Κοζάνη: Με κενά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία!



Με κενά τόσο στα γυμνάσια και λύκεια όσο και στα δημοτικά σχολεία χτύπησε το πρώτο κουδούνι, για εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της Κοζάνης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, σύμφωνα με το σύλλογο καθηγητών και την ΕΛΜΕ, στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου εντοπίζονται περί τα 45 κενά σε ειδικότητες, κυρίως φιλόλογων, μαθηματικών και φυσικών. Λιγοστά φαίνεται πως είναι τα κενά στα δημοτικά, σύμφωνα με το σύλλογο εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, παραμένουν τα προβλήματα στα ειδικά σχολεία της περιοχής, όπου οι τοποθετήσεις αναπληρωτών γίνονται κάθε χρόνο πολλούς μήνες μετά, ενώ εκκρεμούν και προσλήψεις στα Μουσικά Σχολεία της περιοχής, όπου υπάρχουν κενά. Πρόβλημα υπάρχει και στα προγράμματα στήριξης των παιδιών που έχουν μαθησιακά και άλλα προβλήματα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον Κώστα Μπουράκη, πρόεδρο της ΕΛΜΕ Κοζάνης, μετά από επαφές και με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, τα κενά στα γυμνάσια – λύκεια της περιοχής εντοπίζονται σε ειδικότητες όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί, ενώ υπάρχουν και ορισμένα κενά στην τεχνική εκπαίδευση (κυρίως γεωπόνοι). “Οι ελλείψεις σε αυτές τις ειδικότητες εντοπίζονται κυρίως λόγω των συνταξιοδοτήσεων συναδέλφων σε αυτές τις ειδικότητες, ενώ παράλληλα λόγω έλλειψης κονδυλίων τα κενά αναμένεται να καλυφθούν με ωρομίσθιους. Οι ωρομίσθιοι, ωστόσο, αργούν να τοποθετηθούν, ενώ μέχρι τότε θα υπάρχουν κενά στα σχολεία!”.  Την ίδια στιγμή πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει με τη διανομή των βιβλίων στην τεχνική εκπαίδευση της περιοχής, ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα στα σχολικά κτίρια, κυρίως λόγω παλαιότητας.

Καλύτερη φαίνεται πως είναι η εικόνα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μιας και σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης Γιώργο Χαλβατζή, υπάρχουν μόλις τέσσερα ή πέντε κενά σε δημοτικά σχολεία. “Για πρώτη χρονιά εφέτος έχουμε και τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών και μπορούν πολύ εύκολα να βγουν τα ωρολόγια προγράμματα στα σχολεία”. Χθες έγινε μια πρώτη τοποθέτηση των αναπληρωτών, ενώ είναι καλυμμένες και οι ειδικότητες. Μέχρι την παρασκευή αναμένεται και τα λίγα κενά που υπάρχουν να καλυφθούν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μεγαλύτερο είναι το κτηριακό πρόβλημα για τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κοζάνης. Λόγω αλλαγής της δημοτικής αρχής δεν απογράφησαν οι απαραίτητες συμβάσεις από το δήμο με εργολάβους, με αποτέλεσμα να μείνουν τα σχολεία με τεχνικά προβλήματα (άβαφα κτήρια κ.α.). Ειδικότερα προβλήματα υπάρχουν σε σχολεία όπως στο 5ο Δημοτικό Κοζάνης, από το οποίο πέφτουν σοφάδες. Επίσης, πρόβλημα χωρητικότητας αντιμετωπίζει το 13ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης.

Τέλος, να σημειωθεί πως λύθηκε και το πρόβλημα με την έλλειψη καθαριστριών στα σχολεία της περιοχής, μιας και έγιναν οι τοποθετήσεις. Ωστόσο, πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα κενά εκπαιδευτικών, τόσο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και στην δευτεροβάθμια, θα υπάρξει από σήμερα.

Β.Σ. από τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.