Το εισαγωγικό κείμενο απολογισμού του Λάζαρου Μαλούτα



Με την ολοκλήρωση της 44μηνης, πρώτης  Καλλικρατικής  Δημοτικής περιόδου,  παραδίδουμε στη νέα  Δημοτική Αρχή και τους πολίτες του Δήμου Κοζάνης τον απολογισμό μας για τα πεπραγμένα αυτής της περιόδου.

Δεδομένης της γενικότερης οικονομικής,  πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, θεωρούμε ότι ως Δημοτική Αρχή, ο συνδυασμός μας της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ για το Δήμο Κοζάνης» , επιτέλεσε ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο.

Η περίοδος των 44 μηνών που διανύσαμε, ήταν μια περίοδος κατά την οποία την χώρα διακυβέρνησαν  4  κυβερνήσεις,  διενεργήθηκαν 2 φορές Εθνικές εκλογές, η Αυτοδιοίκηση υπέστη σκληρές και δυσβάσταχτες οικονομικές περικοπές και για πρώτη φορά της αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες.  Διανύσαμε μια περίοδο στην οποία χιλιάδες συμπολίτες μας οδηγήθηκαν στην ανεργία,  ενώ όσοι εργάζονται είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται δραματικά.  Σε αυτή λοιπόν τη χρονική συγκυρία,  όπου η αβεβαιότητα της χρεοκοπίας της πατρίδας μας επικρέμονταν σαν απειλή για πολλούς μήνες  από πάνω μας, ολοκληρώσαμε την πιο δύσκολη αυτοδιοικητική περίοδο της  μεταπολίτευσης με επιτυχία.

Ενοποιήσαμε και εξομοιώσαμε την λειτουργία όλων των δημοτικών ενοτήτων μας και πλέον λειτουργούμε  σαν ένας σύγχρονος αυτοδιοικητικός οργανισμός, ο νέος μεγάλος Δ. Κοζάνης .

Ολοκληρώσαμε την αναμόρφωση των οικονομικών του Δήμου κλείνοντας τα ανοίγματα προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Προμηθευτές με ταυτόχρονη μείωση του Δανεισμού.

Κρατήσαμε και διευρύναμε όλες τις κοινωνικές δομές και παροχές στους πολίτες, αξιοποιώντας κάθε διάθεση εθελοντισμού.

Αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις εντάσσοντας έργα στο ΕΣΠΑ ύψους 125 εκ. €, ενώ ταυτόχρονα προετοιμαζόμενοι για τη νέα προγραμματική περίοδο αναθέσαμε ή ολοκληρώσαμε μελέτες ύψος  65εκ. €.

Δεν μειώσαμε σε κανέναν τομέα (καθαριότητα, ύδρευση κ.α.) τις υπηρεσίες μας στους πολίτες.
Αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε, συνεργαστήκαμε μ’ όλους τους φορείς του τόπου για να κατοχυρώσουμε τις κατακτήσεις μας (ΑΕΙ, ΤΕΙ),  ενώ επιτύχαμε θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από θέματα (ΓΠΣ, Τοπικός Πόρος, ΑΣΠΑΙΤΕ κ.α.).

Αντιδράσαμε έγκαιρα και αποτελεσματικά σε μια σειρά από έκτακτες περιστάσεις που αντιμετωπίσαμε (Σεισμός Αιανής, ύδρευση Ελλησπόντου, στρατόπεδο Μαυροδενδρίου).

Αναλάβαμε την περίοδο αυτή μια σειρά από καινοτόμες αναπτυξιακές δράσεις (Marketing Τόπου, στρατηγικό πρωτογενούς τομέα, κοινωνική οικονομία, επικοινωνία με τον Δημότη, δικτύωση του Δήμου (ενεργειακοί, πράσινες πόλεις, υγιείς πόλεις), ενεργειακή εκδρομή, καταγραφή ανάδειξη Δημοτικής περιουσίας κ.α.)

Με μικρές ή μεγαλύτερες δράσεις προσπαθήσαμε να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκροτούν τους αναπτυξιακούς άξονες του Δήμου μας (Γεωγραφική θέση, Τριτοβάθμια εκπαίδευση, φυσικό περιβάλλον, πρωτογενής τομέας, πολιτιστικό απόθεμα, ενεργειακός χαρακτήρας).

Φυσικά και δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της συλλογικής αυτής προσπάθειας. Θα θέλαμε περισσότερα. Δεδομένων όμως των συνθηκών,  δεν μπορούμε παρά να περηφανευόμαστε για το έργο μας.

Την 1η του Σεπτέμβρη αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή που προέκυψε απ’ τις εκλογές του Μαΐου.
     
Εμείς, ο συνδυασμός της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, απ’ τη θέση της αντιπολίτευσης συνεχίζουμε.
    
Με γνώση και εμπειρία. Με σταθερό προσανατολισμό για την ισχυρή Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση Αρμοδιοτήτων και Λειτουργιών.  Οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε την ανάπτυξη του τόπου μας. Μια ανάπτυξη με έμφαση στην  ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την ποιότητα , την καινοτομία, την κοινωνική συνοχή.  Με ιδιαίτερη φροντίδα για τον συνάνθρωπο και  με  μέριμνα να μην διαρραγεί ο κοινωνικός μας ιστός, έτσι ώστε να μην χάσουμε  την ανθρωπογεωγραφική, πολιτισμική και κοινωνική ενότητα,  που έχει η ελληνική περιφέρεια.

Αυτό το όραμα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε . Αναδεικνύοντας τον  αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης,   που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος, θα συμβάλλουμε με προτάσεις , διάλογο και κριτική , στην προκοπή του τόπου και των ανθρώπων του.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.