !

Το παρόν σχέδιο προϋπολογισμού κύριοι συνεχίζει να υπηρετεί το «πετυχημένο» Μνημόνιο, παρ’ ότι η συγκυβέρνηση διατυμπάνιζε εδώ και μέρες ότι… βγαίνουμε από αυτό.

Αποτυπώνει το κοινωνικό μοντέλο που επιθυμείτε να εφαρμόσετε και το 2015 και μάλιστα ακόμη πιο σκληρά.

Οι συντάξεις, η περίθαλψη, η παιδεία, η εργασία  και εν γένει τα δημόσια αγαθά και υποδομές που ιδιωτικοποιούνται πληρώνουν την “απαίτηση” για μικρότερο κράτος.

Κυρίες και Κύριοι,

που βασίζονται οι εκτιμήσεις σας ότι το 2015, θα αποτελέσει έτος ανάπτυξης 2,9%;

 Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μειώθηκε σε τρέχουσες τιμές και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό.  Οι  εξαγωγές κι αυτές μειώθηκαν. Ο αποπληθωρισμός έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα μας και εντείνεται. Η εσωτερική κατανάλωση μειώθηκε και οι εισαγωγές αυξήθηκαν.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν θα γίνουν με αποπληθωρισμό, από τον οποίο κερδίζουν ακριβώς όσοι δεν επενδύουν.

Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, περαιτέρω μειούμενο.

Πως είναι δυνατόν να πετύχει μία χώρα  ανάπτυξη χωρίς ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στηρίζεται στις δημόσιες επενδύσεις.

Με τις λεγόμενες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον τομέα των μεταφορών, συνεχίζετε και ολοκληρώνετε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας  μεταφορών:

Για τον σιδηρόδρομο, ήδη εξετάζετε, τα προαπαιτούμενα της πώλησης των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ, προκειμένου τον Ιανουάριο να ολοκληρώσει το ΤΑΙΠΕΔ την πώληση, ενώ ρητά δηλώνετε ότι θα κάνετε τα αναγκαία για την πλήρη απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς.

Κύριοι, είστε  σταθεροί και ακλόνητοι στη διάλυση του δημόσιου σιδηρόδρομου, αντιγράφοντας το αποτυχημένο μοντέλο της Μεγάλης Βρετανίας, αντί να  προχωρήσετε σε ενιαίο σιδηρόδρομο με λογιστικό διαχωρισμό όπως  υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η    λειτουργική συγχώνευση και εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών του ΟΑΣΑ, στην όποια αποσκοπείτε σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, συνδυαζόμενη με τις διατάξεις που ψηφίσατε για την έκδοση και  διάθεση εισιτηρίου από ιδιώτες, τι θα σημάνει για τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους του;

Σας το είπαμε και το τονίζουμε έχετε ιδεοληπτική εμμονή, που σε καμιά των περιπτώσεων δεν τεκμηριώνεται από την αποκτηθείσα εμπειρία.

Σ΄ ότι αφορά τον ΟΑΣΘ, Μας κοροϊδεύετε όταν βάζετε στόχο την εξυγίανση του;. Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί  όσο παραμένει ιδιωτικός; Θα τον εξυγιάνετε χαρίζοντάς  δεκάδες εκατομμύρια στους μετόχους; και παραχωρώντας του το ηλεκτρονικό εισιτήριο για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Κατακυρώθηκε ο ανάδοχος του διαγωνισμού πώλησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Πουλάτε τον ελληνικό κρατικό πλούτο σε άλλο κράτος! Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση, είναι εθελοντική μεταβίβαση κυριαρχίας..

Η πώληση της δημόσιας αυτής υποδομής προσβάλει επίσης το δημόσιο συμφέρον,

Φυσικά δεν σας απασχολεί το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας και το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη στην μετακίνηση και καταδικάζετε ολόκληρες περιοχές στην απομόνωση.

Παράλληλα, μειώνετε το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο Ελευθέριος Βενιζέλος, παραχωρείτε 10 περιφερειακά λιμάνια , στοχοθετείτε και το 90% πώλησης των μετοχών των ελληνικών ταχυδρομείων

Όλα προς πώληση.

Παράξενο πάντως, 5 εκ επιβάτες το Βενιζέλος, προβλέψατε τα 60 εκ που του δίνονται από το σπατόσημο να μπει στον κρατικό προϋπολογισμό;  Δεν φαίνεται ξεκάθαρα.

Κυρίες και κύριοι,

Δεσμευόμαστε για άμεση ακύρωση όλων των διαγωνισμών παραχωρήσεων σε εξέλιξη, ταυτόχρονα με την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Και για την ήδη παραχωρημένη περιουσία του δημοσίου, θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον.

Αυτός ο προϋπολογισμός όπως και οι προηγούμενοι, είναι μαχαιριά στην πλάτη του Ελληνικού λαού, μαχαιριά στους κατοίκους της περιφέρειας μου της Δυτικής Μακεδονία, πρωταθλήτρια της ανεργίας και οσονούπω ιδιωτικό φέουδο με την πώληση της ΔΕΗ.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι φανερό ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για τον λαό και τον τόπο η κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία με την ενεργή στήριξη του λαϊκού παράγοντα θα μετατρέψει τη χώρα από πειραματόζωο των χειρότερων νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών, σε πεδίο ριζοσπαστικών προοδευτικών μετασχηματισμών, που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων στη χώρα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Και μιας και τελευταία αρέσκεστε σε γνωμικά, θα κλείσω με ένα του Jean Paul Sartre: Η ζωή αρχίζει στην άλλη πλευρά της απελπισίας. Ε, λοιπόν εμείς θα ζήσουμε!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.