Ένα γρήγορο σχόλιο για την ανεργία – Του Γιάννη Στ. Αποστολίδη, οικονομολόγου



Πριν μια βδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ μας έδωσε τα στοιχεία για την ανεργία του μήνα Ιούνη και χτες το β΄ τρίμηνο του 2014. στο μεταξύ είχαμε τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ (καταγραφή μεταβολών στην αγορά εργασίας από το σύστημα του Υπουργείου εργασίας – τα στοιχεία αφορούσαν τις ροές του Αυγούστου) ενώ σχετικά πρόσφατα είχαμε τα στοιχεία για την ανεργία από την καταγραφή του ΟΑΕΔ (αργεί λίγο στην επεξεργασία και έτσι μας έδωσε τα στοιχεία για τον Ιούλιο 2014).

Επειδή λοιπόν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνοδεύτηκαν από διθυράμβους που ξεκινούσαν από την αναγγελία για «Πτώση 1,2% στην ανεργία» συνέχιζαν «Μεγάλη μείωση της ανεργίας» και έφταναν μέχρι πανηγυρικό –από το Δεξί εξτρέμ – «Γατάκια τα χάπια σας! Υποχωρεί η ανεργία..» λες και υπάρχει πολίτης στη χώρα αυτή που χαίρεται να βλέπει την ανεργία να αυξάνεται ή να μην υποχωρεί…

Μια σχετικά πιο ψύχραιμη ματιά στα στοιχεία της ανεργίας ρίχνει η αξιολόγηση της Eurobank στο σημερινό της δελτίο, όπου σημειώνει ότι η βελτίωση είναι μικρή 0,5% από τον περυσινό Ιούνιο και 0,7% από το περυσινό β΄ τρίμηνο. Σημειώνει ακόμη πως ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δίνει για το α΄ εξάμηνο μείωση της απασχόλησης κατά 16.800 άτομα, από τις ροές απασχόλησης του ΕΡΓΑΝΗ έχουμε αύξηση απασχόλησης κατά 176.300 άτομα.

Σημειώνει ακόμη ότι ενώ για 61 συνεχόμενους μήνες μειώνονταν ο αριθμός των απασχολούμενων και το Μάιο ανέβηκε για πρώτη φορά κατά 5.000 άτομα, τον Ιούνιο έπεσε πάλι κατά 3.000 άτομα. Και σε ότι αφορά τους ανέργους ενώ έχουμε για 3ο συνεχόμενο μήνα μείωση του αριθμού τους (κατά 23 χιλ τον Απρίλιο, κατά 39 χιλ το Μάιο και 43 χιλ τον Ιούνιο) που σημαίνει ότι το ελληνικό εργατικό δυναμικό κατά το μήνα Ιούνιο μειώθηκε κατά 46 χιλ άτομα.

Ακόμη και η φανατικότερη όλων των υπερασπιστών του μνημονίου Alphabank εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί το 2014 σε 27% από 27,4% που έκλεισε το 2013.

Να σημειώσω όμως και εγώ δύο τουλάχιστον επιπλέον παρατηρήσεις:
Τα στοιχεία για το β΄ τρίμηνο αφορούν τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Η ανεργία τον Απρίλιο ήταν 27,3%, το Μάιο 27,2% και τον Ιούνιο 27%. Τώρα πως τα ποσοστά αυτά δίνουν σε τριμηνιαία βάση 26,6%, αυτό μόνο η ΕΛΣΤΑΤ το ξέρει. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα διορθωθούν στοιχεία της.

Ότι αφορά τη Δυτική Μακεδονία, από τις ροές του ΕΡΓΑΝΗ, έχουμε μείωση των απασχολούμενων κατά 1492 άτομα. Ο δε Ιούνιος είναι ο χειρότερος μήνας όπου η μείωση ανέρχεται σε 1561 άτομα. (τους δύο μήνες που ακολούθησαν είχαμε αύξηση κατά 40 και 325 άτομα). Είμαστε δηλαδή σε αρκετά χειρότερη κατάσταση από ότι η στατιστική περιγράφει.

Αντί λοιπόν να χαιρόμαστε, να θυμόμαστε πάντα ότι αυτή την εποχή στη χώρα μας ευτυχούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι….

Κοζάνη 19-9-2014
Γιάννης Στ. Αποστολίδης, οικονομολόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.