Συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία του κολατσιού – Της Αναστασίας Καρανίκα



Της Αναστασίας Καρανίκα

Καινούργια σχολική χρονιά

Στο σχολείο το παλάτι της γνώσης χτυπανε τα σχολικά κουδούνια, καλώντας τους μαθητές για την καινούργια χρονιά, μια χρονιά γεμάτη γνώση και εμπειρίες. ΣΕ όλη την χώρα, χιλιάδες τα σχολεία και τα κυλικεία, από όπου μπορούν να προμηθευτούν οι μαθητές το κολατσιό τους. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει κάνει πολλές έρευνες σε κυλικεία όλης της Ελλάδας για να διατυπώσει κατά πόσο εφαρμόζεται η υπουργιθκή Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 362/16.5.89Β’), η οποία καθορίζει τα είδη που επιτρέπονται και τα είδη που απαγορεύονται να πωλούνται από τα σχολικά κυλικεία. Για το λόγο αυτό, φέτος, η πρόταση στους γονείς αλλά, και στους μαθητές είναι να ετοιμάζουν από το σπίτι το κολατσιό. Ίσως είναι περισσότερο χρονοβόρο, αλλάείναι σαφώς πιο υγιεινό και είναι ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά από νωρίς την σωστή προετοιμασία της τροφής. Ας είναι φέτος μια χρονιά πιο υγιεινή για εμάς και για τα παιδιάμας. Η διατροφή μας είναι  το πρώτο βήμα για μια πιο υγιεινή ζωή.

Συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία του κολατσιού

1. Η καθαριότητα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Ακόμα και αν ετοιμάζουμε το κολατσιό βιαστικά δεν ξεχνάμε να έχουμε χέρια καθαρά. Δεν ξεχνάμε να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι τόσο πριν γευματίσουν όσο και πριν ετοιμάσουν το φαγητό. Εάν επιλέξουν φρούτα για κολατσιό ή λαχανικά φροντίζουμε να τα πλύνουν σχολαστικά, πριν τα συσκευάσουμε.

2. Το κολατσιό που καταναλώνεται ζεστό όπως οι σούπες ή οι κρέμες φροντίζουμε να παραμείνει ζεστό μέχρι την ώρα που θα γευματίσει το παιδί. Το θέρμος είναι η καλύτερη λύση. Φροντίζουμε να κλείσουμε καλά το σκεύος για να διατηρηθεί η θερμοκρασία.

3. Χυμοί χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία,  μπορούν να καταψυχθούν από το προηγούμενο βράδυ και μέχρι να έρθει η ώρα του κολατσιού να έχουν διατηρηθεί σωστά.

4. Εάν ετοιμάσουμε το κολατσιό από την προηγούμενη μέρα, δεν ξεχνάμε να το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη. Εάν θέλουμε να προσθέσουμε στο σάντουιτς συστατικά όπως μαγιονέζα, μαρούλι ή ντομάτα, καλό είναι να το κάνουμε την επόμενη μέρα, για να μην αλλοιωθεί η γεύση και η όψη τους.

5. Το ιδανικό είναι να μπορεί ο μαθητής να διατήρήσει την τροφή σε ψυγείο, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο μαθητής να φυλάει το κολατσιό του μακριά από πηγές θερμότητας όπως παράθυρα, ήλιο κ.τ.λ.

6. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για κολατσιό που μπορεί να έχετε ήδη ετοιμάσει από τι προηγούμενο βράδυ, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμάκι, σάντουιτς κ.τ.λ. Για αυτό καλό είανι να υπάρχουν στο σπίτι τα ανάλογα τρόφιμα.

7. Το κολατσιό που καταναλώνεται κρύο, όπως σάντουιτς π΄ρεπει να παραμένει δροσερό μέχρι την ώρα που θα καταναλωθεί. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά σκεύη για πολύωρη συντήρηση. Τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα ειδικά στην ζέστη όπως το κρέας, τα αυγά και σχετικά παράγωγα καλό είναι να αποφεύγονται ειδικά κατά τις περιόδους που έχει ζέστη, όπως είναι ο Σεπτεμβρης και οι μήνες μετά το Πάσχα.

8. Εάν τα ειδικά σκεύη δεν ευχαριστούν τα παιδιά και προτιμούν απλή σακούλα μπορούμε να έχουμε το κολατσιό στην κατάψυξη από το προηγούμε βράδυ, εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Έτσι θα διατηρηθεί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας.

Αυτή τη νέα χιλιετία περισσότερο από ποτέ προτεραιότητα στην υγεία

Πηγή: FDA

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.