Απάντηση σε δημοσιοποιηθείσα επιστολή της ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτ. Μακεδονίας που αφορά στην κατεδάφιση δύο γεφυρών του ΟΣΕ στις παρυφές της πόλης Κοζάνης



Η απάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη στην ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με το θέμα της κατεδάφισης των γεφυρών του ΟΣΕ στις παρυφές της πόλης της Κοζάνης.

“Κύριοι,

με έκπληξη διαβάσαμε την άποψη της ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της κατεδάφισης των δύο γεφυρών του ΟΣΕ στις παρυφές της πόλης Κοζάνης τόσο γιατί μας ενημερώνετε, καθ’ υπερβολή και χωρίς λόγο για τα αυτονόητα σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Τεχνικών Εργων (Δ.Τ.Ε.) Εδρας δηλ. της Υπηρεσίας μας, όσο και γιατί δημοσιοποιείτε την λανθασμένη άποψή σας παραπληροφορώντας τους Φορείς και τους πολίτες, χωρίς αιτία.

Ταυτόχρονα, επιτρέψτε μας να γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών μας, την ικανότητα των στελεχών μας, καθώς και το ρόλο τους όχι μόνο σημειακά και όπως ικανοποιεί κάποιους, αλλά πάγια και διαχρονικά.

Οι απόψεις που εκφράζετε, στην περίπτωση που δεν βάλουν κατά των έργων που κατ’ απαίτηση της κοινωνίας προωθούμε, αποτελούν ευθεία συκοφαντική προσπάθεια των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τις οποίες τιμούμε και υποστηρίζουμε και παράλληλα στρέφονται κατά της ασφάλειας των πολιτών, τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετούμε.
Έχοντας δε σαφή άποψη για το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου, επιτρέψτε μας να πιστεύουμε ότι, παρόμοιες τοποθετήσεις μάλλον δεν τους εκπροσωπούν.

Η αρμόδια Υπηρεσία, την ενεργή συμμετοχή της οποίας επικαλείσθε, ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή και όλες οι ενέργειές μας έγιναν με δική της καθοδήγηση και εποπτεία.
Πέραν τούτου, έγινε σημαντικός αριθμός συσκέψεων τόσο στα γραφεία της Περιφέρειας με την παρουσία της Υπηρεσίας μας όσο και στο Υπουργείο Μεταφορών στην Αθήνα, παρουσία και εκπροσώπων του Δήμου Κοζάνης, του ΟΣΕ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, της Διαχειριστικής μας Αρχής, της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Μεταφορών και της ΑΝΚΟ.

Επομένως, η αρμόδια Υπηρεσία είχε και έχει ενεργό ρόλο και δεσπόζουσα θέση μέχρι και σήμερα, μέσα από αρμονική συνεργασία δίνοντας αξία σ’ αυτήν.
Σε ότι αφορά στην υπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τελικά στην προστασία των συμφερόντων τους, επιτρέψτε μας να αισθανόμαστε ακέραιη την ευθύνη που ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας μας απέδωσε και να μην χρίζονται κάποιοι αυτόκλητοι σωτήρες.

Η αναφορά σας με την έκφραση «ακούστηκε ότι η Εταιρεία (ΑΝΚΟ) αξιώνει 300.000,00€ για την εκπόνηση της μελέτης.» αποτελεί ευθεία προσβολή στον τρόπο λειτουργίας μας, απαξιώνει τη σοβαρότητα και ωριμότητα των απόψεών σας και τέλος αποτελεί συκοφαντική άποψη τόσο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και για την ΑΝΚΟ, η συνεργασία μας με την οποία είναι συμπληρωματική, παραγωγική και αμοιβαία επωφελής.

