Αισιοδοξία για το μέλλον του Σιδηρόδρομου – Στα Κοίλα ο νέος Σταθμός! – Γκρεμίζονται οι γέφυρες παρά τις ενστάσεις του ΟΣΕ



Αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του σιδηροδρόμου στη Δυτική Μακεδονία και ειδικά στην περιοχή της Κοζάνης ήρθε να στείλει η νέα, διευρυμένη σύσκεψη που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

με πρωτοβουλία του συντοπίτη μας υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου. Παρόντες στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, ήταν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης, αλλά και η ηγεσία του ΟΣΕ.

Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω σύσκεψη, σύμφωνα με τις πληροφορίες και του «Πρωινού Λόγου», επιβεβαιώθηκε η βούληση για το γκρέμισμα των δυο γεφυρών του ΟΣΕ, αλλά με τη διοίκηση του Οργανισμού να σημειώνει πως η Περιφέρεια και το Υπουργείο θα πρέπει να εκπονήσουν μελέτη με συγκεκριμένη πρόταση για την αντικατάσταση τους, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη, μέσα στην επόμενη τριετία, του νέου σιδηροδρομικού δικτύου.

Παράλληλα, όλα δείχνουν πως για τη δημιουργία νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού προκρίνεται η περιοχή των Κοίλων, ως και περισσότερο συμφέρουσα οικονομικά, ενώ έγινε γνωστό πως έχει κατατεθεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η προμελέτη της σύνδεσης Κοζάνης-Καλαμπάκας.

Το επίσημο δελτίο Τύπου του Υπουργείου έχει ως εξής:

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κου Μιχάλη Παπαδόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, σύσκεψη αναφορικά με την δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την εξειδίκευση ανάπτυξης της προσπελασιμότητας και ειδικότερα του Σιδηροδρομικού Δικτύου στη Δυτική Μακεδονία.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, κ. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑ ΟΣΕ, κ. Αθανάσιος Σχίζας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.- ΑΝΚΟ, κ. Γιώργος Αμανατίδης, οι Προϊστάμενοι των Διαχειριστικών Αρχών του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, του Επιχειρησιακού Προγράμματος ¨Προσπελασιμότητα¨ κα. Ζωή Παπασιώπη, της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μεταφορών, κα. Μαρία Οικονόμου, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, του ΟΣΕ και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Κατά την σύσκεψη:

1. Παρουσιάστηκε ο Εθνικός Σχεδιασμός για τον Σιδηρόδρομο,  ενδιαφέροντος της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον οποίο, στο Στρατηγικό Πλαίσιο Μεταφορών προβλέπεται η σύνδεση Κοζάνης – Καλαμπάκας- Ηγουμενίτσας.  Σύμφωνα με την παραπάνω πρόβλεψη, η εναλλακτική θέση στην ευρύτερη περιοχή των Κοίλων είναι εφικτή και υλοποιήσιμη, τόσο βάσει των απόψεων που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Δυτικής Μακεδονίας, όσο και λόγω της ανάγκης για ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής σε σχέση με τα Βαλκάνια.

2. Ο παραπάνω άξονας, διαθέτει οριστική μελέτη για συντριπτικά μεγάλο τμήμα της χάραξης και χρηματοδοτικούς πόρους για την ολοκλήρωση της μελετητικής ωριμότητας στην οποία μπορεί να ενταχθεί η νέα εξεταζόμενη θέση στα Κοίλα.

3. Αποφασίστηκε, η άμεση σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τη συγκριτική αξιολόγηση της βιωσιμότητας των δύο λύσεων του άξονα Κοζάνης – Καλαμπάκας, όπως συζητήθηκαν.

4.Η κατεδάφιση των δύο γεφυρών θα προχωρήσει, λαμβάνοντας υπόψη και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν εκ μέρους του ΟΣΕ.

Στο τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την θετική εξέλιξη του σχεδιασμού, που κάνει πλέον ορατό το στόχο.

Π.Π. για τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.