Προβολή της ταινίας «Nosferatu» (1922) από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης



Μετά την ανάπαυλα των καλοκαιρινών διακοπών, επανέρχονται οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης, αυτή την Τετάρτη 27 Αυγούστου στις 10.00 μ.μ. το βράδυ με το βωβό αριστούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού, ‘’Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου(Nosferatu, eine Symphonie des Grauens-1922) του Φρίντριχ Μουρνάου, με τους Μαξ Σρεκ, Γκούσταφ φον Βανγκενχαιμ, Γκρέτα Σρέντερ, Αλεξάντερ Γκράναχ.

Ο Χούτερ, ένας νεαρός υπάλληλος Γερμανού κτηματομεσίτη, μεταβαίνει στα Καρπάθια για να παραδώσει κάποια συμβόλαια στο μυστηριώδη κόμη Ορλοκ ο οποίος ψάχνει για σπίτι στην γερμανική πόλη, τη Βρέμη. Ο κόμης Όρλοκ, που η εξωτερική του εμφάνιση θυμίζει τέρας, με μυτερά αυτιά, παραμορφωμένο κρανίο και μακριά γαμψά νύχια, προκαλεί το φόβο και τον τρόμο στους κατοίκους του κοντινού χωριού, που προσπαθούν να πείσουν τον Χούτερ να μην πάει στο κάστρο του, δίνοντας του μάλιστα να διαβάσει ένα βιβλίο σχετικό με βρυκόλακες. Ο Χούτερ διασκεδάζει τον τρόμο των χωρικών και πηγαίνει. Όταν ο κόμης Ορλοκ δει τη φωτογραφία της συζύγου του Χούτερ σε ένα φυλαχτό του δεύτερου, υπογράφει αμέσως το συμβόλαιο και αποκτά το παλιό σπίτι στην Βρέμη. Έτσι, θα τον ακολουθήσει στο ταξίδι της επιστροφής, σπέρνοντας, στο πέρασμά του, τρόμο και θάνατο…

Ταινία-ορόσημο του γερμανικού εξπρεσιονισμού, ένας αληθινός, διαχρονικός, εφιάλτης, που δεν έχασε τίποτα από τη δύναμή του από την εποχή που πρωτοπροβλήθηκε, (κοντεύει έναν αιώνα) και θεωρείται ένα από τα πιο αψεγάδιαστα κινηματογραφικά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά. Για πρώτη φορά ο γερμανικός εξπρεσιονισμός μεταφέρεται από τα κλειστοφοβικά στούντιο στα απειλητικά φυσικά τοπία, όπως και για πρώτη φορά ο Δράκουλας, ο ομώνυμος ήρωας του βιβλίου του Μπραμ Στόκερ παίρνει σάρκα και οστά σε σημείο μάλιστα να ξεπερνά ακόμα και την αξία του βιβλίου. Μάλιστα η χήρα του Στόκερ δεν έδινε τα δικαιώματα του βιβλίου στον Μουρνάου, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να αλλάξει το όνομα του ήρωα, από Δράκουλα σε Νοσφεράτου. Επίσης το ότι ο Νοσφεράτου πεθαίνει με το φως του ήλιου και της μέρας είναι ένα στοιχείο που δεν υπήρχε στο βιβλίο. Οι αλλαγές-προσθήκες του Μουρνάου όμως δεν ήταν αρκετές ώστε να παραπλανήσουν τη χήρα του Στόκερ, που κινήθηκε δικαστικώς κατά του σκηνοθέτη και κατάφερε να σταματήσει την κυκλοφορία της ταινίας στους κινηματογράφους, όπως και να καταστραφούν όλες(σχεδόν) οι κόπιες της ταινίας! Ευτυχώς με το πέρασμα των χρόνων βρέθηκαν κόπιες που τη διέσωσαν μέχρι και τις μέρες μας. Ένα αξιόλογο ριμέικ του Νοσφεράτου θα μας δώσει το 1978 ο Βέρνερ Χέρτζοκ, με τον Κλάους Κίνσκι στον ομώνυμο ρόλο, ενώ το 2000, ο Ελιας Μεριτζ με το ‘’Shadow of the Vampire’’, θα κάνει ένα εύστοχο σατιρικό σχόλιο πάνω στις φήμες που συνόδευαν την ταινία, ότι δηλαδή ο πρωταγωνιστής της Μαξ Σρεκ ήταν και στην πραγματικότητα ένα βαμπίρ!

Την ταινία θα συνοδεύσει στο πιάνο ο αξιόλογος μουσικός Διονύσης Μαλούχος, γνωστός μας από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του στο τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 6 – 9 μ.μ. το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού. Όπως έχουμε ξαναπεί, ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, θα γεμίζει με χρήσιμα αντικείμενα που θα προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν στο «μαγαζάκι» θα μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που θα καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα γεμίσουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που θα ανοίγει στο τέλος του χρόνου και το ποσό που θα περιέχει θα διατίθεται σε οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Τέλος, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν! Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν, θα δοθούν στα συσσίτια του δήμου και σε άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης μας, αλλά και όπου αλλού υπάρχει μεγάλη έλλειψη και ανάγκη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.