Καυγάς για τα αδέσποτα στην Πτολεμαΐδα



Πετούν τα αδέσποτα σε ορυχεία της ΔΕΗ και ορεινές περιοχές, καταγγέλλουν φιλόζωοι της πόλης

Τρικούβερτος καυγάς μεταξύ φιλόζωων και του αρμόδιου υπαλλήλου του δήμου Εορδαίας για το θέμα διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων, έχει στηθεί στην Πτολεμαΐδα.

Φιλόζωοι κατηγορούν τον αρμόδιο δημοτικό υπάλληλο (μπόγια) που έχει επιφορτιστεί με την περισυλλογή των αδέσποτων (μπόγια)

ότι κάθε φορά που εκφράζονται παράπονα για κυκλοφορία αρκετών αδέσποτων στην πόλη, οδηγούνται και εγκαταλείπονται σε απόμακρες περιοχές, γι’ αυτό κατά καιρούς αδειάζει η πόλη από αδέσποτα. Καταγγέλλουν συγκεκριμένα ότι τα αδέσποτα που περισυλλέγονται πετιούνται σε ορυχεία της ΔΕΗ, σε λαγκάδια γειτονικών ορεινών περιοχών και στο φράγμα του Περδίκκα!

Μάλιστα λεκτική επίθεση για το θέμα αυτό δέχθηκε μια δημότισσα ανήμερα της εορτής των ελευθερίων της πόλης της Πτολεμαΐδας, όταν ρώτησε δημόσια τον αρμόδιο υπάλληλο τι κάνει τα αδέσποτα που περισυλλέγει, που τα πηγαίνει, αλλά αντί για απάντηση εκείνος η εν λόγω κυρία δέχθηκε φραστική επίθεση καθώς όπως μας μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες τη στόλισε με “κοσμητικά επίθετα”.

Την ίδια ώρα, φιλόζωοι- μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Πτολεμαΐδας- οι οποίοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα των αδέσποτων που διαβιούν στο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων (κυνοκομείο) λίγο έξω από την πόλη, κατήγγειλαν στον «Π» ότι το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο δήμος «άφησε χωρίς τροφή τα 200 περίπου αδέσποτα που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο της Πτολεμαΐδας», με αποτέλεσμα να προσπαθούν οι ίδιοι εκτός από τη φροντίδα τους να τους εξασφαλίσουν και την τροφή.

Κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών του συλλόγου το απόγευμα της Κυριακής 19 Οκτωβρίου για την εκλογή νέας διοίκησης, μέλη του συλλόγου απηύθυναν νέο κάλεσμα προς τον κόσμο και ειδικότερα προς όσους έχουν δεσποζόμενους σκύλους, να μην τα εγκαταλείπουν στους δρόμους όταν τα βαρεθούν και κυρίως να φροντίζουν να τα στειρώνουν, καθώς η στείρωση είναι ο μοναδικός τρόπος για τον περιορισμό των αδέσποτων.

Κι επειδή πολλά λέγονται για το θέμα της άδειας που υποτίθεται ότι παίρνει εδώ και καιρό το καταφύγιο αδέσποτων της Πτολεμαΐδας, μέλη του Φιλοζωικού συλλόγου δήλωσαν πως το θέμα είναι παγωμένο με ευθύνη του δήμου.

Ο «Π» απευθύνθηκε στο Διευθυντή της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ζώη Γακίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η άδεια του καταφυγίου αδέσποτων της Πτολεμαΐδας, λέγοντας: «ο φάκελος βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ήρθε στην αρμόδια επιτροπή, δόθηκαν οδηγίες προς το Δήμο Εορδαίας για τον εκσυγχρονισμό του καταφυγίου, να κλείσουν τα αυλάκια που υπάρχουν μπροστά από τα κλουβιά, αλλά μέχρι στιγμής δεν λάβαμε κανένα νεότερο έγγραφο. Δεν υπήρξε ακόμη καμία όχληση των υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.»

Ο κ. Γακίδης τόνισε ότι «χρειάζεται πλήρης ενεργοποίηση των δήμων και των φιλοζωικών σωματείων για τη σωστή διαχείριση του θέματος των αδέσποτων και κυρίως για τη μείωση των αδέσποτων.» Απηύθυνε μάλιστα μια γενικότερη παρότρυνση προς τους δήμους λέγοντας ότι «πρέπει να πάρουν πιο ζεστά το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων και τη λειτουργία των καταφυγίων, καθώς εάν λειτουργήσουν καταφύγια με άδειες θα μπορούν ίσως να βρουν και κονδύλια για τη λειτουργία τους, αφού μόνο σε αδειοδοτημένα καταφύγια μπορούν να διατεθούν χρήματα.»

Αυτά και άλλα πολλά ζητήματα έθεσε η νέα διοίκηση του Φιλοζωικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας σε συνάντηση με είχε με τον αντιδήμαρχο Εορδαίας, Μάρκο Βύρλιο, ενώ σύμφωνα με δήλωση του νέου προέδρου του Φιλοζωικού σωματείου, Χαράλαμπου Διαμαντίδη στον «Π» χρειάζεται και πρέπει να οικοδομηθεί μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ δημοτικής αρχής και φιλόζωων για να μπορέσει να δοθεί μια κοινωνικά αποδεκτή λύση στο θέμα των αδέσποτων και στη λειτουργία του καταφυγίου.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.