Παίρνουμε όμως την ευκαιρία να τονίσουμε και να γίνει γνωστό ότι, η συμβολή της ΑΝΚΟ ζητήθηκε από εμάς και δεν έγινε αυτόκλητα και με ενέργειες της, η οποία σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας καθώς και με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς που σχετίζονται με το έργο, κατέστησε το έργο υλοποιήσιμο, σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν.
Αντί να επαινέσουμε λοιπόν την άμεση και παραγωγική συμβολή της χωρίς την παραμικρή απαίτηση, λειτουργώντας ως ουσιαστικός και χρήσιμος αναπτυξιακός μηχανισμός, της αποδίδουμε αδίκως ότι αξιώνει 300.000,00€ για τις μελέτες κάτι που αγγίζει το όριο της συκοφαντίας και υποτιμάει τον τρόπο λειτουργίας όλων μας.

Πέραν τούτου, η μελέτη που συνέταξε η ΑΝΚΟ, αδαπάνως, αφορά στην κατεδάφιση των δύο γεφυρών του ΟΣΕ και ουδόλως στην αποκατάσταση με νέες. Οι αναφερόμενες στην επιστολή σας μελέτες για κατασκευή των δύο νέων γεφυρών, μετά την κατεδάφιση των υφιστάμενων, θεωρήθηκαν από την Υπηρεσία και προβλέπουν δύο σειρές σιδηροδρομικών γραμμών ενώ, σας θυμίζουμε ότι, η κεντρική σιδηροδρομική γραμμή για Καλαμπάκα – Ηγουμενίτσα είναι μονή.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, εφόσον κατασκευαστούν οι νέες γέφυρες στην ίδια θέση, θα είναι μονές όπως συμφωνήσαμε με τον ΟΣΕ.
Προτείνει δηλαδή η ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Μακεδονίας να κατασκευάσουμε δύο γέφυρες που δεν χρειαζόμαστε και με κόστος που θα επιβαρύνει τελικά τους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή μας κάνει μαθήματα ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων μας;
Ναι, υποστηρίζουμε τις Δημόσιες Υπηρεσίες στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία.
Ναι, μεριμνούμε καθημερινά για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Ναι, στοχεύουμε στη σύγχρονη λειτουργία των Υπηρεσιών μας και προχωράμε ήδη (πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας) στην εγκατάσταση συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας και Ανοικτής Διακυβέρνησης.
Ναι, δίνουμε την αξία που έχουν και αρμόζει στις Υπηρεσίες μας όχι για να καλύψουμε μία τυπική συνδικαλιστική απαίτηση αλλά, γιατί πιστεύουμε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη μπορεί να γίνει πράξη μόνο με τους ανθρώπους μας και με ισχυρούς περιφερειακούς μηχανισμούς.
Φαντάζομαι, ότι γίνεται αντιληπτό πως η αναφορά σας στο θέμα, με σωρεία αναληθειών, εξυπηρετεί την προσπάθεια και την αγωνία σας για μία «στιγμή» δημοσιότητας και δεν αποτυπώνει το ουσιαστικό ενδιαφέρον, το οποίο όχι μόνο θα πρέπει να είναι αυτονόητο αλλά και ζητούμενο, μέσα από την παραγωγή στο χώρο εργασίας και όχι από τη δημοσιοποίηση αναληθών απόψεων καθόσον ουδέποτε εκφραστήκαμε διαφορετικά, τιμώντας το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να κοιτάξουμε το στόχο που επικαλείσθε, τον ίδιο στόχο, όλοι μαζί και παραγωγικά, γιατί κρινόμαστε καθημερινά.
Εκτιμήστε την εμπιστοσύνη που δείχνουμε και συστρατευτείτε μαζί μας στην πράξη για το κοινό καλό.
Δείξτε την αφοσίωση και την αποτελεσματική υπηρέτηση του δημόσιου – κοινωνικού συμφέροντος και αισθανθείτε ότι προσπαθείτε και συμπορεύεστε μαζί μας, που ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας εμπιστεύτηκε τις τύχες του και θα αντιληφθείτε ότι είμαστε όλοι συνοδοιπόροι.”

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Καρυπίδης Θεόδωρος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.