Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τα μονοπάτια του Γράμμου και του Βοΐου



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, ημερίδα για τα μονοπάτια του Γράμμου και του Βοΐου. Το ενδιαφέρον που προκαλεί το συγκεκριμένο ζήτημα φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου (περίπου 100 άτομα) που παρά την κακοκαιρία γέμισε την αίθουσα. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Άννα Λάτσιου η οποία παρουσίασε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο: “Τα Μονοπάτια του Γράμμου και του Βοΐου. Ιστορίες ανθρώπινης παρουσίας- Μοχλός ανάπτυξης και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος”. Κατά την ομιλία της παρουσιάστηκαν παραδείγματα αξιοποίησης των ορεινών μονοπατιών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δόθηκαν ιδέες για τις δυνατότητες πραγματοποίησης παρόμοιων παρεμβάσεων στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Γράμμου.

Κατόπιν ο Κώστας Καπουργάς παρουσίασε μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες από μονοπάτια της περιοχής αναδεικνύοντας έτσι την ομορφιά που μπορεί να προσφέρει στους περιπατητές η περιοχή. Πολύ σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις του Παντελή Δημητριάδη, Βασίλη Κωνσταντίνου και Βασίλη Τσεμάνη. Ιδίως ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι η Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της οποίας είναι μέλος θα χρηματοδοτήσει τη σηματοδότηση τουλάχιστον δύο ορεινών μονοπατιών της περιοχής.

Από τη συζήτηση προέκυψε η διάθεση για προσφορά πολλών εθελοντών που είναι έτοιμοι να προσφέρουν αφιλοκερδώς την εργασία τους για να καθαριστούν τα μονοπάτια. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρώην βουλευτής Ζήσης Τσηκαλάγιας και ο αρμόδιος για θέματα Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Κώττας.

Ελπίδα όλων ήταν ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελούσε την αφετηρία μιας οργανωμένης και συντονισμένης διαχείρισης των ορεινών περιοχών του Γράμμου και του Βοίου. Μέσα από τη συνεργασία των τοπικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης ενός ήπιου τουρισμού. Έτσι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως κάτοικοι των πόλεων, θα μπορέσουν να έρθουν για να απολαύσουν τα αλπικά τοπία, τα δάση, τα υπέροχα λουλούδια και γενικότερα την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, με τον αναγκαίο βέβαια σεβασμό στο περιβάλλον.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.