Τα κόμματα και το πελατειακό κράτος – Γράφει ο Ζήσης Κοντογούνης



Ποιο ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των κομμάτων εξουσίας και μη απ η μεταπολίτευση και μετά; Κατά τη γνώμη μου η πολύ καλά κρυμμένη τους άρνηση να οργανώσουν το κράτος , με τη βοήθεια της τεχνολογίας  (κομπιούτερ) ,κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ( οι υπολογιστές υπήρχαν , αλλά ήταν καταχωνιασμένοι στα υπόγεια). Ο  λόγος; Απλά η τεχνολογική οργάνωση καταργεί το πελατειακό κράτος.   Αυτό δεν ήθελαν να χάσουν οι κρατούντες, αλλά και οι εν δυνάμει μελλοντικοί κυβερνήτες.  Η οργάνωση και εξ η αυτής αξιοκρατία, τους αφαιρούσε τη δυνατότητα να εμφανίζονται σαν οι προστάτες των αδυνάτων,  που μπορούσαν με τις «ενέργειες» τους να δώσουν κάποιο δείγμα κοινωνικής προσφοράς , με το αζημίωτο  βέβαια, και παράλληλα και κύρια να διαπλέκονται με μικρά και κυρίως μεγάλα συμφέροντα. Παράλληλα να καθιστούν απαραίτητα την μακροημέρευσή τους.

Έτσι φτάσαμε αισίως ως εδώ. Σήμερα αχνοφέγγει κάτι καινούργιο. Μια ελπιδοφόρα υπόσχεση για το μέλλον. Είναι η σαφής δήλωση του Θεοδωράκη του Ποταμιού ότι θα καταργήσει το πελατειακό σύστημα . Ρηξικέλευθη δήλωση, και μεταξύ μας ύποπτη. Έχουμε χορτάσει από μεγάλες δηλώσεις, που μοναδικό σκοπό είχαν, και το απέδειξαν, να υποκλέψουν την ψήφο μας. Όμως πρέπει να παραδεχτούμε πως καμιά δεν αφορούσε αυτό το ζήτημα. Ήταν κατι σαν ταμπού . Ο Θεοδωράκης το τόλμησε, και αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή. Θα παρακολουθούμε όμως με μια  κρυφή ελπίδα, μην τυχόν και μας λέει την αλήθεια.

Ζήσης Κοντογούνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.