Άκρως επιτυχημένο το Φεστιβάλ παραδοσιακής γευσιγνωσίας στην 30η Εμποροβιοτεχνική – Γεωργική Έκθεση Κοίλων



Έπεσε η αυλαία της 30ης Εμποροβιοτεχνικής -Γεωργικής Έκθεσης Κοίλων. Ένας   αναπτυξιακός θεσμός  προώθησης της επιχειρηματικότητας και της τοπικής μας οικονομίας, με σταθερά χαρακτηριστικά  για αρκετά  χρόνια.

Φέτος οι παραπάνω στόχοι υπηρετήθηκαν πιο δυναμικά και διαπιστώθηκε  μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια  και διάθεση συνεργασίας της  Έκθεσης με τους τοπικούς φορείς  της περιοχής μας, καθώς οι διοργανωτές αποφάσισαν να συμπεριλάβουν  μερικές καινοτόμες δράσεις  στο επίσημο πρόγραμμα της  όπως  δωρεάν οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές  εξετάσεις για παιδιά,  μια στενότερη συνεργασία  με την Τροχαία, τριήμερη συνεργασία  με τη ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ένα διήμερο φεστιβάλ τοπικής γευσιγνωσίας.

Σε μια προσπάθεια  αποτελεσματικότερης  προώθησης των τοπικών μας προϊόντων οκτώ Πολιτιστικοί Σύλλογοι από Αιανή, Αλωνάκια, Κάτω -Κώμη, Κοιλάδα, Κρόκο, Κοζάνη (Λάκκος τ’ Μάγγανη), Μαυροδέντρι, Πετρανά, στηριγμένοι  σε εξαιρετικές  πρώτες ύλες (κρεμμύδια, πράσα, λάχανα, αρωματικά φυτά, χόρτα και βότανα) της Δυτικομακεδονικής μας γης μαγείρεψαν μια μεγάλη ποικιλία εκλεκτών πιάτων προβάλλοντας την πολυπολιτισμική Κουζίνα του Καλλικρατικού  Δήμου Κοζάνης.

Παραδοσιακές  γεύσεις από τον Πόντο, τη Μικρασία, την Καππαδοκία, τη Θράκη αναμίχθηκαν  με αυτές του Τσιαρτσιαμπά, των Βλάχων, της πόλης της Κοζάνης. Ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, όπως το ξινοτύρι και το ιπποφαές  Αιανής, ο κρόκος και τα τσάγια Κοζάνης, το πλιγούρι, οι γιουχάδες, η παστουρμαδόπιτα  και η πετμεζόπιτα των Πετρανών, τα νεροκρόμμυδα και τα πράσα της  Βάντσας, το κουσκούς, τα βαρένικα και το εβρεστόν των Αλωνακίων μαζί με το γλυκό τριαντάφυλλο και την αμυγδαλόπιτα Κοιλάδας όπως επίσης και τα πισία , το τσιμούρ και τα ωτία  του Μαυροδεντρίου πρόβαλαν  πολύ δυναμικά  στο προσκήνιο.

Ξεχασμένες γεύσεις και αρώματα από παλιά κοζανίτικα φαγητά όπως ο καπαμάς με τα δαμάσκηνα, το καταφιώτικο, οι σουγλίτσες, το αρνί Ελμπασάν, τα γιαπράκια, οι ζεματιστοί κουραμπιέδες και το  ισλί  Κοζάνης σκόρπισαν παντού.

Η ελληνική κουζίνα χρησιμοποιώντας ως βασικές πρώτες ύλες το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι αλλά και κρέατα όπως κατσίκι, αρνί και χοιρινό φημίζεται ανά τον κόσμο για τη γευστικότητα, την ποικιλία , αλλά και τη θρεπτικότητά της. Οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές αξιοποιώντας την πληθώρα των τοπικών προϊόντων εκφράζουν κατά κύριο λόγο την μεσογειακή κουζίνα , μια κουζίνα γευστική  και υγιεινή που προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από καρδιολογικές και άλλες παθήσεις.

Τον συντονισμό  των γαστρονομικών εκδηλώσεων εκ μέρους του Δήμου Κοζάνης ανέλαβε ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού Νεολαίας  (ΟΑΠΝ), μετά από πρόσκληση της Δ/νσης του Εκθεσιακού  Κέντρου.

Εκ μέρους  του ΟΑΠΝ εκφράζουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας σε όσους συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία αυτού του γαστρονομικού διημέρου και συγκεκριμένα:

Στους μικρούς μαθητές  των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών της Κοζάνης, συγκεκριμένα  του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού των Κοίλων, του Νηπιαγωγείου Δρεπάνου και των  4ου, 6ου και 14ου Νηπιαγωγείων Κοζάνης όπως και του 17ου και  11ου Δημοτικών Σχολείων Κοζάνης και Πετρανών   για τη συμμετοχή τους στα 4 εργαστήρια παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής που οργάνωσε ο ΟΑΠΝ. Οι μικροί μας ζαχαροπλάστες διασκέδασαν ποικιλοτρόπως. Μυήθηκαν στην παραδοσιακή μας ζαχαροπλαστική, έπλασαν  «μουστοκούλουρα» και «κέκ του Ναούμ»,  γεύτηκαν «πιτλίδες» και  «τηγανότουρτες»,  ζωγράφισαν, χόρεψαν.

Στον Κοζανίτη  animateur και σκηνοθέτη Στέλιο Χλιαρά, ο οποίος διασκέδασε τους μικρούς μας φίλους με την πυραμίδα της διατροφής και άλλα παιχνίδια.

Στα μέλη και στις διοικήσεις  των οκτώ Συλλόγων  για την εξαιρετική τους παρουσία και τα καταπληκτικά πιάτα που ετοίμασαν δίνοντας ιδιαίτερη υπεραξία  στα προϊόντα του τόπου μας και συμβάλλοντας πολύ ενεργητικά  στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας .  

Στο ΕΒΕ Κοζάνης, στη Διοίκηση  και στο Διοικητικό προσωπικό του  Εκθεσιακού Κέντρου Κοίλων για την άψογη συνεργασία  που είχαμε μαζί τους.

Στους  τοπικούς chef Κώστα Κολιό και Στέλιος Πιτένη  για τις καινούριες  γευστικές  τους πινελιές με τη χρήση των τοπικών μας προϊόντων.

Στις κυρίες Σόφη Αγραφιώτη, Μαρία Βερούλη,  Σοφία Λίτα, Αννα Μαμάτσιου και Ματίνα Ντίνα που οργάνωσαν τα 4 εργαστήρια παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής για τους μικρούς μας μαγείρους.

Στις Κοζανίτισες μαγείρισσες Βόντσα Κάτια , Βούβλια Ελένη, Γεωργάκα Καίτη, Κιάνα Καίτη και Τσικριτζή Ρούσα για τα υπέροχα και για τους περισσότερους σήμερα ξεχασμένα παραδοσιακά κοζανίτικα πιάτα που ετοίμασαν. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.