Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό του Δήμου Εορδαίας για το 2015



Ο προϋπολογισμός του Δήμου Εορδαίας για το 2015 συζητήθηκε τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου και υπερψηφίστηκε από την συμπολίτευση (ανεξάρτητος συνδυασμός Σάββα Ζαμανίδη), από την μείζονα αντιπολίτευση (ανεξάρτητος συνδυασμός Παρασκευής Βρυζίδου) και από τον τρίτο ανεξάρτητο συνδυασμό της κυρίας Ανδρονικίδου. Επίσης από τους συμβούλους της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα οι 2 τελευταίοι συνδυασμοί δεν μπήκαν στην διαδικασία να τοποθετηθούν κατά την διάρκεια της συζήτησης. Στην προκειμένη περίπτωση σκέφτηκαν φαίνεται ότι “η σιωπή είναι χρυσός”.

Καταψηφίστηκε μόνο από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χόλμπα-Τζιφρή Αντωνία, είναι τα παρακάτω:

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Εορδαίας είναι πιστό αντίγραφο του κρατικού προϋπολογισμού που καρατομεί τις δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δημοτικών αρμοδιοτήτων.

Από 1/1/2014 όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μηδενικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται θα πρέπει να καταρτίζουν αυτόματα δημοσιονομικά και οικονομικά προγράμματα (δηλαδή μνημόνια) ή όπως αλλιώς θα τα ονομάζουν.

Το ίδιο συμβαίνει και για τους Δήμους. Θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ΕΣΟΔΑ ίσα με ΕΞΟΔΑ. Δεν διαφωνούμε να είναι ο Δήμος Εορδαίας όπως λέει και ο λαός “νοικοκύρης”, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει εφόσον οι δήμοι δεν διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν. Άρα θα πρέπει ο Δήμος για να πετύχει τους στόχους να βάζει φόρους, ανταποδοτικά τέλη, αναγκαστικές μετατάξεις, να κάνει απολύσεις οι οποίες θα γίνουν με “Δούρειο Ίππο” την αξιολόγηση. Δηλαδή και ο Δήμος θα επιβάλει μνημόνια.

Την εκτέλεση των καταρτισμένων προϋπολογισμών των δήμων, το αν παραμένουν ταυτισμένοι με τους στόχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα παρακολουθεί στενά βήμα – βήμα το “Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας” των ΟΤΑ. Ιδρύθηκε από το μεσοπρόθεσμο του 2012 και προβλέπονταν από τον “Καλλικράτη”. Θυμίζουμε ότι το Παρατηρητήριο θα επιβλέπει κάθε τρίμηνο εάν υπάρχουν αποκλίσεις και εάν ο Δήμος χρειάζεται να μπει σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το εμφανιζόμενο οικονομικό έλλειμμα των δήμων (που στην πραγματικότητα οφείλεται στην ελλειπή κρατική χρηματοδότηση) θα ισοσκελίζεται με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δανεισμός που θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα εξυγίανσης σε περίπτωση απόκλισης από τους τριμηνιαίους στόχους:

Άμεση εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία προς διασφάλιση απαιτήσεων του ΟΤΑ και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Αναστολή προσλήψεων
Επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού
Αύξηση των ιδίων εσόδων του ΟΤΑ από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές
Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του ΤΑΠ μέχρι 3/1000, μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του
Επίσης αύξηση επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων από 0,5% μέχρι 2% και περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας.
Σταδιακά μεθοδεύεται η οριστική απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των δήμων και η μεγαλύτερη επιβάρυνση του λαού.
Οι συνεχείς μειώσεις των πόρων στην τοπική διοίκηση έχει ως συνέπεια να μην εξασφαλίζεται η μισθοδοσία των εργαζομένων και των λειτουργικών αναγκών.
Αποτέλεσμα των περικοπών είναι η διακοπή σίτισης των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Φτάσαμε σε σημείο να μεταφέρονται κονδύλια που προορίζονταν για σίτιση των παιδιών, να καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες πχ πετρέλαιο.

