Κ.Κ.Ε. Κοζάνης: Κανένας σπουδαστής να μην πεταχτεί έξω απο την εστία του ΤΕΙ Κοζάνης!



Το ΚΚΕ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που απειλεί με έξωση δεκάδες σπουδαστές των εστιών που δεν κατάφεραν να περάσουν το 50% και πάνω των δηλωμένων μαθημάτων του εξαμήνου. Συγκεκριμένα, όσοι σπουδαστές δεν πληρούν τα κριτήρια καλούνται να παραδώσουν τα δωμάτιά τους πριν ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο.

Η διοίκηση του ΤΕΙ, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της κυβέρνησης και τις οδηγίες της ΕΕ, θεωρεί ως κόστος το δικαίωμα των σπουδαστών στην δωρεάν παιδεία, λειτουργεί το ΤΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπου η γνώση και η έρευνα είναι πλήρως υποταγμένες στις ανάγκες της αγοράς, δηλαδή στα κέρδη των καπιταλιστών. Στα πλαίσια αυτών των αναδιαρθρώσεων στο στόχαστρο έχει μπει και η φοιτητική μέριμνα (αφορά τη  δωρεάν στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.), η οποία διαλύεται καθώς μετατρέπεται πλήρως σε εμπόρευμα.

Οι σπουδαστές του ΤΕΙ σε πολλά εργαστήρια αναγκάζονται να πληρώσουν για αναλώσιμα (π.χ. σχεδιαστικά στο τμήμα του ΒΣ, ποδιές στο τμήμα του ΤΕΑΝ) για να μπορούν να τα παρακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, η μετακίνηση από την πόλη της Κοζάνης στο ΤΕΙ κοστίζει 1.20€. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη μεγάλα βάρη που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες. Σε αυτή την κατάσταση πολλοί σπουδαστές επιβραδύνουν τις σπουδές τους επειδή αναγκάζονται να εργαστούν.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στη δημόσια – δωρεάν Παιδεία, που σημαίνει δωρεάν σπουδές, συγγράμματα, σίτιση, στέγαση, μετακίνηση κλπ. Αυτά σήμερα καταπατούνται από τον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι καπιταλιστές στον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του.
Καλούμε τους φοιτητές να ορθώσουν το ανάστημα τους στα αντιλαϊκά-αντιεκπαιδευτικά σχέδια, προκειμένου να βάλουν εμπόδιο σε αυτή την κατάσταση. Να συσπειρωθούν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και να διεκδικήσουν:

Κανένας σπουδαστής να μην πεταχτεί έξω απο την εστία. Να φτιαχτούν νέες εστίες με ευθύνη του κράτους χωρίς εργολάβους και ιδιώτες.
Επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους και δεν έγιναν δεκτοί στις εστίες.
Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά, αναλώσιμα για όλους τους φοιτητές.
Χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.