Οι δικηγόροι υπέρ του πολίτη, ενάντια στο συνεταιριλίκι κυβέρνησης-τραπεζών – Άρθρο του Αναστάσιου Γ. Καραλίγκα



Γράφει ο Αναστάσιος Γ.  Καραλίγκας *

Οι δικηγόροι απεργούμε. Με ένα πανελλήνιο δημοψήφισμα στις 3 Δεκεμβρίου 2014, όπου πάνω από το 94% των δικηγόρων όλης της χώρας εκφραστήκαμε υπέρ της απεργίας μέχρις εσχάτων. Απεργία μέχρι τέλους.

Χωρίς ημερομηνία λήξεως. Μέχρι η κυβέρνηση να πάψει το συνεταιριλίκι με τις τράπεζες και να αποσύρει το νομοσχέδιο ντροπή που έχει φέρει στην Βουλή.

Ήδη μέχρι το δημοψήφισμα μετρούσαμε κοντά 10 μέρες απεργίας. Και αποφασίσαμε σχεδόν ομόφωνα τη συνέχισή της. Γιατί δεν πάει άλλο. Εάν δεν το κάνουμε τώρα, δεν θα έχουμε δικαιολογίες μετά. Είμαστε το τελευταίο προπύργιο του Πολίτη απέναντι στο Κράτος-Νταβατζή και Κράτος-Φοροεισπράκτορα.

Και απεργούμε με τρομερές ζημίες και ανυπολόγιστο κόστος. Σε αντίθεση με τους Δικαστές, οι οποίοι επί 4 μήνες στο παρελθόν απεργούσαν με αριστοτεχνικό τρόπο, βαφτίζοντας την απεργία τους «διακοπή των συνεδριάσεων των ακροατηρίων λόγω συνελεύσεων».  

Αντιστεκόμαστε στη στυγνή και χωρίς προσχήματα εκμετάλλευση του Πολίτη από το Κράτος.
 
Μερικά απλά παραδείγματα αρκούν, για να καταλάβει κάποιος, πόσο εισπρακτικά αντιμετωπίζει  η Κυβέρνηση τους φορολογούμενους:

Παλιότερα, για να υποβάλει κάποιος μήνυση, τα παράβολα προς το ελληνικό Δημόσιο κόστιζαν  20 ευρώ. Μέσα σε μια νύχτα, πριν 4 περίπου χρόνια, τα παράβολα αυξήθηκαν σε 150 ευρώ. Λεφτά προς το ελληνικό Δημόσιο. . .

Και στα καινούρια τώρα: Όταν πρόκειται να αγοράσει κάποιος ένα ακίνητο, η φορολόγησή του γίνεται βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ακόμη κι αν το τίμημα της αγοράς είναι πολύ χαμηλότερο.

Για ένα διαμέρισμα, δηλαδή, που το αγοράζεις τριάντα χιλιάδες ευρώ, εάν η αντικειμενική του είναι διπλάσια, θα πληρώσεις διπλάσιο φόρο, αφού το Κράτος υπολογίζει τον φόρο βάσει την αντικειμενικής του αξίας.

Με το νέο νόμο για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που έχει ήδη φέρει προς συζήτηση στη Βουλή η Κυβέρνηση, η τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων, δε θα είναι πλέον η αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά η αγοραία αξία του. Για να το θέσω πιο απλά: όταν κάποιος χρωστάει «βγαίνει το σπίτι του στο σφυρί», τότε το σπίτι του θα κοστολογείται όχι βάσει της αντικειμενικής του αξίας – όπως δηλαδή φορολογείται – αλλά βάσει της αξίας που έχει «στην αγορά».  

Άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά, λοιπόν, για τον πολίτη και την περιουσία του. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι ότι ζημιώνεται ο πολίτης, με κερδισμένο το ελληνικό Δημόσιο.

Στη συνέχεια, μετά από τον πρώτο άκαρπο πλειστηριασμό η τιμή εκκίνησης πέφτει στο ½ της αντικειμενικής και αμέσως μετά και τον δεύτερο άκαρπο πλειστηριασμό η τιμή πέφτει στο 1/3 της αγοραίας αξίας.

Δηλαδή για ένα σπίτι που θα κριθεί ότι η αγοραία αξία είναι τριάντα  χιλιάδες ευρώ, η τιμή εκκίνησης μέσα σε χρόνο ρεκόρ θα διαμορφωθεί στις δέκα χιλιάδες ευρώ.

Μετά τον πλειστηριασμό και αφού θα επιτευχθεί εκπλειστηρίασμα δέκα χιλιάδων ευρώ, για ένα σπίτι που η αντικειμενική θα είναι τουλάχιστον σαράντα χιλιάδες ευρώ, ανακύπτει το ζήτημα της σειράς ικανοποίησης των δανειστών.

Με το νέο νόμο, στον οποίο αντιστεκόμαστε, προτεραιότητα στα λεφτά του οφειλέτη πολίτη αποκτούν πλέον οι τράπεζες έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Όταν, δηλαδή,  κάποιος χρωστάει στην Εφορία και στο ασφαλιστικό του Ταμείο,  τα λεφτά του πλειστηριασμού από το σπίτι του θα οδεύουν στην τράπεζα που χρωστάει και ό,τι περισσέψει (αν περισσέψει).  

Εξυπακούεται ότι ο επισπεύδων δανειστής σχεδόν απίθανο να εισπράξει χρήματα και φυσικά ο οφειλέτης θα έχει χάσει το σπίτι του, την αξιοπρέπεια του και φυσικά θα συνεχίζει να χρωστάει.

Επιπλέον, με το νέο νόμο καταργείται στις αστικές δίκες η ακροαματική διαδικασία. Η πεμπτουσία της Δικαιοσύνης, η Δημοσιότητα, καταργείται. Ο πολίτης πλέον δε θα έρχεται αυτοπροσώπως να υποστηρίξει το δίκιο του στο ακροατήριο με τους μάρτυρές του, αλλά μόνο μέσω του δικηγόρου του και μόνο με έγγραφα.

Η συμπαιγνία Κυβέρνησης και τραπεζών έχει εξήγηση. Από τα 5 μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, τα 3 είναι δικηγόροι – υπάλληλοι τραπεζών. Δηλαδή η Κυβέρνηση επέλεξε 3 εκπροσώπους τραπεζών για να θεσπίζουν ένα νόμο κομμένο και ραμμένο στα γούστα των αφεντικών τους.

Γι` αυτό αντιστεκόμαστε. Ενάντια σε κυβερνώντες εντολοδόχους της τρόικας και των τραπεζών. Εάν δεν αντισταθούμε οι Δικηγόροι, τότε ποιός ;

* Ο κ. Καραλίγκας είναι Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Κατάγεται από την Κοζάνη, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.