Το πρόβλημα με το προσωπικό είναι ήδη εκρηκτικό. Η μείωση προσωπικού έχει φέρει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μαγείρισσες κλπ, ενώ η κατάργηση των μόνιμων εργαζομένων φέρνει προσωρινούς αντικαταστάτες με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Τα οξυμένα προβλήματα του λαού από τις ελλείψεις σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, που έχει υποχρέωση το κράτος να παρέχει στους εργαζόμενους δημόσια και δωρεάν τα έχει εναποθέσει στους σχεδιασμούς διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας και αλληλεγγύης μέσα από τη χρηματοδότηση δομών όπως κοινωνικά παντοπωλεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Πιλοτικά εφαρμόζεται σε δήμους της χώρας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν κατευθύνονται για την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, αλλά σε δράσεις που επιλέγει η Κομισιόν, πρόεδρος της οποίας ήθελε να γίνει ο κος Τσίπρας. Το νέο ΕΣΠΑ, γνωστό σαν ΣΕΣ, που όλοι σας αποδέχεστε ότι αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και το φάρμακο για κάθε νόσο, ποιον θα ωφελήσει; Τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες ή θα είναι μια ανάπτυξη που θα φροντίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων; Η εμπειρία έδειξε το δεύτερο.

Επιπρόσθετο χαρακτηριστικό γνώρισμα του νέου ΕΣΠΑ είναι ότι ενισχύεται περισσότερο ο εποπτικός ρόλος της ΕΕ αφού εκτός από την επιλεξιμότητα που έβαζαν μέχρι τώρα και απέκλεισαν μια σειρά έργα που μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες όπως το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης, τώρα βάζουν και τον όρο αιρεσιμότητα. Δηλαδή πάνω στο κάθε έργο θα υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της ΕΕ που θα αποφασίζει, ακόμα κι αν είχε ξεκινήσει ένα έργο, αν αυτό θα υλοποιηθεί ή όχι. Θα το ελέγχει, θα το αξιολογεί συστηματικά σε όλη τη διάρκεια και θα μπορεί να σταματά τη χρηματοδότηση και να ζητά πίσω τα χρήματα.

Ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης ανέρχεται στο ποσό 6.905.786,00 ευρώ, ίσο περίπου με τους ΚΑΠ. Μόνο που τα λεφτά του τοπικού πόρου θα έπρεπε να προορίζονται σε δράσεις για τις οποίες δόθηκαν, να αμβλυνθούν οι συνέπειες από τη ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ, ούτως ώστε όταν τελειώσει η εξόρυξη του λιγνίτη να μην θυμίζει κρανίου τόπο η περιοχή. Ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης δόθηκε σε μία περίοδο κορύφωσης των αγώνων. Ήταν τα αργύρια με τα οποία ξεπούλησαν στην ΔΕΗ ΑΕ τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της τοπικής κοινωνίας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νόμο για τον “Καλλικράτη” και η Λαϊκή Συσπείρωση έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεση σε αυτόν. Με βάση τον “Καλλικράτη” και τους νόμους που ακολούθησαν, οι δήμοι θα έπρεπε να παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό 4.079,4 δις αλλά έχει δοθεί το ποσό των 2.571,6 δις.

Δίνονται στους δήμους από τους “νομοταγείς” λιγότερα κατά 1.507,8 δις ευρώ από όσα έπρεπε να δίνονται. Βέβαια δεν ξεχνάμε τα 11 δις που το κεντρικό κράτος έχει εισπράξει για λογαριασμό των δήμων αλλά δεν τα αποδίδει και βέβαια οι Δήμοι δεν τα διεκδικούν.

Όσοι υπερψηφίσετε και υλοποιήσετε αυτόν τον προϋπολογισμό φέρετε τεράστια ευθύνη. Καλείτε το λαό να πληρώσει 4 και 5 φορές για υπηρεσίες που έχει πληρώσει ήδη μέσα από την φορολογία.
Καταθέσαμε υπόμνημα και ζητούσαμε μέτρα ανακούφισης ανέργων και ευπαθών ομάδων. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε μείωση των τελών ηλεκτροφωτισμού αλλά επιλέξατε να μείνουν στα ίδια επίπεδα.
Η ΛΑ.ΣΥ θα συμβάλει στο δυνάμωμα της πάλης για να μη φορτωθεί τα βάρη της κρίσης ο εργαζόμενος λαός, για μία οικονομία με διαφορετικό προσανατολισμό από αυτό της μόνιμης ανέχειας για το λαό, του ξεθεμελιώματος των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Διεκδικούμε:

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση του Δήμου που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στο 45%, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση της φορολογίας για τα είδη πολυτελείας.
Να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι που προορίζονται για τους Δήμους.
Καμιά συρρίκνωση ή κατάργηση δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους.
Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους.
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες των Δήμων.
Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών. Έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.
Ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης να κατευθύνεται σε δράσεις για τις οποίες έχει δοθεί.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα-Τζιφρή Αντωνία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.