Θερινό σινεμά «ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ» από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης



O Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, ολοκληρώνει αυτή την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, 9.30 το βράδυ τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις-προβολές με την ταινία επιλογής του κοινού, που δεν είναι άλλη από τη θρυλική «Καζαμπλάνκα» (Casablanca -1942), σε σκηνοθεσία του Μάικλ Κέρτιζ, με τους Χάμφρει Μπόγκαρντ, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Κλοντ Ρέινς, Πολ Χένριντ.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Καζαμπλάνκα, ο Ρικ Μπλέιν ένας εξόριστος Αμερικανός, διευθύνει το μεγαλύτερο κέντρο διασκέδασης της πόλης, το Rick’s Bar. Ο κυνικός Μπλέιν έχει στην κατοχή του δυο πολύτιμες άδειες διακίνησης. Όταν ο Γερμανός Στρατηγός Στράσερ καταφτάνει στην Καζαμπλάνκα, ο αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας Ρενώ κάνει ότι μπορεί για να τον ευχαριστήσει, υπόσχεται επίσης να του παραδώσει τον διάσημο Τσέχο αρχηγό της Αντίστασης Βίκτορ Λάζλο. Ο Λάζλο εμφανίζεται στο κέντρο διασκέδασης του Ρικ μαζί με τη σύζυγό του Ίλσα με την οποία ο Ρικ είχε ερωτική σχέση για μικρό διάστημα στο Παρίσι.

Ίσως η αντιπροσωπευτικότερη αμερικάνικη ταινία της 10ετίας του 40 που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Βασισμένη στο θεατρικό έργο των Μάρεϊ Μπουρνέτ και Τζόαν Άλισον, «Everybody Comes To Rick’s», ξεκίνησε να γυρίζεται ως άλλη μια ρομαντική περιπέτεια ρουτίνας της Warner με ένα  προϋπολογισμό 75.000 δολαρίων, που όμως λόγω καθυστερήσεων των γυρισμάτων ανέβηκε στο 1 εκατομμύριο. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, η ταινία κέρδισε τρία όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου), ενώ ήταν υποψήφια για άλλα 5 και δημιούργησε σχολή σε κατοπινές ταινίες στο είδος του μελοδράματος – φιλμ νουάρ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 6 – 9 μ.μ. το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού. Όπως έχουμε ξαναπεί, ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, θα γεμίζει με χρήσιμα αντικείμενα που θα προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν στο «μαγαζάκι» θα μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που θα καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα γεμίσουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που θα ανοίγει στο τέλος του χρόνου και το ποσό που θα περιέχει θα διατίθεται σε οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Τέλος, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν! Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν, θα δοθούν στα συσσίτια του δήμου και σε άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης μας, αλλά και όπου αλλού υπάρχει μεγάλη έλλειψη και ανάγκη.

Στην αυλή των ασμάτων και των θεαμάτων

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.