Κοζάνη: Μετασεισμικές… εκκρεμότητες 20ετίας «ξεσκέπασε» ο ΕΝΦΙΑ!



Μετασεισμικές… ιστορίες ελληνικής «παράνοιας», αμέλειας και γραφειοκρατίας, έφερε στο προσκήνιο η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων σε έξι οικισμούς του νομού Κοζάνης, που το 1995 είχαν πληγεί σοβαρά από τον Εγκέλαδο.

Η μετακόμιση των σεισμόπληκτων οικισμών – οι οποίοι κρίθηκαν γεωλογικά ακατάλληλοι για ανοικοδόμηση, μετά το σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ  – σε έκταση στα βόρεια της Νεάπολης Κοζάνης, δεν έγινε ποτέ, παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι υποστηρικτικές υποδομές (οδικές, ύδρευσης και αποχέτευσης) έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους!

Πρόκειται για ακίνητα εντός των ορίων των οικισμών Πεπενιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας – Πανάρετης και Πυλωρών, τα οποία με βάση τη νέα τροπολογία για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απαλλάσσονται φέτος από αυτόν, «εφόσον, καθ’ όλο το έτος 2013 δεν ηλεκτροδοτήθηκαν».

Βάσει πάντως όσων έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, από τον ΕΝΦΙΑ δεν έχουν προς το παρόν εξαιρεθεί οι λεγόμενοι οικισμοί – «φαντάσματα» της δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους λόγω δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα σε κάποιους εξ αυτών να ζει μόνιμα μόνο ένας άνθρωπος, παρότι υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες επί χρόνια εγκαταλειμμένων ακινήτων.

Εικόνες εγκατάλειψης

Αναλυτικά, σήμερα, σε καθέναν από τους έξι οικισμούς που απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ ζουν το χειμώνα λίγες δεκάδες άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι είτε δε θέλησαν, είτε δεν μπόρεσαν για οικονομικούς λόγους, να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Οι οικισμοί «ξυπνούν» μόνο το καλοκαίρι, όταν επισκέπτες, συγγενείς και φίλοι τούς δίνουν για λίγες εβδομάδες ζωή, πριν ξαναερημώσουν με το που πιάσουν τα κρύα.

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, οι εναπομείναντες κάτοικοι δεν μπορούν να επιδιορθώσουν οι ίδιοι τα σπίτια τους, καθώς δεν έχουν οικοδομικές άδειες για τις εργασίες, ενώ τα οικονομικά τους βάρη αυξάνει το γεγονός ότι «τα χωράφια τους φαίνονται στην εφορία ως οικόπεδα». Αυτό συμβαίνει λόγω επέκτασης οικισμού, που είχε αποφασιστεί ήδη πριν από το 1995, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των οικισμών να επιβαρύνονται με φόρους δυσανάλογους του εισοδήματος, που πραγματικά απολαμβάνουν από την ακίνητη περιουσία τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Βοΐου, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, υποστήριξε: «Από το 1995 έχουν περάσει 20 χρόνια. Πολλοί από τους τότε κατοίκους, που είχαν χτυπηθεί από το σεισμό, δε ζουν πια. Κι όμως, η μετεγκατάσταση που είχαν υποσχεθεί στους σεισμόπληκτους δεν έχει γίνει ακόμα και ταυτόχρονα δεν μπορούν και οι ίδιοι να επιδιορθώσουν ζημίες γιατί δεν έχουν άδεια.

Μιλάμε για χωριά όπου κατά μέσο όρο ζουν μόνιμα 40-50 άνθρωποι, σε μεγάλο βαθμό γέροντες. Σε κάποια από αυτά το χειμώνα απομένουν πέντε-δέκα κάτοικοι».

Ο κ. Λαμπρόπουλος πρόσθεσε μάλιστα ότι «αγκάθι» για τους κατοίκους αποτελεί και το καθεστώς που ισχύει για τα χωράφια τους μετά την επέκταση οικισμού που είχε γίνει προ δεκαετιών. «Μιλάμε για χωράφια που δεν αξίζουν τίποτα στην πράξη, αλλά επειδή θεωρούνται οικόπεδα φορολογούνται αναλόγως. Πώς και γιατί να πληρώσουν όταν υποτίθεται ότι γίνεται η μετεγκατάσταση και πλέον απαγορεύεται να χτίσουν εκεί;», διερωτήθηκε.

Μια κλήρωση που «δεν έγινε ποτέ» και μια έκταση έτοιμη για τη μετεγκατάσταση

Το ιστορικό της υπόθεσης περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Κώστας Γρίβας. Όπως λέει, οι οικισμοί αυτοί είχε τότε αποφασιστεί να μεταφερθούν στην προαναφερθείσα έκταση στα βόρεια της Νεάπολης. Προβλεπόταν να ακολουθήσει κλήρωση για την κατανομή των ιδιοκτησιών, ώστε οι νέοι κάτοικοι να χτίσουν τα σπίτια τους με δάνειο.

«Αυτή η κλήρωση δεν έγινε ποτέ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Αν αποφασιστεί να γίνει σήμερα, η κατάσταση πρέπει να καταγραφεί ξανά γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ, άλλοι κάτοικοι έφυγαν από την περιοχή και άλλοι από τη… ζωή», σημειώνει ο κ. Γρίβας.

Η έκταση είναι πάντως έτοιμη να δεχτεί κατοίκους σε ό,τι αφορά τις υποδομές. «’Έχουμε ολοκληρώσει κατά 90% τα έργα υποδομών, μάς μένουν μόνο τα φρεάτια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να απαλλαγούν και τα χωριά της περιοχής που επλήγησαν από τα έργα της ΔΕΗ.

«Σε περίπου 12-13 υπολογίζονται οι οικισμοί στη δυτική Μακεδονία οι οποίοι θα πρέπει να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς έχουν πληγεί σοβαρά από το σεισμό του ’95 είτε έχουν επηρεαστεί από τα έργα της ΔΕΗ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, υπογραμμίζοντας ότι σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας, ενώ η συζήτηση που πρέπει να γίνει για το θέμα είναι μεγάλη.

«Υπάρχουν οικισμοί προς μετεγκατάσταση, οι οποίοι με βάση τα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν εξαιρεθεί απ΄ τον ΕΝΦΙΑ, παρότι προφορικά υπήρξε τέτοια δέσμευση. Θα πρέπει να ακολουθήσει προσεκτική καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών της περιοχής. ‘Όπου χρειαστεί η βοήθειά μας ως περιφέρεια θα τη δώσουμε», κατέληξε ο κ. Καρυπίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός του 1995 είχε χτυπήσει δεκάδες κοινότητες και οικισμούς σε Κοζάνη και Γρεβενά, προκαλώντας καταστροφές σχεδόν σε 10.200 κατοικίες, ενώ άφησε πίσω του πάνω από 10.000 άστεγους στους δύο νομούς…

newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.